Connect with us
Publicitate

Social

„Ziua Justiției la Instanță” a fost marcată şi la Braşov

Publicat

pe

Ziua Justiției marchează rolul și importanța puterii judecătorești și profesioniștilor dreptului care prin activitatea lor contribuie la înfăptuirea actului de justiție.

Anul acesta, în data de 7 iulie, Tribunalul și Judecătoria Brașov au organizat evenimentul „Ziua Justiției la Instanță”, destinat elevilor și studenților din Brașov pentru conștientizarea rolului profesiilor juridice în societate, dar și a pericolului traficului de droguri pentru comunitatea locală și importanța respectării drepturilor fundamentale. Cei prezenți în sală au avut ocazia unică de a interacționa cu profesioniștii dreptului și de a le adresa întrebări despre profesia lor și provocările cu care se confruntă.

Doamna judecător Nicoleta Lucaciu, din cadrul Tribunalului Brașov și doamna judecător Andreea Beatrice Popa, judecător și purtător de cuvânt al Judecătoriei Brașov au deschis evenimentul, prezentând scopul organizării acestui eveniment și importanța lui pentru tinerii implicați. Doamna judecător Nicoleta Constantinescu, președintele Tribunalului Brașov, a explicat elevilor și studenților etapele procesului penal și diferențele față de procesul civil. Doamna avocat Ciurea Andreea Cătălina, prodecan al Baroului Brașov a vorbit despre importanța dialogului interprofesional și rolul educației juridice în comunitatea locală, iar domnul avocat Constantin-Ioan Gliga a prezentat rolul esențial al avocatului în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale. Domnul procuror Tudor Mădălin Hurducaciu, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov, a explicat etapele profesionale pentru a deveni procuror în România și a provocat participanții să rezolve un caz ipotetic, apelând la tehnici de gândire strategică specifică urmăririi penale. Doamna Mihaela Bojin, judecător în cadrul Tribunalului Brașov, a prezentat un istoric al justiției din România, simbolurile vestimentației judecătorilor și sursa de inspirație a legiuitorului român în reglementarea acesteia. Doamna Ioana Mihalache, prim grefier la Tribunalul Brașov, a detaliat provocările profesiei de grefier.

De asemenea, în pregătirea acestui eveniment au fost organizate două concursuri. Studenții Facultății de Drept din cadrul Universității Transilvania Brașov au susținut pledoariile acuzării și apărării în două procese simulate pe tema traficului și consumului de droguri. În cadrul concursului organizat pentru liceeni, aceștia au fost provocați să prezinte perspectiva lor asupra unui drept fundamental la alegere, așa cum și-au format-o în urma unei experiențe personale. Cu ocazia evenimentului „Ziua Justiției la instanță”, concurenții au fost premiați pentru performanța și participarea lor.

Publicitate

La eveniment au fost prezenți și prefectul județului Brașov, domnul Mihai-Cătălin Văsii, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Brașov, domnul Valentin Bucur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Brașov, domnul Nicolae Savin, inspectorul școlar adjunct, doamna Roxana Matefi, decanul Facultății de Drept, Universitatea Transilvania Brașov și directorul Departamentului de Drept din cadrul Facultății de Drept a Universității Transilvania Brașov, doamna Șaramet Oana.

Președintele Tribunalului Brașov, doamna judecător Nicoleta Constantinescu a  subliniat importanța acestor experiențe pentru tineri de a deveni cetățeni informați și implicați.

“Suntem încrezători că există un interes real în înțelegerea funcționării justiției și suntem deschiși să răspundem entuziasmului elevilor și studenților din Brașov la evenimente viitoare. Prin astfel de evenimente, dorim să cultivăm respectul pentru lege și să încurajăm următoarele generații de profesioniști din domeniul juridic”, a declarat președintele Tribunalului Brașov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes