Connect with us
Publicitate

Administrație

VIDEO / Primarul orașului Rishon LeZion, oraș înfrățit cu Brașovul, a vizitat pentru prima dată orașul nostru

Publicat

pe

Marți, 29 iunie, primarul Brașovului Allen Coliban a primit vizita omologului său din Rishon LeZion, Raz Kinstlich. Acesta este însoțit de o delegație importantă formată din reprezentanți ai Consiliului Local și ai primăriei din Rishon.

Publicitate

Cele două orașe sunt înfrățite din anul 1996, după ce, cu un an înainte, primarul de origine română din acest oraș, Meir Nitzan, a venit cu propunerea de colaborare între cele două municipalități.

În prima parte a vizitei, delegația israeliană s-a întâlnit cu primarul Allen Coliban, viceprimarul Sebastian Rusu, dar și cu reprezentanții grupurilor politice din Consiliul Local: Ioan Corbu, Alexandru Pușcașu și Lucian Pătrașcu, pentru a discuta despre domeniile în care cele două autorități ar putea colabora.

Alături de cele două delegații, la întâlnire au participat și reprezentanții comunității evreiești din Brașov.

Publicitate

După această întâlnire, primarul Allen Coliban l-a invitat pe omologul său, Raz Kinstlich, să viziteze Parcul Trandafirilor, care, din 2018, poartă și numele de Rishon LeZion. Aici, cei doi primari, au plantat un pin, ca simbol al legăturilor strânse dintre cele două comunități.

„În prima parte a vizitei am avut cu domnul primar o discuție foarte intensă și aplicată cu privire la relațiile diplomatice între cele două orașe, despre perspective, despre obiective comune, despre provocări și oportunități pe care cele două orașe le au împreună. O primă discuție foarte densă, plină de subiecte. Am venit aici (în Parcul Trandafirilor Rishon LeZion n.n.) să adăugăm subiectelor comune și o dimensiune simbolică, respectiv plantarea unui pin. Este încă o bornă pe care o punem în relația dintre cele două orașe, o relație foarte activă din punct de vedere cultural și pe care ne dorim să o dezvoltăm și pe alte dimensiuni, pe dimensiunea educațională, pe dimensiunea infrastructurii de sănătate și a competențelor din zona aceasta, pe dimensiunea economică și turistică”, a declarat primarul Allen Coliban. 

Prezent pentru prima dată la Brașov, primarul Raz Kinstlich s-a arătat încântat de Brașov și de modul în care a evoluat relația dintre cele două orașe.

„Sunt foarte bucuros să fiu aici. 26 de ani de relație între cele două orașe înseamnă foarte mult, aveam vreo 17 ani când primarul Meir Nitzan a venit cu propunerea de înfrățire a celor două orașe, iar de atunci avem o relație foarte strânsă, pe care ne dorim să o dezvoltăm. Îmi place foarte mult Brașovul, mă simt ca acasă aici. Mi-a făcut plăcere să văd că aveți un primar așa de puternic și de tânăr și sunt sigur, după prima oră de conversație, că vom avea o colaborare excelentă. Sunt mulțumit de colaborare pe care o avem astăzi, dar în viitor sper să putem extinde acest parteneriat și în alte domenii ca educația universitară, dezvoltarea urbanistică, tehnologiile smart city, mai ales că și primarul Coliban este de aceeași vârstă cu mine, fiind interesat de aceleași domenii”, a precizat primarul Raz Kinstlich.

După vizitarea parcului, discuțiile dintre cele două delegații au continuat și la Sinagoga Beit Israel, de pe str. Poarta Șchei.

Publicitate

În timpul întâlnirii, membrii delegației din Israel au prezentat și o serie de exemple de bună practică, pe care Brașovul le poate implementa la rândul său. Acestea au vizat siguranța cetățenilor, rețelele de utilități, sistemul de colectare a deșeurilor, dar și prezentarea unui exemplu de succes în domeniul educației superioare, The College of Management Academic Studies.

În ceea ce privește siguranța cetățenilor, modelul implementat de Rishon LeZion este unul care este luat de exemplu de bună practică și de alte orașe din Israel, fiind cel mai performant sistem care funcționează într-un oraș. Doar Ierusalimul are același sistem, dar la un nivel mult mai mic.

Municipalitatea din Rishon dispune de un departament de securitate de 250 de polițiști (echivalentul poliției locale de la noi), în condițiile în care poliția națională are în acest oraș 200 de angajați. Au fost montate 1.300 de camere de supraveghere cu sistem de inteligență artificială, care analizează toate imaginile și în momentul în care constată că a apărut o situație posibil ilegală, notifică automat departamentul de securitate, care poate să intervină într-un timp foarte scurt.

De asemenea și rețelele de utilități sunt supravegheate electronic, astfel încât în momentul în care apare o defecțiune, aceasta este raportată automat în dispecerat cu toate informațiile necesare: localizarea defecțiunii, natura ei, tipul de intervenție necesar etc.

În momentul în care s-a implementat acest sistem de supraveghere, atât al domeniului public, cât și al rețelelor de utilități și al traficului, Municipalitatea a investit și în rețele de internet pentru unitățile de învățământ, astfel încât, în acest moment, toate școlile din Rishon LeZion beneficiază de un internet stabil și de mare viteză, care depășește nivelul celor existente la alte instituții publice, ceea ce face ca procesul de învățământ să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Discuțiile au continuat și pe alte teme, cum ar fi colectarea selectivă, sănătate, sport, cele două delegații stabilind ca aceste schimburi de experiență să se deruleze cu regularitate, iar cele două Municipalități să identifice, în cel mai scurt timp, proiectele pe care le pot realiza în comun.

Publicitate
video
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes