Connect with us
Publicitate

Turism

Turismul de liniște, o nouă atracție în județul Brașov. Ce presupune acest concept inspirat după un model finlandez

Publicat

pe

Sătui de agitația din marile orașe, mii de români caută să evadeze în locuri cât mai departe de civilizație atunci când își planifică o vacanță. Cei care vor să se deconecteze de la haosul cotidian pot apela la un nou concept de turism, inspirat după un model finlandez. Turismul de liniște este o experiență inedită care îi ajută pe oameni să se deconecteze de la viața agitată și să descopere sunetele și culorile naturii.

Publicitate

Potrivit radiobrasovfm.ro, de astfel de experiențe pot avea parte turiștii care ajung în județul Brașov. În cadrul unui proiect european au fost create așa numitele zone de liniște, în mijlocul pădurii. Câțiva ghizi le oferă oamenilor tururi ghidate prin pădurea de la marginea orașului Râșnov. Practic, iubitorii de natură merg în drumeții de aproximativ o jumătate de oră, iar acolo, cu ajutorul unor exerciţii și tehnici, se pot relaxa şi deconecta de agitaţia vieţii cotidiene şi se conectează cu natura.

Conceptul de zonă de linişte a apărut în Finlanda, de unde a fost adus la Braşov de Consiliul Judeţean, în cadrul amplului proiect european ThreeT (Thematic Trail Trigger) – ce vizează dezvoltarea unui turism sustenabil – şi valorificat ca şi atracţie turistică.

„Prin proiectul ThreeT (…) am propus o tură diferită, o tură 100 % de relaxare și de întâlnire cu liniștea. Este un proiect pilot pe care l-am derulat în perioada mai 2021 – august 2022 și am avut ideea de a promova conceptul de liniște și în România, un concept adus de la partenerii noștri din Finlanda. Ne-am propus să facem acest lucru în 2 zone, într-o zonă urbană și într-o zonă rurală”, a explicat managerul public al Consiliului Județean Brașov, Alina Szasz, citată de radiobrasovfm.ro.

Publicitate

Prin proiectul pilot demarat de Consiliul Județean Brașov au fost create două zone de linişte: una în zona urbană, la Râşnov – Poiana Schleif, şi alta în cea rurală, în zona Holbav-Şinca Nouă – Codlea.

Aceste zone au fost selectate în urma unor măsurători ale zgomotelor, efectuate cu ajutorul specialiştilor Universităţii Transilvania Braşov şi a unei analize care a luat în calcul mai mulţi factori.

„În total, în județul Brașov am propus 14 locații identificate astfel. În parteneriat cu Universitatea Transilvania Brașov am măsurat nivelul de decibeli din anumite locații și ne-am dat seama că, deși este un județ foarte populat și cu turiști foarte mulți pe tot parcursul anului, totuși găsim aceste zone de refugiu și de liniște chiar și în apropierea localităților urbane”, a mai adăugat Alina Szasz.

Beneficiari ai acestui proiect sunt pe de o parte turiştii, dar şi afacerile locale cum ar fi unităţile de cazare, producătorii locali, ghizii și agenţiile de transport. În cursul lunii septembrie, turiştii mai pot să beneficieze gratuit de serviciile celor cinci ghizi care îi vor însoţi pe cele două trasee, de la Râşnov şi Holbav.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes