Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO / Scandal făcut de un preot la o înmormântare în Cluj. Totul a pornit de la o taxă neachitată

Redactia

Publicat

pe

Un preot ortodox din satul clujean Tăuţi a refuzat să oficieze slujba de înmormântare, pretinzând familiei să-şi ceară iertare pentru modul în care a fost tratat. După ce a primit scuze, a pretins să-i fie pupate mâinile. Totul a plecat de la taxa pentru locul de veci, de 5.000 de lei, pe care familia nu o platise, scrie adevarul.ro în această dimineaţă.

Publicitate

În filmarea publicată de Foaia transilvană se poate vedea momentul scandalului. „Nu încep slujba de înmormântare până când familia nu-şi cere iertare pentru modul urât în care s-a comportat cu mine în ultimele trei zile”, a spus preotul ortodox Florin Parasca, asistent universitar la Facultatea de Teologie din Cluj, preot paroh în Tăuţi, judeţul Cluj. 

Membrii familiei şi-au oferit scuzele preotului, iar acesta a întins mâinile să-i fie pupate. În acel moment, oamenii prezenţi la înmormântare au vociferat şi acesta a fost apostrofat: „De ce v-aţi făcut preot?”

Publicitate

Apoi, preotul a explicat participanţilor la înmormântare: „Biserica are rânduiala ei ca orice instituţie. Eu ce vreau cu treaba asta, ca pacea să se aşeze peste noi. Şi eu sunt tulburat şi şi dânşii. Ei îşi cer iertare şi eu îi iert. Acum toţi suntem tensionaţi dar în timp se pot întâmpla lucruri urâte şi neplăcute. Sunteţi oaneni ân vârstă şi aţi văzut câte necazuri se pot întâmpla în viaţa unei familii, când o familie se răscoală asupra bisericii.

De aceea vă spun haideţi să fie cu duh de pace, să ne iertăm şi şi să putem slujim în tihnă că altfel eu nu pot să slujesc. Dumnezeu să vă ierte şi să ridice blestemul asupra familie dvs. şi asupra urmaşilor şi să îl şteargă. Pentru că modul în care v-aţi comportat în aceste trei zile mi-aţi mâhnit sufletul. Nu m-aţi înţeles. Mi-aţi făcut reclamaţii. M-aţi ponegrit la tot satul. Aţi ajuns tot la cuvintele mele”, a spus preotul Parasca.

Publicitate

Preotul a completat şi cu faptul că „dânşii nu şi-au plătit contribuţia de 10 ani, iar decizia Consiliului acestei parohii este că familia care nu-şi plăteşte cotizaţia în ultimii 3 ani plăteşte locul de veci”.

Tot scandalul a început de la faptul că preotul a condiţionat slujba de înmormântare de suma de 5.000 de lei, pentru ca defuncta să fie înmormântată în cimitirul din Tăuţi. „Defuncta are loc de veci în cimitirul din Tăuţi, unde este îngropat din 1986, soţul ei. Preotul nu a vrut să oficieze slujba de înhumare până nu a primit suma de 5.000 de lei, o sumă mare pentru oricine în ziua de azi. Familia a fost de acord să îi dea 3.500 de lei dar el nu şi nu. Apoi la slujba de înmormântare nu a vrut să o înceapă până când familia nu şi-a cerut iertare, ba mai mult să îi sărute şi mâna. A fost şi cu blesteme”, a declarat un participant la slujba funerară, citat de Foaia Transilvană. 

Preotul a fost sancţionat cu dojană arhierească de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ şi obligat să restituie unei familii suma de 5.000 de lei, taxă de loc de veci.

Publicitate

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului anunţă că a luat act de comportamentul „regretabil şi smintitor” al preotului Florin Parasca, de la Parohia Tăuţi, protopopiatul Cluj I, care a produs „multă tulburare” la o slujbă de înmormântare, în comunitatea pe care o păstoreşte.

„Având în vedere repetatele hotărâri ale Sfântului Sinod care interzic cu desăvârşire condiţionarea săvârşirii slujbei de înmormântare de plata vreunei taxe, preotul Florin Parasca a dat dovadă nu doar de lipsă de tact, ci şi de nerespectarea hotărârilor forurilor bisericeşti superioare”, au spus reprezentanţii Arhiepiscopiei Clujului.

Preotul a fost sancţionat disciplinar de mitropolitul Andrei Andreicuţ, cu dojană arhierească, prima care se aplică gradual, să restituie suma plătită familiei îndoliate şi să îşi ceară scuze public.

Publicitate

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat luni pentru MEDIAFAX că reacţia conducerii Arhiepiscopiei vine după apariţia în spaţiul public a unei înregistrări de la o slujbă de înmormântare.

„Preotul a avut înainte o neînţelegere cu oamenii cărora le-a spus că taxa stabilită de consiliul parohial pentru locul de veci este de 5.000 de lei, iar familia respectivă a considerat că este prea mult. Au plătit-o, relaţiile au fost încordate înainte de înmormântare. Preotul i-a pus pe oameni să îşi ceară scuze public şi să-i sărute mâna. Au fost vociferări, discuţii”, a explicat Ivanov.

foto: adevarul.ro

Publicitate

video: foaiatransilvana.ro

video
Publicitate
Publicitate
2 Comentarii
 • Avatar cib spune:

  doamne fereste ! . las cu limba de moarte sa ma ingroape fara popa . in fundul gradinii cu un bolovan la cap . atat. cand oi da ochii cu cel de sus , o sa i zic .. sa ma ierte c-am venit asa .. cu ce a fost pe mine si cu faptele mele .. si nu mi-oi cantat popa la cap. sa vad unde ma trimite ? la cazane sau la camp cu floricele. unde o fi acolo o sa ma duc. e bun sila ca zane , macar e cald .. ca si asa ma chinuie un reumatism..

  • Avatar Rauta Florica spune:

   Asa am spus si eu copiilor,daca atunci cind mor ei nu au bani cit le cere biserica, sa ma ingroape in gradina si daca merit sa-mi aprinda o luminare si sa-mi puna o floare daca nu pot face orice pe mormintul meu.

 • Eveniment

  VIDEO / Poliţiştii au intervenit în cazul unui bărbat care s-a urcat pe un panou publictar şi ameninţa că se sinucide

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Poliţiştii și pompierii din Brașov au intervenit marți seară pe Calea Făgărașului, unde un bărbat s-a urcat pe un panou publicitar înalt de 30 de metri şi ameninţa că se sinucide. La faţa locului a ajuns și un negociator de la Poliţia Brașov.

  În jurul orei 17.40, poliţiştii din cadrul Secţiei 2 Poliţie Brașov au fost sesizaţi, prin 112, cu privire la faptul că, pe Calea Feldioarei un bărbat ameninţă că se sinucide.

  Publicitate

  După câteva zeci de minute bărbatul a fost coborât în siguranță. Potrivit unor surse, bărbatul nu ar fi la prima tentativă de suicid.

  „La data de 20 aprilie 2021, în jurul orei 17.40, Poliția Municipiului Brașov – Secția 2 Poliție a fost sesizată prin apelul unic de urgență 112 cu privire la faptul că, o persoană de sex masculin s-ar fi urcat pe un stâlp publicitar situat pe raza municipiului Brașov.

  Publicitate

  La fața locului s-au deplasat, de îndată, polițiști, împreună cu negociator din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brașov, precum și pompieri.

  Persoana în cauză, în urma intervenției negociatorului din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brașov, a revenit pe sol, fiind preluată de către echipajul medical sosit la fața locului.” au transmis reprezentanţii IPJ Brașov.

  video

  Publicitate
  Citește mai mult

  Eveniment

  Un bărbat a făcut ilegal peste 40 de cumpărături online de pe contul bancar al unui braşovence după ce a aflat datele de pe card

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Brașov, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată”, 44 acte materiale.

  În urma cercetărilor efectuate în cauză, polițiștii au stabilit faptul că, în perioada iulie-noiembrie 2019, un bărbat din Brașov, prin obținerea în mod fraudulos a datelor de identificare ale unui card bancar aflat în legala deținere a unei femei din municipiul Brașov, ar fi efectuat 44 de operațiuni financiare, respectiv mai multe tranzacții online.

  Publicitate

  Astfel, la data de 20 aprilie 2021, polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Brașov, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului Criminalistic Brașov, au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară la adresa bărbatului, aceasta fiind identificată anterior.

  În urma activităților desfășurate în cauză, au fost ridicate mai multe bunuri utilizate la săvârșirea faptelor, în vederea continuării cercetărilor.

  Publicitate

  În cauză, cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal constituit, instrumentat sub coordonarea unității de parchet competente, în care se va propune soluție la finalizarea cercetărilor.

  Publicitate
  Citește mai mult

  Eveniment

  FOTO – VIDEO / O femeie este inconştientă după ce a căzut în râul Olt de pe un pod din Făgăraş

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  O femeie a căzut în râul Olt, în zona podulului de pe Dealul Galaţiului, din Făgărăș. La faţa locului s-a deplasat Detaşamentul Făgăraş al ISU Braşov cu un echipaj cu barcă, un echipaj SMURD şi un echipaj cu apă şi spumă.

  Femeia a fost scoasă din râul Olt de către echipajul cu barcă. Aceasta este inconştientă şi i se aplică manevre de resuscitare de către personalul medical.

  Publicitate

  Conform jurnaliștilor de la FagarasulTau.ro, femeia s-ar fi aruncat în apele râului.

  video

   

  Publicitate
  Citește mai mult
  Publicitate
  Publicitate

  De Interes

  >