Connect with us

Social

Weekend negru în Brașov: 17 decese în rândul pacienţilor COVID-19

Redactia

Publicat

pe

Virusul COVID-19 a ucis în numai două zile 17 brașoveni. Este prima dată când la Brașov s-au înregistrat atât de multe decese într-un timp atât de scurt. Alți 29 de pacienți infectați cu COVID-19 luptă pentru viața lor în secțiile de Terapie Intensivă la Brașov.

Publicitate

Sâmbătă, la Brașov, șase pacienți au murit după ce au fost infectați cu COVID-19. Duminică, alți 11 au pierdut lupta cu coronavirusul, după mai multe zile de internare în secția de Terapie Intensivă. Ieri erau ocupate 29 de paturi de Terapie Intensivă din județul Brașov. Numărul de pacienți infectați cu noul tip de virus care au nevoie de îngrijire în această secție este în creștere, iar medicii constată că mulți ajung prea târziu la spital, efortul cadrelor medicale de a-i ține în viață fiind în zadar.

297 de decese la Brașov, de la declanșarea pandemiei de COVID-19
În numai 8 luni de zile de la declanșarea pandemiei de COVID-19, la Brașov s-au înregistrat 297 de decese. Pe lista celor care au murit după ce au fost infectați cu noul tip de virus intră pacienți care sufereau de diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli respiratorii, dar și obezitate.

Publicitate

Dr. Andreea Moldovan: ‘Sunt cu siguranţă şi infecţiile nosocomiale’

Dr. Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, crede că mortalitatea crescută în România, în al doilea val, are la bază mai mulţi factori, o parte datând cu mult dinaintea pandemie.

Publicitate

„Este terenul pe care survine boala: o populaţie în vârstă, cu multe comorbidităţi, mai mult sau mai puţin tratate şi ţinute sub control. Sunt cu siguranţă şi infecţiile nosocomiale, care pot să apară pe parcursul evoluţiei unui pacient critic, intubat şi ventilat.”, a declarat Dr. Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, pentru Libertatea.

Oamenii se tem, vin după 8-9 zile de la declanșarea simptomelor

O altă problemă ţine de faptul că mulţi bolnavi COVID-19 ajung la spital la mult timp după ce apar simptomele. 

“Chiar ieri am fost de gardă şi au fost o mulţime de pacienţi pe care i-am văzut şi-mi spuneau că au simptome de o săptămână de 8 zile, de 9 zile, şi nu au venit la spital. Oamenii se tem, amână, sau nu conştientizează, nu recunosc o problemă”. Dar este o prezentare tardivă. Multe din personalităţile de care am auzit cu toţii, care au decedat, inclusiv cadre medicale, au intrat în această categorie, de adresare tardivă la medic”, a mai spus, pentru Libertatea, dr. Moldovan.

“Nu ai cum să mergi performant cu o maşină veche, cârpită şi hârbuită”

Pentru dr. Moldovan, problema nu este la adaptarea protocoalelor pentru COVID-19, ci la sistemul de sănătate în care sunt aplicate aceste tratamente. 

Publicitate

“Ca protocoale de terapie COVID-19, mergem pe ceea ce se merge la nivel internaţional. Bineînţeles că sunt condiţii mai precare în România, comparativ cu Olanda, de exemplu, de îngrijire, de dotare, de numărul de paturi disponibile. Este o diferenţă pe care o ştim cu toţii.”

Sănătatea a fost subfinanţată constant. Nu ai cum să mergi performant cu o maşină veche cârpită şi hârbuită. Este tot ceea ce am clădit cu toţii prin această subfinanţare.

Dr. Andreea Moldovan

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

FOTO / O mocăniță a fost pusă în funcțiune la doar două ore de Brașov, în județul Sibiu. După 20 de ani micul tren a fost repornit, pentru bucuria turiștilor

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Valea Hârtibaciului este una dintre cele mai pitorești și neexplorate zone din județul Sibiu, iar cursele cu Mocănița completează perfect peisajul

Sâmbătă a fost o zi plină pentru Mocănița Văii Hârtibaciului, plină de soare, de peisaje frumoase, de turiști și de evenimente.

mocanita 11

mocanita 12

mocanita 13

mocanita 14

mocanita 15

Publicitate

”Vagon nou, televiziuni, tur ghidat prin Hosman, colegi care lucrau la linie – a fost o zi perfectă, în care ne-am dat seama încă o dată cât de importantă e mocănița pentru vale, că cei 13 ani de voluntariat care ne-au adus aici au meritat fiecare strop de sudoare, fiecare traversă schimbată, fiecare metru de linie defrișat și fiecare luptă oarbă cu instituțiile Statului, dar și cât de recunoscători suntem pentru toți cei care ne-au ajutat pe traseu!Și, pentru cei care ați avut răbdarea să citiți până aici, un mic pont – dacă vreți să vă bucurați în liniște de mocăniță și de peisaje, încercați să veniți la trenul de dimineață din Hosman, la ora 9:45, că cel de după-masă e foarte aglomerat”, se arată într-o postare de pe Facebook a Asociației Prietenii Mocăniței.

mocanita 9

mocanita 8

mocanita 7

mocanita 6

mocanita 4

mocanita 3

mocanita 2

mocanita 1

Conform administratorilor mocăniței, aceasta circulă în weekend și pleacă din Hosman la 9.45 și la 16.00. Prețul unui bilet dus-întors este de 25 de lei pentru adulți, respectiv 15 lei copii, se achiziționează la urcarea în tren și nu este nevoie de rezervare. Trenul, operat de SC Calea Ferată Îngustă SRL, e compus dintr-o locomotivă diesel și un vagon deschis de călători cu o capacitate de 40 de locuri.

Publicitate
Citește mai mult

Social

Vaccinare cu AstraZeneca fără programare – Oricine se poate imuniza

Redactia

Publicat

pe

Publicitate

Românii care doresc să se vaccineze anti-COVID cu serul produs de AstraZeneca o pot face fără a avea o programare în prealabil, potrivit unei circulare emise de Comitetul Naţional de Vaccinare

Documentul amintit permite centrelor să vaccineze la cerere toate persoanele care se prezintă pentru imunizare.
 
Potrivit informaţiilor Digi24, decizia a fost luată la propunerea coordonatorilor centrelor de vaccinare care spun că acestea sunt goale şi că angajaţii de acolo stau degeaba.
 
Pentru a se vaccina, fără programare, cetăţenii trebuie doar să se prezinte la centrele care folosesc acest tip de vaccin, cu cardul de identitate. Trebuie precizat însă că vor avea prioritate persoanele care au o programare validă pentru imunizarea cu serul AstraZeneca.

Publicitate

Din cauza controverselor la nimevl mondial în legătură cu serul produs de AstraZeneca şi Oxford, numărul persoanelor care se prezintă la centrele care folosesc acest vaccin a scăzut. 
 
Agenţiei Europeană a Medicamentului a transmis, în 7 aprili, că există o legătură cauzală între apariţia cheagurilor de sânge şi vaccinarea cu serul AstraZeneca, iare apariţia acestora va fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA a precizat că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca, subliniind că efectele sunt extrem de rare.
 
EMA a reamintit profesioniştilor din domeniul medical că trebuie să rămână conştienţi de posibilitatea apariţiei acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.
 
În 8 aprilie, coordonatorul campanie de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că ţara noastră va continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, pentru toate categoriile de vârstă.

Publicitate
Citește mai mult

Social

Incidența scade la 5,31 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Incidența la nivel județean a ajuns la 4,24 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Marți, 13 aprilie, incidența la nivelul municipiului este de 5,31, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Comana, și anume 14,6 la mie.

Publicitate

Totodată în județul Brașov au fost descoperite 151 cazuri de SARS – CoV-2 în ultimele 24 ore.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>