Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Vizite la ferme, pentru elevii din Brașov. Copiii vor putea vedea cum se cultivă legumele și fructele și cum se obțin produsele lactate

Publicat

pe

Publicitate

Primăria Brașov a lansat procedura de atribuire a contractelor de măsuri educative care însoțesc distribuția fructelor, legumelor, laptelui și produselor lactate pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular, precum și pentru preșcolarii din grădinițe, pentru anul şcolar 2022 – 2023. Această componentă educativă a fost introdusă în programul ,,Cornul și laptele” la inițiativa Municipiului Brașov și are ca scop conștientizarea copiilor asupra importanței unei alimentații sănătoase, dar și a le oferi posibilitatea de a vedea cu ochii lor cum arată o livadă sau o fermă, cum se culeg fructele sau cum se procesează laptele.

„Municipiul Brașov continuă pionieratul în programul «Cornul și laptele». Acum, că ne-am asigurat că în școlile brașovene se livrează produse eco, care provin de la fermierii locali și producătorii din zonă, ne dorim ca elevii brașoveni să aibă ocazia să vadă cu ochii lor cum se produc aceste lactate care se distribuie în școli, precum și cum se cultivă fructele pe care le primesc. Tocmai pentru că Brașovul este un oraș mare și deoarece din ce în ce mai puțini copii au bunici la țară pe care să-i poată vizita, ne dorim ca aceștia să aibă ocazia de a vedea cu ochii lor ce înseamnă o fermă, ce înseamnă o livadă, ce înseamnă viața la țară. Pe lângă vizitele la ferme, se vor putea organiza concursuri tematice în școli, în cadrul cărora copiii să învețe ce înseamnă alimentație sănătoasă, care sunt principiile unei vieți sănătoase”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Prin această achiziție de servicii, municipalitatea își propune să organizeze pentru preșcolari și elevi vizite la ferme pomicole/legumicole și la unități de condiționare, ambalare, depozitare și procesare a fructelor și legumelor, la stațiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la laboratoare de profil, la zilele recoltei, expoziții, târguri, la fermele de producere a laptelui şi la unități de procesare, la stațiuni de cercetare și de creștere a bovinelor.

În cadrul acestor vizite, copii vor avea ocazia să viziteze fermele și livezile, să vadă cum se obțin și se procesează produsele, să le deguste, să primească premii pentru diferite concursuri, vor asista la demonstrații privind prepararea de salate, sucuri din fructe și legume proaspete, prepararea de shake-uri şi milkshake-uri realizate de specialiști în domeniu (bucătari, nutriționiști).

Publicitate

Obiectivele implementării cestui program sunt de a conștientiza preșcolarii și elevii asupra importanței unei alimentații sănătoase bazate pe consumul de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate; deprinderea și fixarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și prevenirea diferitelor afecțiuni de sănătate (diabet, boli cardiovasculare și obezitate infantilă); creşterea consumului de fructe și legume, lapte și produse lactate și un grad de informare mai mare cu privire la tipurile de produse alimentare locale și combaterea risipei de alimente. Programul vizează aproximativ 22.000 de elevi și preșcolari din municipiul Brașov.

Data limită de depunere a ofertelor este 27 martie 2023, ora 11.00. Valoarea estimată a achiziției este aproximativ 750.000 de lei. Detaliile privind licitația se găsesc pe www.brasovcity.ro, secțiunea Primăria/Achiziții/27-03-2023.

În prima parte a lunii martie, Primăria Brașov a primit o nouă recunoaștere pentru inițiativa sa de a îmbunătăți programul Cornul și laptele, prin asigurare a unor produse naturale și de calitate. În cadrul Galei Premiilor cu impact social și de mediu 2022, Municipiul Brașov a primit Premiul pentru Achiziții cu impact social și de mediu, având în vedre modul în care au fost concepute caietele de sarcini pentru achiziția produselor din cadrul acestui program, atât din punctul de vedere al calității, cât și al susținerii producătorilor locali.

„Municipiul Brașov a fost premiat în cadrul «Galei Premiilor cu Impact Social și de Mediu 2022», ca fiind singura primărie din țară care a făcut achiziții cu impact social și de mediu. Am primit această distincție pentru derularea programului «Cornul și laptele», tocmai pentru că, prin felul în care s-a implementat în municipiul Brașov, căutând să aducem produse de calitate, produse bio în școlile din Brașov, municipiul a dat dovadă de grijă față de mediu și grijă față de comunitatea pentru care se derulează acest program”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

„Gala Premiilor cu impact social și de mediu 2022” a avut loc în cadrul proiectului Achiziții cu impact social și de mediu derulat de Asociația ”Centrul pentru Legislație Nonprofit” în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj și Asociația Ateliere fără Frontiere cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Proiectul și-a propus să răspundă problemei implementării extrem de reduse a prevederilor legislative privind achizițiile rezervate, achiziții cu clauze sociale și achiziții verzi în achizițiile publice, precum și în cele realizate de companii. Scopul principal este să crească nivelul de implementare a achizițiilor cu impact social și de mediu în sectoarele public și privat, pentru a îmbunătăți incluziunea socială a persoanelor din grupurile vulnerabile și a crește calitatea vieții populației prin reducerea efectelor negative asupra mediului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes