Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Zi importantă pentru cel mai cunoscut monument istoric din Braşov. Astăzi sunt 644 de ani de la prima atestare documentară a Castelului Bran

Publicat

pe

Situat la 8 km de Râșnov, între Munții Bucegi și Piatra Craiului, Castelul Bran este un important monument national și punct de reper al turismului din Romania, datorită atât frumuseții lui, a peisajului, cât și a legendei contelui Dracula, al cărui spirit bântuie încă aceste locuri străvechi.

La sfârșitul secolului al XV-lea Cetatea Bran este subordonata autorității comitetului secuilor, răspunzător de apărarea sud-estului Transilvaniei, iar din timpul lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei. Multe legende sunt legate de Castelul Bran. Se spune că acest castel a aparținut Contelui Dracula (Vlad Țepeș), dar nu există nici o dovadă în acest sens. Vlad Țepeș a locuit doar pentru un timp foarte scurt în castel și numai în calitate de oaspete. La 1 Decembrie 1920 Consiliul orășenesc al orașului Brașov donează Castelul Bran Reginei Maria a României Mari, ca semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Prima atestare documentară a Castelului Bran este actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d’Anjou prin care brașovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea „cu munca și cheltuiala lor proprie”. În schimb, regele confirma subordonarea a 13 localități față de Cetate. Conducerea Cetății Bran era încredințată unui castelan, care avea și atribuții jurisdicționale, iar garnizoana permanentă era compusă din arcași și balistari. Între anii 1419-1424, Cetatea revine în posesia lui Sigismund. La sfârșitul secolului al XIV-lea, regele Sigismund cedează Cetatea Bran domnitorului Mircea Cel Bătrân. Domeniul regal a fost cedat aristocrației ungare, iar fortăreața a fost încredințată boierilor loiali. Peste câțiva ani, regele Ungariei s-a întors la fortăreață, aceasta fiind subordonata ulterior autorităților din comitetul Szekelers. Între anii 1920-1927 Castelul Bran a fost restaurat sub conducerea arhitectului Curții Regale, Carol Liman, care îl transformă într-o frumoasă reședință de vară, înconjurată de parc, cu alei de promenadă, lac, fântâni, terase de popas, construind și Casa de ceai. În anul 1938 Regina Maria lasă prin testament Castelul Bran, cu întreg domeniul, fiicei sale Principesa Ileana, care-l stăpânește până în 1948.

După expulzarea din tară a familiei regale, în anul 1948, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român, rămânând o perioaada abandonat și devastat. Din 1956, parțial amenajat, Castelul a fost deschis ca muzeu de istorie și artă feudală. Fiind într-o stare avansată de degradare, în anul 1987 Castelul Bran intră în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993. Definitivarea organizării muzeistice se va face după noi criterii, rezultat al cercetărilor din ultimii ani.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes