Connect with us
Publicitate

Economic

Zeci de milioane de lei cadou pentru salariații din sistemul public. Ce prime au oferit, de Crăciun, companiile de stat

Publicat

pe

Angajații CFR SA și cei ai Poștei Române au primit cele mai mari cadouri în bani, de Crăciun. Jurnaliștii economedia.ro au solicitat mai multor companii de stat să facă publice primele pe care le-au oferit salariaților pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Zeci de milioane de lei au fost acordați românilor care lucrează în sistemul public, iar reprezentanții companiilor spun că primele au fost negociate conform Contractului Colectiv de Muncă.

Potrivit economedia.ro, printre cele mai mari sume alocate către prime sunt:

  • Compania Națională de Căi Ferate CFR SA – 15 milioane lei
  • Poșta Română – 9,4 milioane lei
  • Societatea Națională a Sării – 6,4 milioane lei
  • Societatea de Transport București – circa 5 milioane lei
  • Metrorex – circa 4 milioane lei
  • CFR Călători – circa 3,3 milioane lei
  • Oil Terminal – circa 3 milioane lei.

Niciuna dintre companiile chestionate nu a detaliat nivelul primelor acordate în raport cu funcția ocupată de angajați și extrem de puține au justificat motivele acordării de prime, majoritatea spunând că acestea sunt acordate conform Contractului Colectiv de Muncă.

Compania Națională Poșta Română a transmis că a acordat, la finalul anului trecut, cadouri în bani salariaților și copiilor minori ai acestora. Au primit cadouri în bani, un număr de 22.755 de salariați și 8.527 copii minori, însumând aproximativ 9.400.000 lei, bani proveniți din fondul de acțiuni sociale. Așadar, compania a acordat o primă medie de 300 lei per persoană.

Publicitate

SNTGN Transgaz SA a transmis că nu a acordat prime la finele anului 2022, efortul financiar al companiei fiind orientat către realizarea investițiilor prevăzute în Planul de Dezvoltare al Sistemului Național de Transport Gaze Naturale.

Nuclearelectrica a transmis că, potrivit politicii de salarizare a companiei, primele în cadrul SNN sunt acordate angajaților doar pe criterii meritocratice, nu cu ocazia finalului de an. Compania nu a precizat, însă, dacă au fost acordate aceste prime meritocratice.

Oil Terminal a transmis că societatea acordă în fiecare an primă cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun, iar „prima de Crăciun se acordă în conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Muncă în vigoare la nivel de unitate”. Valoarea totală a fost 2.987.700 lei și au beneficiat de prime 996 angajați. În medie, astfel, un angajat a primit o primă de 3.000 lei brut.

Hidroelectrica a transmis că, conform prevederilor contractului colectiv de muncă în vigoare, salariații au beneficiat în luna decembrie 2022 de un adaos cu ocazia zilei de Crăciun în valoare de 680 lei net. Nu au fost acordate alte prime.

Metrorex a transmis că a acordat prime la sfârșitul anului 2022 conform Contractului Colectiv de Muncă în vigoare. Prima pentru fiecare salariat a fost în cuantum de 800 de lei, excepție au făcut salariații care conform procedurilor interne au fost sancționați disciplinar de-a lungul anului. Valoarea totală a primelor nu a fost comunicată. Metrorex are circa 5.000 de angajați, deci aceasta s-ar ridica la aproximativ 4 milioane lei.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a transmis că, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a acordat celor 25.135 de salariați, suma de 15.451.725 lei, reprezentând cadouri în bani/ajutor material, conform prevederilor CCM și în limita Bugetului Venituri și Cheltuieli (BVC) al companiei. Compania menționează faptul că valoarea cadourilor în bani/ajutor material nu a variat în raport cu funcția salariatului, fiecare salariat beneficiind de aceeași sumă. Prima medie este, așadar, de circa 600 lei.

CFR Călători a transmis că, cu ocazia Crăciunului, fiecare salariat al companiei a beneficiat, conform Contractului Colectiv de Muncă, de un cadou în bani în valoare de 300 lei, precum și 300 lei pentru fiecare copil în vârstă de până la 18 ani. CFR Călători are în jur de 11.000 de angajați, deci valoarea totală a primelor se ridică undeva la 3,3 milioane lei.

CFR Marfă a transmis că, în ceea ce privește primele de sfârșit de an, acestea au fost acordate în baza Protocolului încheiat cu sindicatele reprezentative. Astfel, s-a stabilit acordarea de cadouri în bani oferite salariaţilor cu ocazia sărbătorilor de Crăciun (300 lei/salariat) din fondul de cheltuieli sociale, precum şi cadouri oferite copiilor salariaţilor, în valoare de 300 lei/ copil. „Aceste stimulente financiare au fost acordate în sumă fixa fiecărui angajat CFR Marfă, indiferent de funcţia deţinută în cadrul societăţii, mai puțin directorului general, care este angajat în baza unui contract de mandat şi nu se încadrează în prevederile Contractului Colectiv de Muncă. S-au acordat 3.341 prime în valoare totală de 1.002.300 lei. De asemenea, fiecare salariat a primit cadouri pentru copii cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun în valoare de 300 lei pentru fiecare copil cu vârsta până în 18 ani, în valoare totală de 321.900 lei”, a arătat compania.

Societatea Națională a Sării a transmis că a acordat la finalul anului 2022 un fond de premiere, acesta fiind prevăzut în Bugetul de venituri si cheltuieli anual aferent anului 2022 și aprobat prin HG, iar modul de acordare a acestui fond este prevăzut in Contractul colectiv de muncă aplicabil la nivelul societății. Valoarea primelor acordate a fost de aproximativ 6,4 milioane de lei. Primele au fost acordate tuturor salariaților societății, cu excepția Directorului general. Compania are în jur de 1.500 de angajați, așadar nivelul primei se ridică la peste 4.000 lei de persoană.

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a transmis că a acordat o primă de Crăciun angajaților, în conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Muncă. Cu toate acestea, nu a precizat valoarea sa, nici în răspunsul de revenire la solicitare. Compania susține că au beneficiat de această primă toți salariații companiei, valoarea sa fiind fixă indiferent de funcția deținută de angajat. CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța are 943 angajați.

Societatea de Transport București a transmis că a acordat, cu ocazia Crăciunului, o primă în sumă de 500 lei/ salariat, în conformitate cu Contractul Colectiv de Muncă. Valoarea totală a fost de 4.919.500 lei și au beneficiat 9.839 salariați, aflați în activitate la data acordării.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes