Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO / Un nou protest la Carfil Braşov. Toţi angajaţii au întrerupt lucrul şi cer în faţa fabricii să fie lăsaţi să presteze ore suplimentare

Publicat

pe

Peste 400 de angajaţi ai societăţii Carfil din Braşov au întrerupt din nou lucrul, miercuri dimineaţă, pentru a protesta faţă de prevederile Legii 296, ei solicitând că fie lăsaţi să lucreze ore suplimentare şi solicitând ca societatea să poată face angajări în condiţiile în care are foarte multe comenzi. Sindicaliştii reclamă că măsurile fiscale vor duce la blocarea activităţii industriei de apărare.

Publicitate

”În 16 noiembrie, Guvernul României a fost de acord cu un memorandum prin care să primim tichete de masă şi ajutoare sociale în cazuri de boli grave sau alte astfel de situaţii. Asta este o imbecilitate. Pe noi nu ne interesează ajutoare sociale, noi avem de lucru şi vrem să lucrăm, să facem ore suplimentare, vrem ca societatea să facă angajări. Noi trebuie să avem posibilitatea să angajăm oameni în continuare, numai anul, acesta pentru că avem comenzi, au fost angajaţi o sută de oameni. În plus, trebuie să ni se acorde posibilitatea să facem ore suplimentare în continuare, pentru că până se fac angajări, până învaţă noii angajaţi, durează”, a declarat, miercuri dimineaţă, pentru News.ro, Liderul sindicatului ICA din industria de apărare, Arpad Suba.

Acesta a explicat că, în mod eronat, angajaţii societăţii sunt asimilaţi bugetarilor.

Un protest spontan a avut loc la Carfil Braşov şi în 15 noiembrie, când oamenii au ieşit în stradă având aceleaşi revendicări.

Publicitate

”Toţi salariaţii, mai exact 470 de angajaţi din cadrul S. CARFIL S.A, au oprit lucrul pentru a protesta împotriva aplicării Legii 269/2023 la această unitate. Legea, aplicată la societăţile comerciale cu capital majoritar/integral de stat, din industria de apărare, conduce la scăderea veniturilor la bugetul de stat. Memorandumul iniţiat de Ministerul Economiei şi aprobat de Guvern, prin care se acordă o scutire societăţilor din industria de apărare de la aplicarea Legii 296/2023, scuteşte doar tichetele de masă şi ajutoarele sociale acordate angajaţilor. Cele două excepţii, nu ajută societatea comercială”, au transmis, miercuri, reprezentanţii Blocului Naţion al Sindical.

Potrivit acestora, în prezent este mai multă nevoie de creşterea numărului de angajaţi, de menţinerea plăţii orelor suplimentare şi de acordarea de bonusuri salariale – având în vedere că numărul de comenzi a crescut semnificativ.

”Indiferanţa faţă de aceste aspecte va face imposibilă onorarea comenzilor preluate de S. CARFIL S.A. Numărul comenzilor este mai mare, lucru care face ca volumul de muncă să crească şi mai mult, iar angajaţii nu vor mai face ore suplimentare. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în calitatea sa, trebuia să inainteze Guvernului un memorandum care să ajute societatea comercială, nu să solicite măsuri sociale”, a mai transmis BNS.

Salariaţii vor continua protestul până la ora 11:00.

Într-un document primit de News.ro din partea sindicatului CA, reprezentanţii angajaţilor de la Carfil arată că Ministerul Economiei şi nu cel al Muncii şi Protecţiei Sociale a iniţiat Memorandumul prin care societăţile din industria de apărare sunt scutite de la prevederile Legii 296 în ceea ce priveşte tichetele de masă şi ajutoarele sociale.

Publicitate

”Ministerul Economiei, în calitatea lui de gestionar al acţiunilor statului, trebuia să înainteze Guvernului un memorandum care să ajute societatea comercială, nu să solicite măsuri sociale! Rămânem la părerea că miniştrii din guvernul României sau sunt incompetenţi, sau sunt agenţi străini! Cine are interesul ca industria de apărare din Romania să nu producă produse militare, acum, când cererea pe piaţa de armament este atât de mare?”; se arată în documentul dat publicităţii de către sindicalişti.

Protestatarii de la Braşov solicită, totodată, ca societatea Carfil să poată acorda premii, prime, bonusuri si alte drepturi de natura salarială angajaţilor.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes