Connect with us
Publicitate

Cultural

VIDEO / Turneul național „Vioara lui Enescu 2023” va ajunge, în acest weekend, la Brașov. Un spectacol de excepție îi va avea în prim plan pe violoniștii Gabriel și Simina Croitoru

Publicat

pe

Brașovenii sunt așteptați la un spectacol extraordinar care va avea loc, în acest weekend, la Sala Patria, de la ora 19.00. Doi violoniști, tată și fiică, vor încânta publicul de la Brașov cu melodii compuse de renumitul artist român, George Enescu. Gabriel și Simina Croitoru revin, pentru al doilea an împreună, cu Turneul Național „Vioara lui Enescu 2023″, în orașul de sub Tâmpa.

Publicitate

Celor doi violoniști li se va alătura pianistul Horia Mihail, alături de care Gabriel Croitoru a început seria concertelor din Turneul Național „Vioara lui Enescu la sate” acum mai bine de un deceniu.

„Sunt 11 ani de când ducem muzica clasică și vioara lui Enescu în orașele și satele din România. Vreau să-mi exprim plăcerea de a cânta în compania fetei mele, Simina Croitoru, care, iată, pentru al doilea an alături de mine în acest turneu, se dovedește o importantă continuatoare a tradiției violonistice românești ce provine de la maestrul George Enescu. Vă așteptăm cu drag la aceste recitaluri, unde, împreună cu prietenul și solistul Orchestrelor și Corurilor Radio, Horia Mihail, vom încerca să vă transpunem într-o altă lume, una mai bună, sperăm noi”, a spus violonistul Gabriel Croitoru.

Gabriel Croitoru va cânta pe celebra vioară Guarneri del Gesù, supranumită Catedrala, care i-a aparținut lui George Enescu. Compozitorul român a fost posesorul unui instrument Stradivari (cel mai strălucit și mai scump constructor de viori din lume) dar a respins această „comoară”, preferând un Guarneri del Gesù din 1731, despre care afirma: „n-are poate o putere covârşitoare, în schimb, are o mlădiere extraordinară care are darul să mă încălzească.”

Publicitate

Simina Croitoru va cânta pe vioara Paul Kaul, pe care acesta a creat-o special pentru George Enescu. Denumită modelul George Enescu sau ”vioara tenor”, a fost creată ca vioară personalizată, pornind de la dimensiunile și formatul mâinii stângi a compozitorului. Violonista Simina Croitoru are forma mâinii potrivită pentru a folosi acest celebru instrument, mai mare decât o vioară obișnuită.

Cele două instrumente au fost puse la dispoziție și se află în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu. Programul acestei ediţii cuprinde exclusiv duete violonistice, cei doi interpreţi aflându-se în permanenţă pe scenă împreună, acompaniaţi sau nu la pian de Horia Mihail, seara cuprinzând lucrări sau aranjamente semnate de Dmitri Șostakovici, Nicolas Louis, Hubert Bauersachs, Edmund von Weber, Carl Kämmerer sau Moritz Moszkowski.

Biletele pentru evenimentul din Brașov se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe bilet.ro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes