Connect with us
Publicitate

Fapt divers

VIDEO / Sute de braşoveni stau la coadă în centrul oraşului pentru a vedea eclipsa de Soare prin telescop. Cerul senin face ca fenomenul astral să fie vizibil foarte bine

Publicat

pe

Sute de braşoveni s-au aştezat în această după-amiază la coadă pentru a vedea echipsa parţială de soare din centrul oraşului. O coadă de zeci de metri s-a format în Parcul Nicolae Titulescu, acolo unde reprezentanţii Planetariului Braşov au pus la dispoziţia tuturor trei telescoape şi 1.000 de ochelari de eclipsă pentru a putea fi urmărit cât mai bine fenomenul. Vremea frumoasă şi cerul aproape senin i-au determinat pe braşoveni să iasă în număr mare din case şi să fie atenţi la echipsa de soare.

Publicitate

Eclipsa parțială de Soare, vizibilă și în România, începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28, conform Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Luna începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă.

În nord-vest durează două ore și 18 minute, iar în nord-est, două ore și 26 de minute. Maximul eclipsei se produce și el la ore diferite, dar diferențele sunt doar de câteva minute.

La Braşov, în punctul maxim al eclipsei, soarele va fi acoperit în proporţie de aproximativ 39%.

Planetariul Braşov a pus la dispoziţie trei telescoape.

  • Prin telescopul Lunt LS130MT/B1800, cu «filtru» H-Alpha, ultima achiziție a Planetariului Brașov, se poate observa Soarele în lungimea de undă de 656,28 nanometri, văzându-se, printre altele, protuberanțele, spiculele sau filamentele solare.
  • Prin telescopul Skywatcher 80/600 ED Apo, dotat cu «filtru» Ca-H line (Daystar Quark), se poate observa Soarele în lungimea de undă de 396,90 nanometri, văzându-se astfel, printre altele, faculele și plajele solare.
  • Prin telescopul Skywatcher 100/900 ED Apo, dotat cu prismă Herschel, se poate observa Soarele în lumină vizibilă, fiind evidențiate foarte bine petele solare.
eclipsa brasov

eclipsa brasov

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes