Connect with us
Publicitate

Eveniment

Patru turiste, cazate la un apartament din Brașov, au fost la un pas de moarte. Tinerele s-au intoxicat cu monoxid de carbon și au ajuns la spital

Publicat

pe

Vacanța la munte ar fi putut să se încheie tragi pentru patru studente din Craiova. În luna februarie, tinerele au închiriat un apartament în regim hotelier din centrul Brașovului pentru trei nopți. Prima zi de concediu a decurs normal, dar problemele au început să apară în cea de-a doua seară, atunci când fetele au ajuns în stare critică la spital. Medicii au realizat că pacientele au inhalat monoxid de carbon din cauza centralei termice care emana gaz nears, scriu jurnaliștii de la Libertatea.

Publicitate

Tinerele, care au în jur de 20 de ani, au decis să își petreacă un weekend la Brașov. Una dintre ele este studentă la Informatică în București, iar celelalte trei studiază Medicina în Craiova. Au închiriat de pe internet un apartament aflat pe strada Republicii pe care au plătit, în total, 700 de lei pentru trei nopți.

Au plecat toate patru spre Brașov pe 16 februarie, dimineața, cu trenul din Craiova, un drum de vreo șapte ore, și au ajuns la cazare în jurul prânzului. Atunci, spun fetele, au apărut primele semne de întrebare, cărora însă nu le-au dat foarte multă importanță la acel moment.

„Când am ajuns, era un domn care făcea curățenie. Am intrat să lăsăm bagajele. Toate ușile și geamurile erau deschise, era foarte, foarte frig. Când l-am întrebat de ce ține totul deschis, a spus că așa îi place să facă curățenie, în aer curat, și că au fost niște băieți mai devreme care au fumat înăuntru și miroase urât. Noi n-am simțit nimic atunci”, mărturisește tânăra în vârstă de 23 de ani.

Publicitate

Bărbatul le-a mai spus doar să nu umble la centrala termică din casă, care funcționează pe gaz, precizează ea. Centrala respectivă este montată pe colț, lângă ușa băii. Aerisirea ei se face pe sus, printr-un furtun foarte asemănător celor care sunt conectate, de regulă, la hotele de bucătărie. „Fundul” centralei nu este acoperit și se poate vedea foarte ușor flacăra dinăuntrul ei chiar din patul de o persoană deasupra căruia se află aceasta.

Apartamentul este, în fapt, un studio în care cele două paturi, unul de o persoană, cel de lângă centrală, și unul mai mare, de două persoane, sunt despărțite de un perete. Au dormit cu geamurile deschise Fetele și-au petrecut ziua în oraș, iar seara, la câteva ore după ce s-au întors în cameră, au început să aibă dureri de cap.

„Am crezut că suntem doar răcite și obosite. Ne-am îndopat cu paracetamol”, mărturisește una dintre turiste. Dar starea lor de rău s-a amplificat în următoarea noapte, pe 17 februarie. Aveau dureri puternice de cap, o stare generală de rău, somnolență puternică și simțeau că nu pot respira bine. Una dintre ele s-a plâns și de înțepături în inimă. Au adormit în jur de ora 12, cu gândul că poate tot oboseala și răceala sunt de vină.

„Ne-am făcut toate baie în seara aia și cred că centrala a funcționat cu toată puterea. Simțeam că e aerul greu în cameră, dar am crezut că rămânem fără oxigen din cauza flăcării, pentru că flacăra ardea oxigenul din încăpere. Am dormit cu geamurile deschise, ca să avem aer”, povestește tânăra.

Șocul a început pe la 4 dimineața, când una dintre fete s-a trezit cu frisoane și stare de leșin. A vomitat de mai multe ori și abia se putea ține pe picioare. Cu greu a izbutit să o trezească pe una dintre ele ca să-i ceară ajutorul. Șocul era că nici celelalte colege nu se puteau ridica din pat. Una dintre ele a lăsat geamul deschis și a plecat la farmacie.

Publicitate

„Am mers prin casă și apoi pe stradă, sprijinindu-ne una de alta și de pereți până am ajuns la o farmacie nonstop. Cred că dacă nu era colega mea să mă trezească, am fi leșinat toate și am fi murit în noaptea aia. Lorena, una dintre studentele intoxicate cu monoxid de carbon, la Brașov: Farmacista a chemat ambulanța, iar medicii veniți și-au dat seama, după simptomele lor, că fetele au fost intoxicate cu monoxid de carbon, diagnostic confirmat ulterior la spital. „M-au pus să le sun urgent pe celelalte colege să le spun să iasă din cameră”, își amintește una dintre fete.

Medicii au contactat apoi poliția, pompierii și Distrigaz să investigheze apartamentul. Concluzia Distrigaz: „Sobă defectă. Pierderi de gaz”

Tinerele au stat în jur de trei-patru ore în spital, conectate la oxigen, singurul tratament posibil într-un astfel de caz. Monoxidul de carbon este un gaz inodor și incolor care se produce prin arderea incompletă a unor gaze. Este produs de mașini, prin gazele de eșapament, de sobe sau de alte surse de încălzire. Oamenii care locuiesc în zone intens poluate pot avea până la 5% concentrație de monoxid de carbon în sânge, arată studiile.

Turistele au avut 10% concentrația de monoxid de carbon în sânge. Spre comparație, un fumător are concentrația de monoxid din sânge de 3-4%. Un fumător înrăit, care consumă mai mult de două pachete de țigări pe zi, are o concentrație de 6-8%. Un nefumător are mai puțin de 2%. Medicii care au stat de vorbă cu jurnaliștii Libertatea au spus că dacă fetele ar fi fost expuse la moxoxid încă 3-4 ore, ar fi însemnat risc major de deces.

Apartamentul închiriat de cele patru studente aparține Dianei Codreanu, soția consilierului local PNL Adrian Codreanu, care mai are în administrare alte două spații de cazare, ambele în centrul Brașovului. Contactată de Libertatea, Diana Codreanu a refuzat să răspundă la întrebări, pentru că „nu dau informații așa, prin telefon”. „Aveți grijă ce scrieți. Vom urmări ceea ce scrieți și vom răspunde prin avocații noștri”, a spus ea. Tot prin avocați le-a promis și studentelor că va răspunde. „A zis că vorbește cu avocata ei despre valoarea daunelor pe care ni le datorează, dar nu ne-a mai sunat după”, afirmă una dintre victime.

Inițial, Diana Codreanu a vrut să rezolve „pe cale amiabilă” incidentul, fiindcă nu vrea să se sustragă. Așa le-a spus ea tinerelor în 18 februarie, după ce acestea s-au întors de la spital, conform înregistrării audio a discuției făcute de fete. Dar ele au afirmat categoric că vor să meargă în instanță.

Publicitate

„Nu ne lăsăm, pentru că mi se pare că datorită puterii pe care o are soțul ei își bate joc de oameni. Așa în nesiguranță nu am fost niciodată. Să mori intoxicată?”, spune una dintre fete.

Deși le-a spus studentelor, în cadrul aceleiași discuții, că ceea ce s-a întâmplat este un caz izolat și centrala nu a avut niciodată probleme cu scăparea de gaze, ci doar „nu le place oamenilor flacăra”, comentariile lăsate de alți turiști pe internet arată că Diana Codreanu avea, de fapt, cunoștință de asta. Iată câteva dintre comentariile oaspeților:

  • „Se simte miros de gaz din cauza sursei de încălzire din cameră. Nu am putut dormi cu centrala pornită”, a scris cineva care a fost cazat acolo în ianuarie.
  • „În genere, a fost totul ok. O problemă însă e cea legată de siguranța oaspeților care sunt nevoiți să stea într-o cameră în care convectorul de căldură pe gaz are o evacuare care lasă de dorit și emană miros de gaze nearse (posibil nocivul CO2!!)”, a scris altcineva.
  • „Era foarte frig când am ajuns. Centrala e ca o bombă cu ceas, mirosul de gaz nears și sistemul său de ventilație improvizat, care probabil scapă dioxid de carbon, te fac să vrei să pleci imediat ce intri în studio. Era murdar”, a scris un alt turist.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes