Connect with us
Publicitate

Social

Weekend negru în Brașov: 17 decese în rândul pacienţilor COVID-19

Publicat

pe

Virusul COVID-19 a ucis în numai două zile 17 brașoveni. Este prima dată când la Brașov s-au înregistrat atât de multe decese într-un timp atât de scurt. Alți 29 de pacienți infectați cu COVID-19 luptă pentru viața lor în secțiile de Terapie Intensivă la Brașov.

Publicitate

Sâmbătă, la Brașov, șase pacienți au murit după ce au fost infectați cu COVID-19. Duminică, alți 11 au pierdut lupta cu coronavirusul, după mai multe zile de internare în secția de Terapie Intensivă. Ieri erau ocupate 29 de paturi de Terapie Intensivă din județul Brașov. Numărul de pacienți infectați cu noul tip de virus care au nevoie de îngrijire în această secție este în creștere, iar medicii constată că mulți ajung prea târziu la spital, efortul cadrelor medicale de a-i ține în viață fiind în zadar.

297 de decese la Brașov, de la declanșarea pandemiei de COVID-19
În numai 8 luni de zile de la declanșarea pandemiei de COVID-19, la Brașov s-au înregistrat 297 de decese. Pe lista celor care au murit după ce au fost infectați cu noul tip de virus intră pacienți care sufereau de diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli respiratorii, dar și obezitate.

Dr. Andreea Moldovan: ‘Sunt cu siguranţă şi infecţiile nosocomiale’

Publicitate

Dr. Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, crede că mortalitatea crescută în România, în al doilea val, are la bază mai mulţi factori, o parte datând cu mult dinaintea pandemie.

„Este terenul pe care survine boala: o populaţie în vârstă, cu multe comorbidităţi, mai mult sau mai puţin tratate şi ţinute sub control. Sunt cu siguranţă şi infecţiile nosocomiale, care pot să apară pe parcursul evoluţiei unui pacient critic, intubat şi ventilat.”, a declarat Dr. Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, pentru Libertatea.

Oamenii se tem, vin după 8-9 zile de la declanșarea simptomelor

O altă problemă ţine de faptul că mulţi bolnavi COVID-19 ajung la spital la mult timp după ce apar simptomele. 

“Chiar ieri am fost de gardă şi au fost o mulţime de pacienţi pe care i-am văzut şi-mi spuneau că au simptome de o săptămână de 8 zile, de 9 zile, şi nu au venit la spital. Oamenii se tem, amână, sau nu conştientizează, nu recunosc o problemă”. Dar este o prezentare tardivă. Multe din personalităţile de care am auzit cu toţii, care au decedat, inclusiv cadre medicale, au intrat în această categorie, de adresare tardivă la medic”, a mai spus, pentru Libertatea, dr. Moldovan.

Publicitate

“Nu ai cum să mergi performant cu o maşină veche, cârpită şi hârbuită”

Pentru dr. Moldovan, problema nu este la adaptarea protocoalelor pentru COVID-19, ci la sistemul de sănătate în care sunt aplicate aceste tratamente. 

“Ca protocoale de terapie COVID-19, mergem pe ceea ce se merge la nivel internaţional. Bineînţeles că sunt condiţii mai precare în România, comparativ cu Olanda, de exemplu, de îngrijire, de dotare, de numărul de paturi disponibile. Este o diferenţă pe care o ştim cu toţii.”

Sănătatea a fost subfinanţată constant. Nu ai cum să mergi performant cu o maşină veche cârpită şi hârbuită. Este tot ceea ce am clădit cu toţii prin această subfinanţare.

Dr. Andreea Moldovan

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes