Connect with us
Publicitate

Cultural

Zeci de porțelanuri, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, pot fi admirate la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

Publicat

pe

Expoziția permanentă a Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului s-a îmbogățit cu noi piese din Colecția de ceramică a Muzeului de Etnografie Brașov. Prezentate într-un cadru ce amintește de momentele festive ale brașovenilor din secolul al XIX-lea, porțelanurile fine și frumos ornamentate puteau fi achiziționate din magazinele vremii.

Porțelanurile intrate pe piața brașoveană, provenite din manufacturi europene și orientale importante, erau obiecte de artă realizate de ceramiști valoroși. Porțelanurile de Meissen, Sèvres, Rosenthal, Villeroy&Boch, Herend, comercializate în prăvăliile negustorilor Malcher&Wächter ori Cristea și Nicolae Orghidan, de pe Șirul Grâului, August F. Cloos, Karl Müller sau Wilhelm Dreßnandt, de pe Strada Porții, Lang & Rosenthal de pe Strada Hirscher, reprezintă o dovadă de ,,savoir – vivre” a locuitorilor Brașovului de altădată.

Porțelanurile chinezești, introduse în Europa în secolul al XIV-lea, erau considerate obiecte de lux foarte prețioase. Spre sfârșitul secolului al XV-lea, după ce Portugalia a stabilit rute comerciale către Orientul Îndepărtat, meșterii ceramiști chinezi au făurit obiecte din porțelan destinate exportului către spațiul european. O mare parte dintre aceste porțelanuri erau montate în argint aurit, ceea ce le accentua prețiozitatea.

Porțelanurile reprezentau doar o mică parte din produsele destinate comerțului. Corăbiile aduceau din Orient ceai, mirodenii de tot felul, bumbac, mătăsuri, vopsele, covoare și multe altele. Frumoasele piese de porțelan pot fi admirate, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului din Piața Sfatului nr. 15, până în luna aprilie 2023.

Publicitate

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes