Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO / Zilele Jandarmeriei Române s-au încheiat cu retragerea cu torțe a militarilor din Brașov

Publicat

pe

Publicitate

S-au împlinit 173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Pe data de 3 aprilie 1850, Domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, a aprobat Hotărârea Divanului Obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei, stabilindu-se principiile de organizare și funcționare, acest act reprezentând documentul oficial de înfiinţare a instituţiei.

Legiuirea promulgată de Ghica a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în întreaga istorie a Jandarmeriei Române. Jandarmeria a cunoscut un amplu proces de modernizare în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. A participat pentru prima dată la un război modern în anii 1877-1878 (Războiul de Independenţă), apoi la cel de-Al Doilea Război Balcanic (1913) şi la Primul Război Mondial (1916-1918).

În prezent activitatea Jandarmeriei Române este reglementată de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 care stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei.

În ultimele zile, și Jandarmeria Brașov a fost în sărbătoare, iar seara trecută evenimentele dedicate lor s-au încheiat cu o spectaculoasă defilare cu torțe, prin oraș.

Publicitate

„Activitățile dedicate Zilei Jandarmeriei Române s-au încheiat la Brașov cu o retragere cu torțe, la care au participat peste 80 de militari din cele două unități de jandarmi din județul nostru, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Nicolae Titulescu” Brașov, respectiv Gruparea de Jandarmi Mobilă „Burebista” Brașov. Acest gest simbolic a avut menirea de a cinsti memorie tuturor eroilor jandarmi căzuți la datorie pe câmpurile de luptă din țară sau din străinătate, păstrându-le astfel vie memoria și sacrificiul făcut”, au declarat reprezentanții IJJ Brașov.

Retragere torte jandarmi
play-sharp-fill

Retragere torte jandarmi

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes