Connect with us
Publicitate

Fapt divers

A început postul Paștelui. Ce reguli trebuie să respecte credincioșii în cele 48 de zile rămase până la sărbătoarea Învierii Domnului

Publicat

pe

Postul mare, cel mai lung și mai aspru post rânduit de Biserica Ortodoxă a început astăzi. Timp de 48 de zile, credincioșii nu au voie să mănânce de dulce și trebuie să fie mai buni cu cei din jur. Există o serie de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii vor trebui să le respecte pentru a se pregăti cum se cuvine pentru Învierea Domnului.

Biserica Creștin-Ortodoxă numește acest post ca fiind cel mai greu dintre toate, deoarece este și cel mai lung. Desigur, există zile în care credincioșii vor avea dezlegare la produse pe bază de pește, dar acestea sunt destul de rare. Iată ce tradiții și obiceiuri va trebui să respecți în perioada postului de dinaintea Paștelui.

Potrivit substantial.ro, una dintre cele mai importante reguli de care credincioșii trebuie să țină cont în perioada Postului Paștelui este că vor fi nevoiți să își curețe atât trupul, cât și sufletul. Astfel, pe lângă faptul că vor fi nevoiți să se abțină de la a mânca produse pe bază de carne, lapte sau ouă, vor fi nevoiți să facă și fapte bune.

În Postul Paștelui enoriașii cheamă preotul în casele lor pentru a realiza câteva slujbe pentru purificarea caselor și pentru a-i stropi cu apă sfințită pe toți membrii familiei. O altă regulă pe care toți preoții o respectă cu sfințenie este că pe toată perioada Postului Paștelui nu se vor face nunți sau botezuri. Înmormântările vor fi permise, doar că toate pomenile vor fi făcute cu mâncare de post.

Publicitate

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în ședința din 27 februarie 1956, ca următoarele categorii de persoane să primească dezlegare de la Postul Paștelui:

  • copiii mai mici de 7 ani;
  • copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani și credincioșii de orice vârstă, care au diverse afecțiuni medicale;
  • femeile însărcinate și cele care alăptează.

În Postul Paștelui credincioși vor putea consuma alimente precum boabe de fasole, năut, mazăre, linte, spanac, pătrunjel, leurdă, urzici, andive, rucola, salată, ovăz, fructe proaspete, avocado, orez și nuci. Va trebui să vă feriți de ouă, carne, pește, brânză/lapte, struguri și vin.

Potrivit calendarului creștin ortodox, în 2023, Postul Paștelui va începe pe 27 februarie și se va încheia pe 15 aprilie. Pe 16 aprilie, credincioșii ortodocși vor sărbători Paștele.

În perioada sărbătorilor Pascale, angajații au patru zile de liber legal. Astfel, prima zi liberă este pe 14 aprilie în Vinerea Mare. Următoarele sunt pe 16 aprilie când se sărbătorește Paștele Ortodox și pe 17 aprilie, când este a doua zi de Paște.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes