Connect with us
Publicitate

Turism

Voucherele de vacanță vor fi acordate și în 2023. Cine poate beneficia de aceste tichete și care este valoarea lor

Publicat

pe

Zeci de mii de români vor beneficia de ajutor pentru programarea unui concediu în România. Ministerul Finanțelor a anunțat că voucherele de vacanță vor fi acordate și în acest an, iar valoarea lor va fi de 1450 de lei brut, pentru fiecare salariat în parte. Principalii beneficiari ai acestor tichete sunt românii care lucrează la stat, dar inclusiv companiile private vor putea oferi acest beneficiu angajaților.

Potrivit Ministerului Finanțelor, în limita resurselor bugetare, angajatorul stabileşte, când acordă voucherele de vacanţă, de comun acord cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz. Voucherele de vacanță au o perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului. Asta înseamnă că cei 10% impozit, adică 145 de lei, vor fi reținuți de angajator în luna în care aceste vouchere de vacanţă vor fi date.

În cazul încadrării în sistem de cumul/plata cu ora, voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. Beneficiarii au obligația de a depune la unitate/instituție o declarație, în scris, în care să precizeze angajatorul unde au funcția de bază.

Publicitate

De asemenea, în documentul în care a fost stabilită modalitatea de acordare a voucherelor de vacanță pentru bugetari, scrie că pentru cei care în cursul anului 2022 au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază, potrivit legii.

Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile şi nu pot fi vândute. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei, anunță jurnalul.ro.

Beneficiarii care nu doresc să primească vouchere de vacanță depun o solicitare scrisă la unitatea/instituția angajatoare, în termen de 30 de zile de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial. Voucherele de vacanță au fost tăiate de guvern în februarie 2021, în urma unui proiect de Ordonanță de Urgență.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes