Connect with us
Publicitate

Util

Vine, din nou, iarna! Un vortex polar aduce temperaturi mici, ploi abundente și chiar zăpadă

Publicat

pe

Temperaturile scad din nou, de săptămâna aceasta, la valori caracteristice mai degrabă zilelor de iarnă. Începând de marți, temperaturile vor coborî la maxime de 0-10 grade Celsius, iar de luni seara, precipitațiile se vor întinde în toată țara. Un vortex polar care va cuprinde Europa ar putea aduce și în România ninsori consistente.

Publicitate

„Aşteptăm ca marţi vremea să devină deosebit de rece, atunci când maximele anticipate vor fi între 0 şi 10 grade Celsius. (…) Începând de luni noapte, aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde toată ţara. Vor fi lapoviţe şi ninsori în multe zone ale ţării, mai ales în jumătatea de nord a teritoriului. La munte va ninge, se va depune strat consistent de zăpadă. Fenomenele cele mai severe vor fi începând de luni noapte şi vor ţine până spre miercuri”, a spus Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM, într-o intervenție la Antena 3.

În zona de nord, vest și centru vor fi și valori sub 0 grade și se poate produce îngheț la sol. Iar vremea rece se va manifesta întreaga săptămână, în contextul în care Europa este afectată de un vortex polar.

Încă din noaptea de duminică spre luni, vortexul polar se va manifesta în vestul, centrul, sudul şi estul continentului. În opt țări au fost emise deja alerte meteo, inclusiv de tip cod roşu, potrivit meteorologilor citați de Antena 3. Este vorba de Croația – cod roşu de vânt extrem de puternic; Italia și Serbia – cod portocaliu de vânt şi precipitaţii; Cehia și Slovacia – cod galben de frig; Ungaria – cod galben de vânt; Polonia – cod galben de ninsori; Bulgaria – cod galben de ploi.

Publicitate

În România, vortexul polar ar putea aduce ninsori importante care pot crea strat de zăpadă de 100 de centimetri în zona montană, 20-30 de centimetri în zona de vest și sud-vest a ţării și de 15 centimetri în zona de nord şi nord-est.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes