Connect with us
Publicitate

Administrație

Proiectantul autostrăzii Brașov – Bacău a renunțat la contract. Ce soluții caută Ministerul Transporturilor pentru continuarea investiției

Publicat

pe

Costurile tot mai mari pentru investigațiile geotehnice i-au făcut pe reprezentanții firmei care se ocupau de proiectarea autostrăzii A13 Brașov – Bacău să renunțe la contractul câștigat în urmă cu doi ani. În aceeași situație se află și proiectul pentru realizarea Drumului Expres Pitești – Mioveni, anunță economedia.ro.

Publicitate

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat că pentru A13 proiectantul a notificat CNAIR pentru rezilierea amiabilă a contractului încă de la începutul lunii iunie, arătând că nu mai poate acoperi costurile suplimentare pentru investigațiile geotehnice ( n.r contractul a fost câștigat cu o ofertă de 20 de milioane de lei față de estimarea CNAIR de 30 de milioane, oricum un cost subevaluat pentru Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic pe un traseu de 160 de kilometri de autostradă care traversează munții).

Conform jurnaliștilor economedia.ro, pe lângă rezilierea contractului pentru Autostrada A 13 Brașov-Bacău, Search a cerut încetarea contractului cu acordul părților și pentru Drumul Expres Pitești-Mioveni (10 km.), o legătură esențială pentru Uzina Dacia. Contractul pentru proiectare semnat în 2020 care avea termen februarie 2023. Contractele nu au fost reziliate pentru că proiectantul avea penalizări pentru întârziere, dar se va da o nouă Ordonanță de Urgență care permite rezilierea mai facilă.

„În această săptămână, probabil, se va adopta acel OUG prin care se fac anumite reglaje şi care ne vor da posibilitatea ca această reziliere să poată fi făcută fără alte chestiuni care ar îngreuna viitorul calendar. O să vă spun despre ce e vorba. Totodată, le-am cerut celor de la CNAIR, odată cu adoptarea acestui OUG – şi în această situaţie nu e doar A13, este şi Piteşti-Mioveni, şi acolo aceeaşi companie a înştiinţat CNAIR că vrea să renunţe la contract – am cerut CNAIR, aşa cum am spus, un calendar foarte strâns de licitaţie pentru reluarea lui A13 şi a acestei licitaţii”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.

Publicitate

Practic, pentru Autostrada Brașov-Bacău s-au pierdut mai mult de doi ani.

„Vineri, 22.05.2020, CNAIR a semnat contractul de servicii “Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Autostrada Brașov – Bacău. Contractul în valoare de 20.093.359,86 Lei Lei, fără TVA a fost semnat cu Asocierea SEARCH CORPORATION S.R.L. & PRIMACONS GROUP S.R.L .

Durata contractului este de 30 luni, din care:

  • 18 luni pentru elaborarea studiului de fezabilitate,
  • 8 luni pentru elaborarea proiectului tehnic de execuție
  • 4 luni pentru acordarea serviciilor de asistență tehnică cu privire la procesul de achiziție al contractului/lor de lucrări și pentru obținerea finanțării aferente lucrărilor.

Sursa de finanțare: FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE”, nota CNAIR, în urmă cu mai bine de doi ani, la semnarea contractului. Certificatele de urbanism pentru întregul traseu al Autostrăzii au fost emise la începutul anului, iar pentru unele segmente de traseu au fost și proteste ale localnicilor.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes