Connect with us
Publicitate

Administrație

VIDEO / Un mare parc natural se vrea făcut din Poiana Braşov până la Predeal. Vor fi trasee turistice cu poteci tematice şi zone de agrement montan

Publicat

pe

Publicitate

În ședința ordinară de miercuri, 27.01.2021, Consiliul Local a aprobat propunerea primarului Allen Coliban de înființare a unei comisii tehnice care va trebui să stabilească oportunitatea și procedura înființării Arii Protejate (Parcul Natural) Brașovia.

,,Activitatea acestei comisii este foarte importantă, mai ales că de câte ori vorbim despre ce vrem să facem cu pădurile noastre, nu pornim de la răspunsuri fundamentate. Comisia pe care o înființăm astăzi, din care fac parte specialiști din cadrul Primăriei Brașov, din societatea civilă, dar și politicieni, membri ai Consiliului Local, este o comisie care își propune exact acest lucru, să avem o fundamentare corectă a modului în care trebuie să folosim pădurile proprietatea municipiului Brașov. Toate aceste păduri, care se întind de fapt între Brașov, Predeal, Valea Prahovei și până la Râșnov, sunt păduri care ar putea să devină o arie protejată consistentă, o arie protejată cu un plan de management modern, care să combine atât funcțiuni de pădure școală, în care copiii noștri pot să învețe mai multe despre natură, cât și funcțiuni recreative, cum ar fi drumețiile, și sportive, alergare montană, mountain bike, într un fel în care să nu deranjăm prea mult nici natura, dar nici pe ceilalți participanți la aceste activități. Pe scurt, Parcul natural Brașovia va fi un mare parc natural, arie protejată, din Poiană până în Predeal, cu trasee turistice neinvazive, cu poteci tematice, zone de agrement montan”, a declarat Allen Coliban.

Conform hotărârii de Consiliu Local, din această comisie fac parte 3 consilieri locali – Cezar Crican, Pamela Diaconu și Raluca Stancu, 3 membri din aparatul de specialitate al primarului; 4 membri dintre iniţiatorii conceptului de proiect „Parc Natural Braşovia”; 3 membri, specialişti în domeniile: conservarea naturii, silvicultură, geoştiinţe, ştiinţe biologice, sociologie, economie, legislativ-juridic şi/sau cu experienţă în înfiinţarea ariilor protejate, care vor fi selectaţi prin apel public.

Doi dintre inițiatorii acestui proiect, Florin Stoican și Mihai Orleanu, au prezentat consilierilor locali importanța acestui demers, de înființare a unei arii protejate atât de mari în jurul unui centru urban important, etapele și beneficiile directe și indirecte pentru cetățenii municipiului Brașov. Florin Stoican este unul dintre specialiștii României în înființarea de arii protejate, după ce a înființat, cu succes, Parcul Național Buila-Vânturarița și Parcul Natural Văcărești, ambele în urma unor inițiative cetățenești, o premieră în România. El este președintele Asociației Ariei Protejate Văcărești, care administrează aria protejată cu același nume. Mihai Orleanu este președintele Centrului de Ecologie Montană din Moieciu de Sus și este implicat în mai multe proiecte, inclusiv ale Consiliului Județean și ale Primăriei Brașov, care vizează dezvoltarea turismului ecologic, dar și dezvoltarea durabilă a comunităților din județul Brașov.

Publicitate

,,Brașovenii vor hotărî până la urmă înființarea acestui parc natural, care, cred eu, este foarte important pentru dezvoltarea sustenabilă a acestei zone. La nivel de țară, ar însemna un flux de oxigen, pentru că România, din punctul meu de vedere, este țara care are cea mai valoroasă biodiversitate din toată Uniunea Europeană și ar trebui să devină lider la conservarea naturii, ceea ce nu suntem. Mai mult decât atât, ar trebui să folosim această oportunitate ca să și conservăm natura, și să o valorificăm în folosul comunităților, pentru bunăstarea lor și pentru satisfacțiile vizitatorilor care ne calcă țara”, a precizat Florin Stoican.

,,Ideea înființării unui par natural în apropierea zonei urbane nu am inventat-o noi, ea și-a dovedit eficiența și în alte țări din Uniunea Europeană și nu numai. Noi suntem cei care au realizat că Brașovul dispune și de toate pârghiile și toate posibilitățile să amenajeze un astfel de parc, care să fie un model în România pentru dezvoltarea durabilă. Un exemplu ar fi experiența care există aici în Brașov în domeniul silviculturii, în domeniul turismului, în domeniul eco turismului, în domeniul managementului ariilor protejate. Toate aceste elemente puse cap la cap au dus la acest rezultat – Parcul Natural Brașovia. Este surprinzător, într un fel, că până acum un asemenea proiect nu a fost pus în discuție și abordat în comunitatea brașoveană, mai ales că un astfel de proiect ar deveni un generator de venit pentru o anumită tipologie de servicii turistice, care să pună în prim plan natura și cultura brașoveană” a explicat Mihai Orleanu.

Principiile, strategiile și planurile de acțiune care stau la baza activității directe și indirecte a acestei comisii urmează a fi elaborate în conformitate cu:

  • Obiectivele, țintele și indicatorii definiției dezvoltării durabile a UNO (Sustainable Development Goals, SDG, Paris 2015) transpuse în legislația națională;

  • Obiectivele, țintele și indicatorii Convenției Carpatice transpuse în legislația națională;

  • Convenția Peisajului transpusă în legislația națională;

  • Directiva Europeană Flora, Fauna, Habitate transpusă în legislația națională;

  • Legea Ariilor Protejate;

  • Principiile Turismului Sustenabil conform “ Policy Learning Platform on environment and resource efficiency (UE)”;

  • Principiul “ mobilității verzi” – planurile de mobilitate sunt concepute din punct de vedere al pietonului, biciclistului sau utilizatorului mijloacelor de transport în comun;

  • Principiul “accesibilității pentru toți” – toate structurile de interes pentru vizitare ( puncte de belvedere, trailuri, etc) sunt destinate și persoanelor cu handicap motoric permanent sau temporar, persoanelor nevăzătoare și/sau fără auz, etc.

  • Principiul “sustenabilității” – pe lângă țintele SDG se elaborează indicatori locali de sustenabilitate;

  • Principiul “ marketingului corect” – produsele și serviciile de turism sustenabil elaborate prin cooperarea dintre stakeholder și administrație din zona P.N. Brașovia îndeplinesc setul de criterii legate de marketingul corect.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes