Connect with us
Publicitate

Entertainment

Virusul de la Râşnov ar putea fi până la urmă luat din apa de la robinet. Apa nu a fost testată pentru norovirus

Publicat

pe

Publicitate

O boală nouă face ravagii în România: în plină pandemie, avem şi o epidemie de norovirus! La Râşnov, aproape 300 de oameni, turişti şi localnici, s-au îmbolnăvit şi au ajuns la spital cu simptome digestive. Autorităţile nu au habar nici acum, după o săptămână, care este sursa infectărilor. Ba ar fi putut chiar contribui la îmbolnăviri. O informare neclară i-a făcut pe oameni să creadă că apa e potabilă.

Misterul epidemiei din Râşnov a fost elucidat. Oamenii sunt infectaţi cu norovirus, un agent infecţios care provoacă gripa stomacului.

”Am început să mă simt rău, să am stări de vomă, ameţeli, din ce în ce mai rău. Apoi a început mama mea cu stări foarte grave, vomă, deshidratare, am ajuns în ultimul stadiu de deshidratare cu ea la urgenţe”, spune o localnică.

Aproape 300 de oameni, turiști și localnici, s-au îmbolnăvit cu norovirus

Bilanţul bolnavilor s-a dublat într-o săptămână, de la 140 la 270 de oameni. Nu toţi au ajuns în spital. Unii s-au tratat la medicii de familie, alţii au luat tratament de la farmacie.

Publicitate

”Am identificat la doi dintre copiii care s-au prezentat la spitalul de copii în probele de scaun acest agent patogen, norovirusul”, spune Andrea Neculau, DSP Brașov.

Grav este că deşi a trecut o săptămână de când epidemia se extinde în Râşnov, autorităţile încă nu ştiu sursa infectării. Ba mai fac şi bâlbe. După ce DSP Braşov a testat apa pentru bacterii, a trimis analizelele către Primărie fără să mai spună că apa nu a fost testată şi pentru virusuri. Aşa că Primăria a transmis tuturor că apa din Râşnov e potabilă. Ba chiar a făcut apel la turişti să vină cu încredere când aceştia au început să-şi anuleze vacanţele de teamă.

”S-au dovedit că nu ar avea o legătură cu apa potabilă. Să vină cu încredere la Râşnov pentru că nu există probleme în ceea ce priveşte apa potabilă”, spune Razvan Iancu, Primăria Râșnov:

Apa de la robinet ar putea fi sursa infectărilor cu norovirus

O oră mai târziu însă, Andrea Neculau, de la DSP Brașov a revenit: ”Noi vorbim de microorganisme care ne pot afecta sănătatea care se împart în microbi, virusuri şi paraziţi. În acest moment am exclus agenţii microbieni, care sunt şi cei mai frecvenţi. E posibil să fie virus în apa potabilă”.

Potrivit surselor Observator, DSP Braşov a făcut testele cele mai ieftine. Pentru virusuri, testarea se face doar la Institutul Cantacuzino din Capitală şi costă 400 de euro proba. Mâine vor fi colectate cinci probe şi trimise către Capitală. Abia după ce vin aceste rezultate se poate spune cu siguranţă dacă apa este potabilă sau nu. Între timp, localnicii sunt sfătuiţi să bea doar apă fiartă şi răcită sau apă îmbuteliată.

Localnicii spun că ploile din săptămânile trecute ar fi contaminat apa de la robinet

Unii localnici sunt convinşi că apa e problema şi nu legumele şi fructele nespălate, aşa cum au susţinut iniţial autorităţile.

”Pe data de 23 seara a început să bage clor pe ţevi, deja apa mirosea foarte tare a clor. Nu am mai consumat apă de la robinet. Să fim serioşi, sunt 10-20 de persoane care nu spală alimentele. Dar suntem peste 200 de persoane care ne-am îmbolnăvit. Suntem toţi nesplălaţi, nu ne spălăm alimentele?”, spune o localnică.

”Noi am auzit că de la apă, de atunci de când a plouat ploaia aia mare atunci, când a fost acum o săptămână-două. Nu e de la pepeni. Noi vindem pepeni de 25 de ani aici în piaţă”, vorbeste o altă localnică.

Cum se transmite norovirusul

Norovirusul este extrem de contagios, spun medicii. Pe lângă apa contaminată, virusul se transmite de la om la om, de la schimbarea scutecelor celor mici, de pe suprafeţe, dar şi de la fructe şi legume nespălate.

”Dacă avem febră atunci sigur că un antipiretic ar trebui administrat, dar trebuie să ţinem cont că pacienţii varsă şi au diaree şi atunci rehidratarea şi cu apă, dar şi cu electroliţi pentru că pierdem atât prin febră, cât şi prin vărsătură şi diaree”, spune Voichița Lăzureanu, medic infecționist.

La nivel mondial, 200 de mii de oameni mor anual răpuşi de norovirus.

Un material video despre acest subiect puteţi vedea pe observatornews.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes