Turism
VIDEO / Zimbrii au repopulat munții Făgăraș, după 200 de ani de absență. 28 de exemplare s-au adaptat perfect în mediul natural

Programul de reintroducere a zimbrilor în munții Făgăraș s-a dovedit a fi un real succes la aproape 3 ani de la debut. 28 de exemplare trăiesc în libertate, în deplină armonie cu natura, iar dovada adaptării la noile condiții de mediu sunt și cei 3 viței sănătoși care însoțesc turmele.
„Misiunea de a reface de la zero populația de zimbri în zona Munților Făgăraș a început cu eliberarea a 8 exemplare aduse din Germania și Polonia. Ulterior am adus din Suedia, Marea Britanie și din rezervațiile Vama Buzăului și Vânători Neamț. Inițial animalele au fost găzduite în țarcurile de carantină și de aclimatizare, iar din primăvara anului 2020 se bucură de habitatul natural propice din Munții Făgăraș. Un criteriu important în selecția exemplarelor îl reprezintă analiza pedigreeului, pentru a evita apariția fenomenului de consangvinizare”, a declarat Adrian Aldea, biolog, manager faună în cadrul Fundației Conservation Carpathia.
Zimbrul este considerat de experți cel mai mare mamifer de uscat din Europa. În trecut, el ocupa vestul, centrul și sud-vestul bătrânului continent și reprezenta un simbol al puterii. Cauzele care au dus la diminuarea populației sunt: exploatările forestiere, vânarea excesivă, braconajul, competiția cu animalele domestice și distrugerea habitatelor naturale.
Doar 9 țări europene mai adăpostesc populații de zimbri, iar din anul 2020, acest lucru a devenit realitate și în munții Făgăraș. sălbatice. Din 2020 acest lucru a devenit realitate și în Munții Făgăraș. Dispărut și din zona Carpaților românești, acum mai bine de 200 de ani, din cauza vânătorii excesive, zimbrul a fost reintrodus cu succes în alte câteva zone din țară, specia adaptându-se bine în libertate în Parcul Natural Vânători Neamț, la Armeniș ( Caraș-Severin) sau în județul Hunedoara.
Ținta finală a proiectului de reintroducere în Munții Făgăraș este eliberarea a 75 de exemplare, până la jumătatea anului 2024. Pe măsură ce prezența zimbrilor va fi constantă în ecosistem, schimbările de mediu vor fi și ele mult mai vizibile: fauna va fi reîntregită, iar poienile vor fi menținute prin pășunatul lor.
„Pentru fiecare zonă de reintroducere avem câte o echipă de rangeri angajați din comunitățile locale care monitorizează evoluția grupurilor. Observațiile sunt cu frecvență zilnică, fie în mod direct prin deplasări în teren, fie prin analiza informațiilor furnizate de colarele GPS și de camerele de monitorizare cu senzor de mișcare. Monitorizăm și pentru a ne asigura că grupurile de zimbri nu vor avea tendința să se apropie de comunități. Ne-am bucurat să constatăm că în fiecare an au apărut viței, semn că specia se adaptează la noile condiții de viață. Acum sunt trei pui. Au fost 5” a declarat Călin Șerban, specialist proiect reintroducere zimbri Fundația Conservation Carpathia.
Despre zimbru:
- este cel mai mare mamifer terestru din Europa;
- poate ajunge până la 800-1000 kg;
- femela zimbru este mai mică, având o greutate de 320-540 kg;
- poate alerga cu o viteză de până la 60km/oră;
- este un animal social, de turmă;
- grupurile noastre numără, în general, 15-20 de indivizi și sunt conduse de o femelă lider;
- masculii adulți, devin fie solitari, fie formează grupuri de burlaci de mai mulți indivizi;
- masculii se alătură grupurilor în perioada de împerechere și stau împreună până la 6 zile;
- femelele se împerechează la fiecare doi ani;
- perioada de gestaţie ţine, în medie, 9 luni;
- puii se nasc, de obicei, primăvara, în mai sau iunie;
- o femelă zimbru poate da naștere la circa 9 pui pe durata vieţii.
Principalul scop al proiectului este reconstrucția habitatelor degradate și aplicarea unor măsuri de conservare, care să permită refacerea proceselor naturale și crearea de beneficii comunităților locale din zona Munților Făgăraș.

Zimbri Muntii Fagaras
sursa video: Fundația Conservation Carpathia
-
Fapt diversacum 3 zile
VIDEO / 3, 2, 1… Luminiţele de Crăciun s-au aprins în bradul din Braşov. „O mare” de oameni au asistat la evenimentul special
-
Economicacum 3 zile
ANAF vinde o garsonieră în centrul Braşovului. Prețul de pornire, doar 15.000 de euro
-
Evenimentacum 3 zile
Razie a poliţiştilor braşoveni între studenţi, pe Colină şi în Memo. Au fost aplicate 8 amenzi
-
Socialacum 3 zile
Iohannis sesizează CCR cu privire la modificările aduse legii recunoștinței față de eroii Revoltei Anticomuniste din Brașov, din 1987, şi față de eroii Revoluției Române
-
Fapt diversacum 3 zile
Mâncărurile pe care braşovenii le comandă cel mai mult de 1 Decembrie: micii, cașcavalul pane și tochitura de porc
-
Evenimentacum 2 zile
VIDEO / Imagini spectaculoase, filmate cu o dronă, de la deschiderea Târgului de Crăciun din Brașov. 1,2 milioane de luminițe împodobesc orașul, iar numai bradul din Piața Sfatului are peste 200.000 de leduri
-
Turismacum 3 zile
Şi la Azuga s-a deschis sezonul de schi. Cât costă o zi de schiat
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO / Probleme încă din prima zi de schi, în Poiana Braşov. Au fost şase accidente la care a intervenit Salvamontul