Connect with us
Publicitate

Administrație

VIDEO / Primăria vrea să scape de „speculanţii” din pieţele Braşovului. Pieţarii vor fi verificaţi dacă ei cultivă fructele şi legumele pe care le vând şi ce cantitate de pesticide au folosit pentru recoltă

Publicat

pe

Consiliul Local a aprobat noul regulament privind organizarea comerţului în pieţele publice ale municipiului Braşov, prin acest act normativ Municipalitatea vrea să se asigure că toţi producătorii din domeniul agricol vor avea un acces facil în piețele brașovene, în paralel cu o verificare mai strictă a calității și autenticității produselor. În acest fel, brașovenii vor putea cumpăra produse românești, de calitate, susținând munca micilor producători agricoli.

Publicitate

„În cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi a fost adoptat noul Regulament de organizare și funcționare al piețelor. Cea mai importantă modificare pe care acest regulament o aduce este că, de acum, în piețele din Brașov pot fi prioritizați producătorii, care să aducă cele mai bune produse pentru brașoveni. În acest sens, reprezentanții Serviciului Piețe se vor deplasa pe teren pentru a efectua controale la producători, pentru a vedea recoltele și conformitatea cu ceea ce au declarat, iar o noutate este că vom efectua analize pentru a verifica nivelul pesticidelor folosite în recoltele pe care le comercializează”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Începând cu luna iulie, odată cu atribuirea locurilor de vânzare în piețe, producătorii vor trebui să își dea acordul pentru ca angajații Serviciului de administrare piețe să poată verifica, la fața locului, suprafețele de teren pe care cultivă legumele și fructele, cantitățile obținute, iar în cazul produselor lactate, numărul de animale pe care le dețin. Totodată, toate documentele vor fi verificate în original, pentru a nu putea fi contrafăcute.

Tot angajații Serviciului de Piețe vor verifica, prin sondaj, cu ajutorul unor sisteme de testare electronice, cantitatea de pesticide din produsele comercializate, iar în cazul celor în care se constată cantități mai mari decât cele legale, mostrele vor fi trimise la laboratoare specializate ANSVSA.

Publicitate

În cazul în care se constată că produsele comercializate nu au fost recoltate de pe proprietatea celui care le vinde sau calitatea produselor nu este conformă, aceștia, pe lângă amendă, își vor pierde și dreptul de a vinde în piețele publice din Brașov.

De asemenea, noul regulament prevede și modul de stabilire a locurilor de vânzare, care se va face raportat la suprafaţa de teren/anvergura exploataţiei deţinute şi la cantitatea de produse obţinută. Serviciul de piețe va stabili o metodologie de calcul a acestor cantități, pentru a elimina posibilitatea celor care dețin suprafețe de câteva sute de metri de teren să poată vinde tone de produse, de toate tipurile, pentru că dețin un certificat de producător eliberat de primăria unde se află terenul fără a ține cont de cantitățile și tipurile de produse care pot fi cultivate.

Toate produsele comercializate trebuie să fie obținute în exploatația proprie, dar pot fi comercializate și preparate din legume și fructe, cu condiția ca ingredientele/materiile prime să fie tot din producția proprie, iar manopera să aparţină tot producătorului.

O altă prevedere nouă este cea referitoare la asigurarea datelor privind autenticitatea produselor comercializate. Conform actului normativ, au prioritate la ocuparea locurilor de vânzare cei care vor pune la dispoziţia administraţiei pieţelor datele despre autenticitatea produselor, în vederea informării publicului larg.

De asemenea prin regulament se introduc încă trei categorii de utilizatori care își pot comercializa produsele în piețele brașovene: grupuri și organizații ale producătorilor agricoli; cooperativele agricole și gospodăriile ţărăneşti, ceea ce înseamnă, indirect, și o mână de ajutor pentru producătorii care nu au posibilitatea de a gestiona atât producția cât și comercializarea.

Publicitate

Administrația piețelor va aduce producătorii mai aproape de brașoveni; în curând, pe site-ul instituției vor fi prezentați producătorii prezenți în piețe precum și mărfurile acestora.

Pentru confortul cumpărătorilor vor exista condiții noi de etichetare a mărfurilor, care să ofere informațiile complete și perfect lizibile cu privire la calitatea mărfii, originea ei și prețul de vânzare.

Consiliul Local a aprobat noul regulament al piețelor

Consiliul Local a aprobat noul regulament al piețelor

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes