Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ziua 4 de grevă în învățământul românesc. Peste 15.000 de profesori vor protesta astăzi în București. La miting vor participa și cadre didactice din Brașov

Publicat

pe

Greva din învățământ continuă după ce ultima rundă de negocieri nu a dus la un acord între sindicate și Guvern. Autoritățile au anunțat că în acest moment salariile personalului din învățământ nu se pot majora și au propus, în schimb, acordarea unor carduri valorice, anunță libertatea.ro.

Astfel, reprezentanții celor trei federații sindicale din educație au anunțat după discuțiile cu reprezentanții guvernului, că greva generală va continua și astăzi. În cursul zilei, membrii de sindicat din țară vor transmite dacă acceptă sau nu oferta guvernului.

„Mesajele care vin până acum sunt de respingere a acestei oferte”, a declarat Simion Hăncescu, președintele FSLI.

La rândul său, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, a spus că există bune intenții din partea guvernului, însă o decizie va fi anunțată astăzi.

Publicitate

„Există bune intenții, apreciem acest lucru. Aproape un sfert din guvern s-a deplasat la aceste discuții. E doar un semnal. Colegii noștri vor aprecia dacă acest semnal este suficient sau nu”, a spus Nistor.

Ministrul Educației a fost întrebat, la finalul discuțiilor de miercuri seară cu sindicatele din învățământ dacă părinții își pot trimite copiii joi la școală.

„Trebuie să așteptăm răspunsul din partea sindicatelor. În acest moment, ei sunt cei care trebuie să vină cu un răspuns”, a spus Ligia Deca.

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a anunțat, la finalul discuțiilor cu sindicatele din educație că reprezentanții Executivului au făcut o nouă ofertă cadrelor didactice, subliniind că în acest moment nu poate fi vorba despre creșteri salariale.

„Am avut un dialog decent, corect, onest cu reprezentanții celor trei federații sindicale. Am discutat foarte constructiv, nu în contradictoriu. Este foarte clar în momentul acesta că, determinat de condiționalitățile europene, stabilite prin PNRR, nu poate să fie vorba despre niciun fel de creștere salarială. Colegii din învățământ sunt la maximul grilei. Nu poate să fie vorba în momentul ăsta despre acordarea de sporuri. (…) Al doilea lucru foarte important este că, începând cu 15 iulie, când Banca Mondială ne va transmite, în calitate de consultant, primele informații privitoare la noua lege a salarizării, prima categorie socio-profesională care va veni să discute la Ministerul Muncii, împreună cu Ministerul Educației, noua grilă de salarizare, va fi educația”, a spus Neacșu.

„Față de discuțiile anterioare (…), oferta suplimentară a guvernului (…) va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie și a unei sume în luna octombrie, care va consta într-un card pentru profesori și personalul auxiliar”, a mai precizat oficialul, adăugând că este vorba despre suma de 1.000 de lei pentru iunie și 1.500 de lei pentru luna octombrie.

De asemenea, s-a propus acordarea sumelor de câte 500 lei, tot în iunie și octombrie, pentru personalul nedidactic.

„În cea mai mare măsură, sumele prevăzute în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică”, a mai precizat Marian Neacșu, explicând că o parte din aceste sume vor veni din fonduri europene și o parte din bugetul de stat, aceasta din urmă putând fi „folosită pentru orice destinație”.

Peste 15.000 de sindicaliști din educație vor ieși astăzi în stradă. Ei vor protesta în Piața Victoriei pentru că sunt nemulțumiți de refuzul constant al guvernanților de a purta negocieri reale. Marșul se va desfășura în intervalul orar 12:00-16:00.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes