Connect with us

Eveniment

VIDEO / Scandal făcut de un preot la o înmormântare în Cluj. Totul a pornit de la o taxă neachitată

Redactia

Publicat

pe

Un preot ortodox din satul clujean Tăuţi a refuzat să oficieze slujba de înmormântare, pretinzând familiei să-şi ceară iertare pentru modul în care a fost tratat. După ce a primit scuze, a pretins să-i fie pupate mâinile. Totul a plecat de la taxa pentru locul de veci, de 5.000 de lei, pe care familia nu o platise, scrie adevarul.ro în această dimineaţă.

Publicitate

În filmarea publicată de Foaia transilvană se poate vedea momentul scandalului. „Nu încep slujba de înmormântare până când familia nu-şi cere iertare pentru modul urât în care s-a comportat cu mine în ultimele trei zile”, a spus preotul ortodox Florin Parasca, asistent universitar la Facultatea de Teologie din Cluj, preot paroh în Tăuţi, judeţul Cluj. 

Membrii familiei şi-au oferit scuzele preotului, iar acesta a întins mâinile să-i fie pupate. În acel moment, oamenii prezenţi la înmormântare au vociferat şi acesta a fost apostrofat: „De ce v-aţi făcut preot?”

Apoi, preotul a explicat participanţilor la înmormântare: „Biserica are rânduiala ei ca orice instituţie. Eu ce vreau cu treaba asta, ca pacea să se aşeze peste noi. Şi eu sunt tulburat şi şi dânşii. Ei îşi cer iertare şi eu îi iert. Acum toţi suntem tensionaţi dar în timp se pot întâmpla lucruri urâte şi neplăcute. Sunteţi oaneni ân vârstă şi aţi văzut câte necazuri se pot întâmpla în viaţa unei familii, când o familie se răscoală asupra bisericii.

Publicitate

De aceea vă spun haideţi să fie cu duh de pace, să ne iertăm şi şi să putem slujim în tihnă că altfel eu nu pot să slujesc. Dumnezeu să vă ierte şi să ridice blestemul asupra familie dvs. şi asupra urmaşilor şi să îl şteargă. Pentru că modul în care v-aţi comportat în aceste trei zile mi-aţi mâhnit sufletul. Nu m-aţi înţeles. Mi-aţi făcut reclamaţii. M-aţi ponegrit la tot satul. Aţi ajuns tot la cuvintele mele”, a spus preotul Parasca.

Preotul a completat şi cu faptul că „dânşii nu şi-au plătit contribuţia de 10 ani, iar decizia Consiliului acestei parohii este că familia care nu-şi plăteşte cotizaţia în ultimii 3 ani plăteşte locul de veci”.

Tot scandalul a început de la faptul că preotul a condiţionat slujba de înmormântare de suma de 5.000 de lei, pentru ca defuncta să fie înmormântată în cimitirul din Tăuţi. „Defuncta are loc de veci în cimitirul din Tăuţi, unde este îngropat din 1986, soţul ei. Preotul nu a vrut să oficieze slujba de înhumare până nu a primit suma de 5.000 de lei, o sumă mare pentru oricine în ziua de azi. Familia a fost de acord să îi dea 3.500 de lei dar el nu şi nu. Apoi la slujba de înmormântare nu a vrut să o înceapă până când familia nu şi-a cerut iertare, ba mai mult să îi sărute şi mâna. A fost şi cu blesteme”, a declarat un participant la slujba funerară, citat de Foaia Transilvană. 

Preotul a fost sancţionat cu dojană arhierească de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ şi obligat să restituie unei familii suma de 5.000 de lei, taxă de loc de veci.

Publicitate

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului anunţă că a luat act de comportamentul „regretabil şi smintitor” al preotului Florin Parasca, de la Parohia Tăuţi, protopopiatul Cluj I, care a produs „multă tulburare” la o slujbă de înmormântare, în comunitatea pe care o păstoreşte.

„Având în vedere repetatele hotărâri ale Sfântului Sinod care interzic cu desăvârşire condiţionarea săvârşirii slujbei de înmormântare de plata vreunei taxe, preotul Florin Parasca a dat dovadă nu doar de lipsă de tact, ci şi de nerespectarea hotărârilor forurilor bisericeşti superioare”, au spus reprezentanţii Arhiepiscopiei Clujului.

Preotul a fost sancţionat disciplinar de mitropolitul Andrei Andreicuţ, cu dojană arhierească, prima care se aplică gradual, să restituie suma plătită familiei îndoliate şi să îşi ceară scuze public.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat luni pentru MEDIAFAX că reacţia conducerii Arhiepiscopiei vine după apariţia în spaţiul public a unei înregistrări de la o slujbă de înmormântare.

„Preotul a avut înainte o neînţelegere cu oamenii cărora le-a spus că taxa stabilită de consiliul parohial pentru locul de veci este de 5.000 de lei, iar familia respectivă a considerat că este prea mult. Au plătit-o, relaţiile au fost încordate înainte de înmormântare. Preotul i-a pus pe oameni să îşi ceară scuze public şi să-i sărute mâna. Au fost vociferări, discuţii”, a explicat Ivanov.

Publicitate

foto: adevarul.ro

video: foaiatransilvana.ro

video
Publicitate
2 Comentarii
 • Avatar cib spune:

  doamne fereste ! . las cu limba de moarte sa ma ingroape fara popa . in fundul gradinii cu un bolovan la cap . atat. cand oi da ochii cu cel de sus , o sa i zic .. sa ma ierte c-am venit asa .. cu ce a fost pe mine si cu faptele mele .. si nu mi-oi cantat popa la cap. sa vad unde ma trimite ? la cazane sau la camp cu floricele. unde o fi acolo o sa ma duc. e bun sila ca zane , macar e cald .. ca si asa ma chinuie un reumatism..

  • Avatar Rauta Florica spune:

   Asa am spus si eu copiilor,daca atunci cind mor ei nu au bani cit le cere biserica, sa ma ingroape in gradina si daca merit sa-mi aprinda o luminare si sa-mi puna o floare daca nu pot face orice pe mormintul meu.

 • Eveniment

  FOTO / O bătrână a murit în casa cuprinsă de flăcări, la Șinca Nouă

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  O casă a fost cuprinsă de flăcări în comuna Șinca Nouă. Din informaţiile oferite de ISU Braşov, o femeie în vârstă de 75 de ani a fost găsită decedată în casă. 

  Conform datelor oferite de salvatori, a ars 90 % din casa construită din lemn pe o suprafață de aproximativ 20 mp.

  S-au deplasat la faţa locului două autospeciale cu apă şi spumă dar şi un echipaj SMURD. În sprijin a venit şi Serviciul Volunrat pentru Situaţii de Urgenţă Şinca.

  Citește mai mult

  Eveniment

  O fetiţă de doar 6 ani a căzut din telescaun, la Sinaia. A fost solicitată intervenţia unui elicopter

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  O fetiţă în vârstă de 6 ani a căzut dintr-un telescaun care deserveşte pârtiile de mare altitudine din Munţii Bucegi. Autorităţile au activat protocolul de urgenţă, copila a fost dusă la cabinetul Salvamont de la Cota 1400 şi a fost solicitată intervenţia unui elicopter.

  Potrivit administratorului public al Primăriei Sinaia, Marian Panait, incidentul s-a produs vineri, pe domeniul schiabil al staţiunii, la telescaunul care deserveşte zona Valea Soarelui.

  Fetiţa în vârstă de 6 ani se afla in timpul antrenamentului de schi cu lotul Clubului Carpaţi Sinaia şi a căzut de la aproximativ patru metri din telescaun. Ea era însoţită de adulţi în momentul producerii incidentului.

  Copil a fost preluat şi transportat la cabinetul Salvamont de la Cota 1400, fiind solicitată intervenţia unui elicopter.

  Primele date arată că starea sa este bună şi că are nevoie de investigaţii medicale suplimentare.

  video

  Citește mai mult

  Eveniment

  Casă în flăcări, la Şinca Nouă. O persoană a fost prinsă înăuntru

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  O casă a fost cuprinsă de flăcări în comuna Șinca Nouă. Din primele informaţii oferite de ISU Braşov, se pare că o persoană a fost surprinsă de incendiu în casă.

  Se deplasează la faţa locului două autospeciale cu apă şi spumă dar şi un echipaj SMURD. În sprijin a venit şi Serviciul Volunrat pentru Situaţii de Urgenţă Şinca.

  Update: femeia a fost găsită fără suflare

  FOTO / O bătrână a murit în casa cuprinsă de flăcări, la Șinca Nouă

  Citește mai mult
  Publicitate

  De Interes

  >