Connect with us
Publicitate

Fapt divers

VIDEO / Spectacol, în inima naturii. Un cocoș de munte a fost filmat în Parcul Național Piatra Craiului

Publicat

pe

Imagini spectaculoase au fost surprinse de o cameră amplasată în Parcul Național Piatra Craiului. Un cocoș de munte a fost filmat în timp ce se plimba printr-o pădure din munți. În videoclipul realizat de rangerul Remus Cucu poate fi observată pasărea care pășește pe iarbă, cu coada deschisă în formă de evantai. În plus, se pot auzi sunetele pe care pasărea le scoate în drumul ei prin natură.

Publicitate

Specialiștii spun că aceste sunete sunt specifice perioadei de împerechere care începe în martie și durează până la începutul lunii iunie. Masculul mai robust, după ce a alungat rivalul, atrage atenția femelei prin dansul caracteristic împerecherii, emiterea unor sunete specifice și umflarea penajului cu deschiderea penelor cozii în formă de evantai. În perioada împerecherii masculii sunt agresivi și pot ataca inclusiv oamenii.

Pentru că în țara noastră mai trăiesc puține exemplare de cocoș de munte, rar pot fi surprinse astfel de imagini. Filmulețul postat pe pagina de Facebook a Parcului Național Piatra Craiului a fost văzut de peste 32.000 de internauți și a adunat peste 3.000 de aprecieri.

Cocoșul de munte este o specie care face parte din familia fazanului. Este o pasăre foarte sperioasă, care se poate vedea rar în natură. Diferența dintre sexe la aceste înaripate poate fi observată cu ochiul liber. Masculul este mai mare, atinge o greutate de 4 – 5 kilograme, deschiderea aripilor măsoară 90 de centimetri, iar înălțimea ajunge până la un metru . Penajul de pe spate, cap și aripi este de culoare brun închis, iar pieptul este verde cu lucii metalice.

Publicitate

Femela, în schimb, este mult mai mică. Ea cântărește numai 2,5 kilograme, are o înălțime de 60 de centimetri, iar deschiderea aripilor măsoară 70 de centimetri. Culoarea penajului pe partea superioară a corpului este pestriță brună cu dungi argintii, iar partea inferioară a corpului este alb gălbuie.

Hrana cocoșului de munte constă, ca la galinacee, în general din diferite părți vegetale, semințele fructelor, insecte și larvele lor. Deoarece păsările sunt dependente de anumite specii de plante, acest fapt a cauzat reducerea efectivului lor.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes