Connect with us
Publicitate

Eveniment

O tânără din Braşov, şoferiţă Bolt, între primele persoane condamnate pentru consum de droguri la volan. Cum s-a petrecut fapta?

Publicat

pe

Publicitate

Liliana Elena C., o tânără din Brașov, studentă la Facultatea de Drept din București, este printre primii șoferi din România condamnați pentru conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor interzise.

Tribunalul Brașov a decis ca tânăra să fie condamnată la un an și două luni de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității, în cadrul unei primării de sector din București, transmite ziare.com.

Cel mai important, instanța a hotărât și anularea permisului de conducere al tinerei. Pentru a putea conduce din nou, femeia va trebui să susțină din nou examenul pentru obținerea unui nou permis de conducere, dar nu în orice condiții.

Conform legii, Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare, se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dacă:

Publicitate
  • au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
  • a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
  • a intervenit amnistia;

Un șofer cu permisul anulat nu mai trebuie să urmeze cursurile unei școli de șoferi, dar are nevoie de o serie de acte prin care să facă dovada că este apt să conducă.

Revenind la Liliana Elena C., tânăra studentă, care în timpul liber era și șofer Bolt, a fost prinsă drogată la volan în data de 01.04.2022, la ora 18.15, strada Valea Cetăţii din Brașov.

Șoferița a fost testată cu aparatul Drugtest şi a ieşit pozitiv la THC. În interiorul autovehiculului polițiștii au descoperit un grinder de culoare albă şi fragmente vegetale învelite în staniol. Prin ordonanţa din data de 01.04.2022 s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe.

Tânăra și-a recunoscut fapta și a mărturisit că obișnuia să consume ocazional canabis împreună cu un prieten pe care l-a cunoscut pe pârtia din Brașov. Femeia a explicat că în ziua în care a fost prinsă de poliție nu consumase droguri și nici nu a simțit că are simptome specifice consumului de canabis.

Totuși, Drugtestul a identificat substanța THC.

Testul rapid pentru depistarea drogurilor indică opt tipuri de substanțe prezente în salivă: cocaina, opioide, metadona, benzodiazepine, THC, amfetamina, metamfetamina, ketamina.

Dacă au existat suspiciuni în legătură cu acuratețea informațiilor oferite de DrugTest, în ceea ce privește rezultatul: ”THC pozitiv” acesta a fost confirmat și de rezultatele analizelor de sânge realizate la institutele de medicină legală.

DrugTestul a intat în posesia Poliției Române în a doua jumătate a anului 2019. În perioada 2000-2021, acesta nu a fost utilizat decât ocazional, dat fiind restricțiile impuse de pandemie.

Abia din vara anului 2022, polițiștii de la rutieră au început să-l folosească intens, organizând chiar campanii tematice mai ales în weekend-uri, iar rezultatele au șocat. Unul din zece șoferi a primit un rezultat pozitiv.

Dosarele penale cu inculpați șoferi prinși la volan sub influența drogurilor au început să ajungă în instanță începând cu a doua jumătate a acestui an, cele mai multe fiind acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes