Connect with us
Publicitate

Social

Sfatul medicului / Despre turbinotomia cu radiofrecvenţă şi când se face ea

Publicat

pe

Publicitate
Dr. Ștefan Cătălin, medic primar ORL în cadrul campusului medical Regina Maria Brașov

În acest articol vom explica în ce constă reducţia cornetelor nazale (turbinotomia inferioară) cu radiofrecvenţă. Mulţi dintre dumneavoastră se întreabă, pe bună dreptate, ce reprezintă turbinotomia cu radiofrecvenţă?

Este o intervenţie minim invazivă, care are la bază micşorarea cornetelor nazale inferioare cu radiofrecvenţă. Sub control endoscopic, un dispozitiv special, precum în imaginea alăturată, se introduce la nivelul submucoasei cornetului nazal inferior care încălzeşte şi coaguleaza ţestutul. Rezultatul constă în micşoarea cornetului prin eliminarea ţesutului supus cauterizării şi mărirea culoarului respirator. Este o procedură care se poate realiza în cabinet cu anestezie locală de contact. Procedura în sine poate dura în jur de 30 de minute cu tot cu anestezie. Pacientul poate respira şi în timpul intervenţiei şi după aceasta, nefiind necesar tamponamentul nazal.

Când este necesară această intervenţie?

În toate situaţiile de obstrucţie nazală cu hipertrofie de cornete nazale inferioare. Intervenţia se adresează acelor persoane care suferă din cauza acestei obstrucţii cu implicaţiile simptomatologiei aferente precum:

Publicitate
 • – folosirea pe timp îndelungat a picăturilor nazale cu decongestionant;
 • – sforăit;
 • – secreţie nazală groasă ce se prelinge în spatele nasului şi gâtului;
 • – durerile de cap de cauză obstructivă nazală;
 • – senzaţie de ureche înfundată cu hipoacuzie de transmisie;
 • – sinuzite repetate;
 • – rinita alergică neresponsivă la tratament specific medicamentos;
 • – obstrucţie nazală cu schimbarea vocii – vocea nazonată;
 • – rinita vasomotorie – înfundarea completă a unei nari în funcţie de poziţia în care stăm culcaţi;
 • – pacienţilor care dorm cu gura deschisă care au probleme de gât uscat a doua zi şi/sau necesită consumul de apă noaptea cu întreruperea somnului;
 • – sportivilor cu insuficienţă respiratorie nazală care au nevoie de mai mult oxigen în timpul antrenamentelor şi competiţiilor, etc.

Se vizualizează diferenţa de volum între un cornet nazal inferior şi unul mărit de volum ce obtruează culoarul nazal în imaginea alăturată.

Cum decurge vindecarea şi cat timp dureaza?

Timpul de vindecare poate varia de la individ la individ şi se încadrează într-un interval cuprins între 3 şi 6 săptămâni. Imediat în primele 2-3 zile după intervenţie apare o uşoară congestie nazală cu voce nazonată. Pacientul trebuie să ştie că va primi spray-uri pentru toaletarea nasului şi incurajăm suflatul moderat al nasului.

Ulerior, în perioada de formare a crustelor va primi un ulei nazal pentru grăbirea vindecării. Din ziua a V-a încep să se elimine din nas sub formă de cruste, zone din cornet pe care s-a acţionat cu radiofrecvenţă. Rezultatul începe să fie sesizabil prin lipsa nevoii de a folosi decongestionantul nazal. Încurajăm pacienţii să aiba o toaletă adecvată a nasului şi să vină la control în ziua a VII-a pentru toaleta nasului şi anemizare.

Sunt restricţii în perioada postoperatorie?

Pe o perioadă de timp de o săptămână se recomandă evitarea efortului fizic intens precum alergat, fotbal, mers la sala de fitness, expunerii la soare puternic şi băilor foarte fierbinţi atât pe cap, cât şi pe corp. Este interzis suflatul cu putere al nasului din cauza riscului de sângerare prin eliminarea prea rapidă a crustelor.

Activitatea fizică cotidiană precum plimbatul, mersul la serviciu, urcat scări, cărat de sacoşe, etc.  nu este afectată şi în general nu este necesar concediu medical.

Unde putem face această intervenţie?

În cadrul Campusului Medical Regina Maria Braşov dispunem de cea mai nouă tehnologie în materie de aparat de radiofrecventă şi se poate face intervenţia cu o programare în prealabil la un consult de specialitate ORL.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes