Connect with us
Publicitate

Administrație

Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987 va deveni zi oficială în România

Publicat

pe

Publicitate

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect ce prevede ca ziua de 15 noiembrie să fie declarată Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987. Proiectul, care a fost inițiat de parlamentari de la PNL și susţinut de cei de la USR PLUS şi de un deputat PSD, este argumentat prin faptul că „fără revolta din 15 noiembrie 1987, probabil, nu erau posibile evenimentele din 22 decembrie 1989. Luptătorii anticomunişti din 15 noiembrie 1987 au arătat că este posibil să te opui dictaturii comuniste. Din acest motiv este relevantă şi trebuie cinstită, cum se cuvine, Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987, an de an, în data de 15 noiembrie”.

Fondurile pentru comemorarea diverselor evenimente ale Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987 vor putea fi asigurate şi din bugetele locale sau din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice, mai prevede actul normativ. Senatul este prima Cameră sesizată, forul decizional va fi Camera Deputaților.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a depus un proiect de lege în acest sens la Senat, anul trecut, prin care a cerut ca autoritățile centrale și locale să poată organiza activități de comemorare a acestei zile.

„Aceasta revoltă muncitorească, izbucnită spontan la Brașov, este considerată ca fiind una dintre cele mai importante mișcării protestatare care a zguduit întâia dată atotputernicul regim ceaușist, anunțând începutul sfârșitului acestuia. Cinstirea zilei de 15 noiembrie că Ziua Revoltei Anticomuniste de la Brașov din 1987, este o datorie pentru fiecare dintre noi”, arată deputatul Gabriel Andronache în expunerea de motive a proiectului.

Publicitate

Revolta de la Brașov din anul 1987 a fost o acțiune de protest împotriva politicilor economice și sociale impuse în RS România de dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu. Protestele au inceput pe 14 noiembrie 1987, la Secția 440 „Matrițe” a întreprinderii de autocamioane Steagul Roșu.

Inițial, demonstranții au scandat revendicări sociale: „Vrem mâncare și căldură!”, „Vrem banii noștri!”, „Vrem mâncare la copii!”, „Vrem lumină și căldură!” și „Vrem pâine fără cartelă!”
Protestatarii au incendiat tot ce amintea de regimul comunist, iar un rug uriaș, alcătuit din înregistrări de propagandă și documente de partid, a ars ore bune în piața din centrul Brașovului.

15 noiembrie 1987, în imagini

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. COSTIN Paraschiv

    3 iunie, 2021 at 1:33 pm

    În această zi aveam un plan și a eșuat era o zi de vot și am fost trădați eram cu un coleg făcea facultatea pe Colină la seral și nea chemat la servici eram la CTC amîndoi și neau chemat schimbul 2 spunîndune șeful CTC de la DIDROMECANICA 2 că eu făceau schimburi cu soțiea care lucra tot la Hidro și făcea 2 schimburi eu 3 dar eu mai mulr 3 făceam că aveam 2 copii de 2 și 5 ani și Colegul făcea 1 și 3 că făcea seral la Facultate .Și nea zis șefu că să venim la shimbul 2 noi care facem schimb neordonat că avem problemele eu de familie el cu facultatea nu face schimbul 2 .Noi de fapt am pus la cale în ziua asta să punem în buletine de vot la aceiași oră toți fosfor alb în buletine la secții diferite deși așa locuiam și colegul de la facultate iam zis că eu dau un sfert de Wiener Cafe și el să dea la laborantă săi deau fosfor șil facem felii la mine în vana cu apă îl ținem în batiste ude la noi .Și am fost dați la SRI și de asta nea chemat la lucru schibul 2 că stabilisem ora la 18 și se insera .La ora 18 a venit șeful la serviciu și nu ma găsit jucam cărți in vestiar cu un mecanic și colegul a zis că săl caut că nu pleacă pînă nu mă vede ..Pe la 19 30 lam găsit și mia zis să stăm cuminți aici .Mam prins de asta după 1989 prin 1990 mam prins și tot cu colegul acesta am fost și în 1989 la revoluție . Mă opresc că ar fi multe de spus .Cel care nea dat la SRI se numea Păduraru Vasile ăsta a fost cu cei deportați din Steagu la Huși Vaslui lucrau despărțiți de familii și am fost acolo socrii erau din Stănilești 10 Km de Huși și lucra și un cumnat acolo .Acesta păduraru a venit la HIdro din Stegu și Înainte de revoluție era la Timișoara .DE CE SEDIU REVOLUȚIEI DIN BRAȘOV ESTE ÎN SEDIU fsn psd ??? DE CE .CĂ MIA ZIS DACĂ NU MĂ TREC ÎN fsn NU MĂ TRECE CA REVOLUȚIONAR ȘI NICI EU NICI COLEGUL INGINER NU Sa TRECUT DEȘI LA TRIMIS DUPĂ 90 LA ȚEVI ROMAN ȘI LAU DUS LA EXTREME CU MAFIEA .ESTe CONDAMNAT LA 40 ANI ÎN SPANIA CU TRAFIC DE FETE PUS DE CAP DE PORC DIn ROMAN .Și este cu soțiea și fica . LAU TERMINAT SRI ȘTIU ȘI ALTELE DE ASTA LAU DUS CĂ ERA CU MINE ȘI CONTRA PSD .Spania va fi lovită de intemperii la ruga mea .Lau condamnat pe el cu familia la 40 ani și era pus de alții au luat pe ei de frică .Interlopii iau pus poate chiar cu forța și pe ei săi facă bani .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes