Connect with us
Publicitate

Eveniment

Vremea extremelor continuă, în România. Meteorologii au emis coduri galbene și portocalii atât de furtuni, cât și de caniculă

Publicat

pe

Publicitate

Noi avertizări de vreme severă au fost emise de meteorologi. Patru atenționări cod galben și portocaliu au fost anunțate de specialiștii Administrației Naționale de meteorologie, iar vizat de aceste atenționări va fi și județul Brașov.

Prima avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată a intrat în vigoare la ora 10.00 și este valabilă până vineri dimineață, la ora 10.00. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a teritoriului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

De la ora 15.00, va intra în vigoare și o atenționare cod portocaliu de furtuni, valabilă pentru 17 județe din România. În Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea nordică a Moldovei și local în Banat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp).

Au fost actualizate și avertizările de caniculă. Un cod galben de val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat va fi în vigoare în perioada 13 – 16 iulie. Joi, valul de căldură se va extinde și se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică va persista îndeosebi în regiunile sudice. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18…24 de grade.

Publicitate

Cel mai cald va fi în sudul țării, acolo unde astăzi este în vigoare o avertizare cod portocaliu de caniculă. În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei valul de căldură și canicula se vor intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38…40 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes