Connect with us
Publicitate

Tech

VIDEO / Trei mici informaticieni din Brașov, campioni mondiali la un concurs de robotică. Au inventat o baterie care stochează energie sub formă de aer comprimat

Publicat

pe

Dora, David și Paul sunt trei elevi din Brașov pentru care informatica a devenit mai mult decât o simplă pasiune. Iar cea mai bună dovadă a perseverenței lor este câștigarea titlului de campioni mondiali la World Robotics Olympiad WRO 2021.

Publicitate

Tema ediției din acest an a fost găsirea unor soluții robotice inovative pentru stocarea energiei și utilizarea ei în transporturi. Echipa RoDroids, formată din cei trei mici informaticieni, a creat proiectul BattAiry, adică o baterie care stochează sub sub formă de aer comprimat energia în exces generată de sursele regenerabile, adaptând moderna tehnologie CAES pentru gospodării individuale.

Competiția din 2021 s-a desfășurat în mediul online, iar tinerii brașoveni au reușit să convingă juriul internațional că proiectul gândit de ei merită locul 1.

„Ideea proiectului a pornit de la nevoia de stocare a energiei în exces, ceea ce ne-a pus pe gânduri și am căutat diverse soluții. Prima noastră idee consta într-o baterie hidro, însă după ce am făcut câteva calcule, ne-am dat seama că această soluție nu era viabilă pentru casele individuale. Totuși, am ales să dezvoltăm un proiect asemănător, înlocuind apa cu aer comprimat. Energia electrică în exces este folosită pentru pornirea unui compresor, care pompează aer într-o butelie. Din butelie, în funcție de cantitatea de energie necesară, aerul trece prin niște turbine, generând curent electric. Eram conștienți de faptul că am avut o prezentare foarte bună, dar și concurența era uriașă. Momentul în care am aflat locul pe podium mi-a stârnit un sentiment necunoscut pentru mine. Atâtea emoții și gânduri mi-au trecut prin minte. Atât de multă fericire am simțit, încât aproape că nu mi-a venit să cred că am câștigat”, povestește David Ignat, membru al echipei RoDroids.

Publicitate

„Am participat la orele de training și mentorat în cadrul proiectului INVENTRONICA de la Academia de Informatică din curiozitate, pasiune și, de ce nu, pentru a accepta o nouă provocare. Doream să aflu lucruri noi, voiam să-mi explorez limitele și să leg noi prietenii. Emoțiile la faza internațională nu ne-au copleșit, am fost degajați și siguri pe noi, iar finalul a fost apoteotic, o explozie de bucurie. Tot efortul a fost răsplătit cu vârf si-ndesat! Iar rezultatul ne onorează, dar ne și obligă pe mai departe”, a spus Dora Glavan, membră a echipei RoDroids.

„Acest concurs a reprezentat pentru mine nu doar o provocare pentru a-mi demonstra cunoștințele, ci și o oportunitate de a învăța lucruri noi și de a-mi cunoaște mai bine colegii minunați. În timpul ședințelor de lucru, care uneori ajungeau să ne ocupe toată ziua, treceam prin tot felul de provocări și emoții care nu pot fi descrise. Însă experiența pe care am avut-o în timpul concursului a fost fără precedent, egalată doar de emoțiile pe care le-am simțit după afișarea rezultatelor.”, spune Paul Vartolomei, membru al echipei RoDroids.

Elevii Academiei de Informatică Brașov au fost pregătiți pentru concurs la cel mai înalt nivel în cadrul proiectului INVENTRONICA, unul dintre cele 11 proiecte finanțate anul acesta în cadrul Fondului Științescu Brașov.

RoDroids prezinta: BATTAIRY - Locul 1 Mondial WRO2021 open senior

RoDroids prezinta: BATTAIRY - Locul 1 Mondial WRO2021 open senior

 

Sursa video: Academia de Informatică

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes