Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO / Tradiție sau goană după profit? Colindătorii cu boxa atârnată de gât au împânzit Brașovul

Publicat

pe

Publicitate

Cu boxa atârnată de gât și îmbrăcați în costume de Moș Crăciun. Așa aleg unii indivizi să promoveze tradiția colindatului prin marile orașe din țară. Scopul artiștilor de ocazie este să facă profit cu orice preț. Așa zișii colindători devin extrem de agasanți cu oamenii care le ies în cale, iar ca să scape de insistențe cei care devin spectatori fără voia lor le dau bani acestor indivizi. De câteva zile, cartierele din Brașov, dar și străzile din zona centrală au fost împânzite de cete de colindători care umblă cu boxa după ei.

Colindatori cu boxa
play-sharp-fill

Colindatori cu boxa

Trei bărbați îmbrăcați în costume de Moș Crăciun umblă pe străzile din Brașov cu o boxă atârnată de gât, o tobă, clopoței și o goarnă cu care fac un zgomot asurzitor. Lângă ei se perindă doi indivizi care poartă haine cu motive tradiționale românești. Ei sunt casierii cetei de colindători care au ca scop doar obținerea unui profit cât mai mare. Oamenii care le apar în cale nu scapă până nu le dau câțiva lei.

Tradiția este ultimul lucru la care se gândesc acești așa ziși colindători. Nici de costumația lor nu le pasă prea mult. Unul dintre bărbații îmbrăcați în Moș Crăciun umlbă pe străzi cu pantalonii rupți între picioare. Cartierele din oraș, dar și zona centrului istoric au devenit scena acestor artiști de ocazie. Brașovenii și turiștii spun că nu sunt deloc încântați de spectacolul grotesc.

Publicitate

„Ei nu sunt autentici. Dacă erau din Maramureș sau altă zonă și cântau colinde, nu aveam o problemă. Dar la trebuie ei să fie tare, să spargă urechile și să te tragă de mână să-i dai bani. Pe mine mă bucură un colind autentic, civilizat, frumos, nu așa ce fac ei, că asta nu e colind”, spune o brașoveancă.

„Nu mi se pare ceva tradițional. Ei fac orice altceva, numai nu colindă. Pur și simplu vin, bat de două ori o tobă, atâta a fost. Și umblă cu boxa prin oraș. De mici copii suntem învățați că dacă te duci cu colinda, te duci și cânți tu, nu îți pui o boxă de gât. Deranjează puțin mai mult”, a spus o altă brașoveancă.

În această perioadă, la Poliția Locală din Brașov curg reclamațiile cu privire la gălăgia pe care o fac aceste presupuse cete de colindători. Cei care vor să cânte pe domeniul public trebuie să ceară aprobare de la primărie, însă acest lucru se întâmplă rar. Oamenii legii pot să îi sancționeze doar dacă îi prind în fapt.

„Instituția noastră este pregătită să intervină în astfel de situații. Conform legii 61, tulburarea liniștii și ordinii publice, se sancționează constravențional cu amendă între 200 și 1.000 de lei. Sunt și grupuri de colindători care în baza unui acord eliberat de Primăria Municipiului Brașov pot să desfășoare astfel de activități pe domeniul public. Nu cred că acei colindători cu boxe protabile, capre, urși ar fi autorizați. Îi legitimăm, verificăm dacă au acord sau abonamente care să îi împuternicească să desfășoare astfel de activități, în caz contrar, individual sunt sancționați contravențional”, a declarat Dragoș Ioniță, din cadrul Biroului Operațiuni Operative al Poliției Locale Brașov.

Astfel de cazuri au apărut în toate orașele din țară, iar pe rețelele de socializare curg zeci de videoclipuri cu indivizi care colindă cu boxa după ei. Pentru a obține și mai mulți bani, unii umblă cu ursul sau capra pe străzi ori prin cartiere și așteaptă ca de la ferestre oamenii să le arunce bani. Autoritățile îi îndeamnă pe români să nu încurajeze astfel de cete de colindători și să recompenseze doar artiștii autentici care promovează tradiția colindatului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes