Connect with us
Publicitate

Social

VIDEO / Raluca Turcan: Pensia nu se mai cumulează cu salariul la stat. Ce se întâmplă la privat. Vârsta de pensionare, 70 de ani

Avatar

Publicat

pe

Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul obținut de la stat, dar oricine poate opta să rămână angajat și să lucreze până la vârsta de 70 de ani. Persoanele care vor să rămână în sistem se pot răzgândi oricând și să primească pensia, a declarat astăzi Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Noua lege nu interzice cumulul pensie-salariu în mediul privat.

De asemenea, bugetarii și angajații din privat pot opta să muncească până la 70 de ani.

Publicitate

Raluca Turcan a prezentat miercuri proiectul de lege privind pensiile, care intră în dezbatere publică.

Potrivit ministrului Muncii, legea va introduce posibilitatea ca cei cu vârsta de pensie să poată să opteze să muncească până la vârsta de 70 de ani.

Publicitate

Potrivit proiectului de lege, nu se va mai putea cumula pensia cu salariul în sistemul public, însă acest lucru nu va fi interzis dacă o persoană primește pensie de la stat, dar lucrează după vârsta de pensionare în sistemul privat.

  • ”Pentru a putea opta să lucreze până la 70 de ani este suficient să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare. În mediul privat, angajatorul poate sa refuze. Pentru sectorul public, pentru continuarea activității nu este necesar acordul prealabil al angajatorului și are drept consecință suspendarea plății pensiei; este o măsură de echitate socială și juridică”.

„Opțiunea angajatului de a munci în continuare aduce avantaje. Pe lângă faptul că rămâne activă are și posibilitatea de a avea un nivel al salariului la care se află înainte de pensionare.

Dacă o persoană a optat pentru continuarea activității până la 70 de ani, dar revine asupra deciziei, poate să facă lucrul acesta oricând, după împlinirea vârstei de pensionare și până la 70 de ani”, a mai spus Raluca Turcan.

Publicitate

Mai mult, a mai spus ministrul, acestea pot să solicite recalcularea pensiei, iar avantajul constă în majorarea punctelor lunare și anuale.

La această oră, a precizat ministrul Muncii, sunt peste 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul de la stat.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea
Publicitate
Publicitate

De Interes

>