Connect with us
Publicitate

Administrație

VIDEO / Poiana Brașov, pregătită pentru sezonul de schi. Încă 10 tunuri de zăpadă cumpărate de Primărie

Publicat

pe

Astăzi, 18 octombrie, primarul Allen Coliban a verificat stadiul pregătirilor domeniului schiabil pentru sezonul de schi 2022-2023, respectiv curățarea și securizarea pârtiilor, reviziile la sistemul de producere a zăpezii artificiale, noile tunuri de zăpadă, pregătirea cu plase, saltele și  montarea sistemelor de semnalizare a pârtiilor, instalațiile de transport pe cablu, reviziile la cele 6 ratracuri deținute de primărie. Termenul stabilit de primar pentru finalizarea tuturor lucrărilor este 15 noiembrie. 

Publicitate

„Suntem în grafic cu pregătirile pentru noul sezon, chiar în aceste zile se face curățirea pârtiilor de pietre. Avem termen până la 15 noiembrie să umplem lacul – momentan este la 75% și suntem în procesul de umplere, să realizăm balizajul pârtiilor, ISCIRizarea instalațiilor pe cablu și toate verificările aferente, precum și instalarea noilor tunuri de zăpadă. De anul acesta vom avea mai multe instalații, instalații portabile pentru pregătirea zăpezii; acestea sunt esențiale mai ales în debutul de sezon, pentru că luna decembrie vine cu un val de frig de care trebuie să profităm, astfel încât să creăm acea bază pentru pregătirea pârtiilor și pentru a oferi schiorilor, atât în partea superioară a masivului, cât și în partea inferioară, opțiuni pentru a practica acest sport”, a declarat primarul Allen Coliban.

Pregătiri pentru sezonul de iarnă:

 1. a) Administrare domeniul schiabil:
 • reviziile la instalațiile de producere a zăpezii artificiale se termină săptămâna aceasta (90% dintre ele sunt executate);
 • 50% dintre pârtii sunt curățate de pietre, iar gardurile sunt reparate. Până la finalul acestei luni se termină aceste lucrări;
 • săptămâna aceasta toate tunurile mobile vor fi puse pe poziție;
 • de săptămâna viitoare începe montarea plaselor, saltelelor și a semnalizărilor – termen de finalizare 1 noiembrie;
 • lacul este în curs de umplere; în acest moment este la o capacitate de 75%, va fi plin 100% până în 15 noiembrie;
 • au fost finalizate lucrările de revizie la 3 dintre cele 6 ratracuri, la celelalte 3 se va termina revizia până în 15 noiembrie.
 1. b) Investiții domeniul schiabil:
 • au fost livrate primele 7 tunuri mobile, din totalul de 10 achiziționate în acest an. Până la sfârșitul lunii vin și următoarele 3 tunuri mobile. Valoarea achiziției este de 1.394.400 de lei, la care se adaugă TVA, furnizor fiind TechnoAlpin România.
 • în acest moment sistemul de producere a zăpezii artificiale din masivul Postăvarul este compus din 120 de lăncii, 34 de tunuri mobile (inclusiv cele 10 achiziționate în acest an) și 12 tunuri fixe. În sezonul 2021-2022 s-au produs aproape 400.000 de m.c. (399.670,4 m3) de zăpadă artificială.
 1. c) Transport pe cablu:
 • până la 1 decembrie vor fi finalizate lucrările de revizie și autorizare pentru toate instalațiile pe cablu, atât ale primăriei (cele două telescaune), cât și cele ale Ana Teleferic (sunt în faza de autorizare pentru cabina Capra Neagră).
 1. d) Tarife:
 • În următoarea perioadă, Municipalitatea va avea o negociere cu operatorul privat cu privire la tarifele pentru acest sezon de schi. Discuțiile se vor axa pe următoarele direcții: menținerea unor tarife competitive care să permită cât mai multor schiori, brașoveni și turiști, să practice acest sport în Poiană; impactul costurilor la energie; diversificarea tipurilor de cartele, astfel încât acestea să răspundă nevoilor tuturor practicanților de schi.

,,Este devreme să discutăm despre acest lucru (despre ski-pass-uri și tarife, n.n.), pentru că urmează negocierile cu partenerii din zona operatorilor de transport pe cablu. Intenția noastră este să oferim și să facem Poiana atractivă atât pentru turiști, cât și pentru localnici și să extindem oferta de pachete. Ni s-a cerut de foarte multe ori acel ski-pass de sezon și este un punct cu care vom intra în aceste negocieri, pentru că este important mai ales pentru cei care oferă servicii de instruire, pentru instructorii de schi. Totodată, chiar anul trecut am crescut tarifele. În mod normal nu am fi luat în calcul o creștere, dar trebuie să facem o analiză foarte atentă exact pe noile prețuri la energie. Este un element pe care îl vom discuta și îl vom analiza, iar intenția noastră – așa cum am făcut-o în fiecare etapă de negociere – este să păstrăm Poiana competitivă din punctul de vedere al tarifelor și atractivă pentru brașoveni și turiști, și asta pentru că Poiana este cea mai faină stațiune de schi din România”, a explicat primarul Allen Coliban.

Publicitate

În Poiana Brașov, Municipalitatea deține cele două telescaune, Ruia și Lupului, iar Ana Teleferic este proprietara celor două telecabine, Capra Neagră și Kanzel, telegondolei și a teleschiurilor.

Stadiul celorlalte proiecte din programul de modernizare:

 • instalarea unui sistem de iluminat pentru pârtiile Lupului inferior și Drumul Albastru  este în faza de adjudecare a achiziției pentru realizarea proiectului tehnic și lucrărilor;
 • instalarea unui sistem de iluminat a pârtiei Drumul Roșu și a unui sistem de nocturnă pe pârtia Subteleferic, sistem care să permită desfășurarea de competiții internaționale de schi, este în faza de elaborare SF;
 • construirea de noi linii de transport pe cablu: un telescaun de 4 locuri, cu plecare din zona Stadion din Poiană și descărcare în zona Ruia; un telescaun de 4 locuri, între platoul Ruia și actuala stație superioară a teleschiului Kanzel – se reia procedura pt elaborare SF + PT (nu s-a prezentat nici un ofertant);
 • extinderea rețelei și asigurarea de noi surse de apă pentru alimentarea lacului din Poiana Ruia – până la sfârșitul anului va fi lansată procedura de achiziție pentru elaborare SF.
Pregătirile pentru sezonul de schi se apropie de final

Pregătirile pentru sezonul de schi se apropie de final

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes