Social
Ziua Eroilor, sărbătorită la Brașov

Primarul Allen Coliban și viceprimarii Flavia Boghiu și Sebastian Rusu au participat astăzi, alături de celelalte oficialități locale, la ceremoniile religioase și militare prilejuite de Ziua Eroilor, depunând coroane de flori la monumentele din Piața Unirii, Cimitirul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989, Bartolomeu și Cimitirul Militar Șprenghi.
„De ziua Înălțării Domnului, se cuvine să cinstim memoria celor care au pus mai presus decât viața proprie interesul public, libertatea noastră, a tuturor și România ca stat independent și suveran. Le mulțumim tuturor, deopotrivă militari aflați în serviciul public, dar și civili, pentru sacrificiul suprem pe care l-au făcut pentru România, pentru a avea o țară liberă și pentru a fi liberi astăzi, în secolul XXI”, a declarat Allen Coliban, primarul municipiului.
Şi prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, subprefecții Ambrus Izabella Agnes și Lucian Pătrașcu, precum și comandantul Garnizoanei Brașov, general de brigadă Ilie-Marian Dragomir, au participat astăzi, în Piața Unirii din municipiul Brașov, la ceremonia militară și religioasă dedicată Zilei Eroilor și organizată de Instituția Prefectului Județul Brașov și Garnizoana Brașov.
La eveniment au participat, de asemenea, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Ioan Veștea, vicepreședintele acestei instituții, Constantin Todorică Șerban, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, viceprimarii Flavia Boghiu și Sebastian Rusu, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, reprezentanți ai altor instituții publice din județul Brașov, cadre militare în rezervă și în retragere, public.
Ceremonia a debutat cu întâmpinarea persoanei oficiale – prefectul județului, urmată de salutul drapelului de luptă, intonarea imnului național al României și oficierea serviciului religios.
Prefectul județului a susținut o alocuțiune referitoare la însemnătatea evenimentului: „În fiecare an, în această zi de praznic împărătesc al Înălțării Domnului, organizăm ceremonia de cinstire a memoriei eroilor noștri care s-au jertfit pe câmpul de onoare, precum și a celor care au fost martirizați în închisori și lagăre pentru împlinirea aspirațiilor naționale, pentru libertate, dreptate, credința strămoșească și pentru dăinuirea patriei.
Se poate spune că, așa cum Mântuitorul a pus dragostea Sa de oameni mai presus de ființa Sa pământeană, jertfindu-se pentru noi, eroii pe care îi cinstim astăzi au pus dragostea de neam și țară mai presus de propriile vieți.
Să ne plecăm frunțile cu adânc respect, să aducem un omagiu acestor eroi și să rostim o rugăciune pentru ei.
Este o datorie sfântă să ne cinstim eroii și prin ceremonii precum aceasta, dar și trăind cu demnitate, iubindu-ne țara, respectându-ne unii pe alții și ținând la valorile noastre naționale. De asemenea, avem datoria de a transmite generațiilor viitoare exemplul măreț al acestor eroi, pentru că este cea mai bună cale de a forma caractere puternice, oameni adevărați, însuflețiți de înalte comandamente morale.
Dumnezeu să-i odihnească în pace pe eroii noștri! Hristos s-a înălțat!”.
În continuarea ceremoniei s-au depus coroane și jerbe de flori, după care a avut loc defilarea detașamentului de militari.
Oficialitățile au participat apoi la oficierea serviciului religios și au depus coroane de flori la Cimitirul Eroilor Revoluției din 1989.
Ceremonii similare au avut loc la Monumentul Eroilor din Bartolomeu și la Cimitirul Militar Șprenghi.
Ideea a fi onorați toți cei care au căzut pe câmpul de luptă, prin îngrijirea mormintelor și întreținerea operelor comemorative de război dedicate acestora, a apărut pentru prima dată în Tratatul de la Versailles, semnat în 1919 între beligeranții Primului Război Mondial.
România a devenit primul stat care a consfințit comemorarea eroilor străini alături de cei naționali. Prin Decretul-lege din 4 mai 1920, s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării, o decizie similară fiind luată, în același an, de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române. După cel de-Al Doilea Război Mondial, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României și a Victoriei asupra Fascismului.
Revoluția din 1989, s-a reînnodat tradiția întemeiată în 1920, astfel că de Înălțare le arătăm recunoștință pentru sacrificiul suprem tuturor celor căzuți în luptă pentru idealuri și pentru un destin mai bun al urmașilor lor. Decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anul 1920 a fost consfinţită ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1999 şi 2001.
-
Economicacum 3 zile
„Zilele porţilor deschise la Aeroportul Braşov”, programul complet al evenimentului
-
Evenimentacum 2 zile
Bărbat tâlhărit şi bătut de o prostituată, pe bulevardul Griviţei din Braşov, după ce a refuzat avansurile ei. Femeia a fugit cu 200 de lei
-
Economicacum 3 zile
Preţul apatamentelor din Braşov în scădere
-
Administrațieacum 24 de ore
S-a aflat data şi ora când primul avion va ateriza pe Aeroportul Braşov
-
Economicacum 2 zile
O fabrică de căști din Brașov și-a crescut profitul de 36 de ori, în doar doi ani. Compania Sennheiser, de la Ghimbav, a înregistrat un câștig de peste 24 de milioane de lei, în 2022
-
Turismacum 2 zile
FOTO – VIDEO / Pădurea cu arbori seculari, motorul turismului din satul Mercheașa. Cum a ajutat un stejar bătrân de peste 920 de ani la dezvoltarea micilor afaceri din zonă
-
Evenimentacum 2 zile
VIDEO / Incendiu izbucnit la o mașină parcată în curtea unei case din Brașov
-
Administrațieacum 2 zile
Încă trei toalete automatizate au fost puse în funcțiune, în Brașov. Un singur WC inteligent costă în jur de 50.000 de euro