Connect with us
Publicitate

Sport

VIDEO / Rucsacul cu airbag le-a salvat viața celor doi schiori surprinși ieri de avalanșă în Munții Făgăraș. Cum funcționează

Publicat

pe

Doi schiori au fost prinși ieri într-o avalanșă în Munții Făgăraș, în zona Bâlea, pe Valea Doamnei. Potrivit Salvamont Sibiu, aceștia erau echipați complet inclusiv cu rucsac cu airbag și au reușit să se salveze singuri din avalanșă.

Publicitate

„Doi schiori au fost prinși într-o avalanșă pe porțiunea superioară în Valea Doamnei. Aceștia au fost echipați complet, inclusiv cu rucsac cu airbag. Au reușit să se salveze singuri, nefiind probleme medicale. Recomandarea noastră este să verificați buletinul nivometeorologic, să verificați toate informațiile din zilele anterioare și să aveți echipament complet”, transmite Salvamont Sibiu.

Nu contează experiența, spun oamenii muntelui, care atrag atenția că și schiorii profesioniști își pot pierde viața în cazul unei avalanșe. Iar cei care vor să se aventureze pe un traseu dificil ar trebui să aibă cu ei un kit special de supraviețuire care conține, printre altele, un transmițător cu unde radio.

Și un rucsac cu airbag sporește șansele de supraviețuire, lucru dovedit în incidentul de ieri de pe Valea Doamnei. Practic, în momentul impactului cu stratul de zăpadă, airbagul se deschide și ajută victima să supraviețuiască și să ajungă spre suprafața valului de pe versant.

Publicitate

Rucsacul are un sistem inteligent, cu un cartuş cu dioxid de carbon, care, odată acţionat, deschide două pungi cu aer. În două secunde se umflă. Acesta te poate scoate de la «maşina de spălat» când vine avalanşa, după principiul peliculei mici într-un volum foarte mare, a explicat ghidul montan Adrian Glăvan.

Un astfel de rucsac poate costa, în funcție de mărime, peste 2.000 ron.

În videoclipul de mai jos, putem observa cum rucsacul cu airbag reușește să țină la suprafață un schior surprins de avalanșă.

[fvplayer id=”111″]

În Munții Făgăraș, la peste 1800 de metri altitudine este risc moderat de producere de avalanșe, de gradul 2, pe o scară de la 1 la 5.

La Bâlea Lac stratul de zăpada măsoară peste 60 de cm și este cel mai mare din țară. 

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes