Connect with us
Publicitate

Cultural

Zeci de icoane pictate în Șcheii Brașovului și Țara Oltului vor fi expuse la Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”. Vernisajul va avea loc astăzi

Publicitate

Publicat

pe

Iubitorii de cultură care vor ajunge în Țara Făgărașului în următoarea perioadă vor putea să viziteze o expoziție spectaculoasă la Muzeul „Valer Literat” din Făgăraș. Zeci de icoane pictate pe dosul sticlei, de către iconari din Șcheii Brașovului și Țara Oltului, vor putea fi admirate în cadrul expoziției „Icoane din sud-estul Transilvaniei”.

Publicitate

„În satele tradiționale românești, vechi lăcașuri de închinăciune sunt împodobite cu pictură murală și icoane cu valoare patrimonială incontestabilă. În casele țăranilor cu frică de Dumnezeu pereții din odaia cea bună erau împodobiți cu icoane pictate pe dosul glajei, a cărei suprafață ondulată crea pe chipurile sfinților o licărire cristalină neobișnuită. Aceste obiecte sacre, în fața cărora părinții și copiii îngenuncheau cu mâinile împreunate pentru rugăciune, au fost reprezentările gândirii și imaginației zugravilor-iconari care au transpus în arta lor credințele și superstițiile satului românesc și concepțiile acestuia asupra lumii nevăzutului. Din credința nemărginită în universul celest și din dorința de a-l avea cât mai aproape, în urmă cu două veacuri, în Șcheii Brașovului s-a dezvoltat unul dintre cele mai importante centre de icoane pictate pe sticlă din Transilvania. Odată cu trecerea timpului, icoanele din Șchei au pătruns în spațiul muzeal românesc, devenind obiecte de patrimoniu, unele cu valoare deosebită și altele cu valoare excepțională. Acestea completează istoria unui meșteșug practicat în Transilvania timp aproape două veacuri și ridicat, de cele mai multe ori, la înălțimea unei adevărate arte”, spun reprezentanții Muzeului de Etnografie Brașov, care este partener în organizarea acestui eveniment.

Vernisajul expoziției va avea loc astăzi, la ora 13.00, la Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat” din Făgăraș, iar expoziția poate fi vizitată aici până la sfârșitul lunii iunie.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes