Connect with us
Publicitate

Fapt divers

VIDEO / Povestea costaricanului care a deschis în America Centrală un restaurant cu numele „Braşov”. Vorbește perfect limba română deși a părăsit țara în urmă cu 30 de ani

Publicat

pe

Publicitate

Povestea despre Braşov a lui Fausto Roberto Alfaro Morales începe pe când avea 19 ani. După un an de la terminarea liceului a primit o bursă de studii în România, a ajuns la Bucureşti, apoi la Timişoara unde a învăţat limba română şi apoi la Braşov, unde a locuit mai bine de 7 ani şi a studiat la Faclutatea de Silvicultură.

În total au fost 24 de costaricani care au ajuns în România, însă doar 4 dintre ei au terminat în 1987 studiile facultăţii. Ajuns înapoi acasă, domnul Fausto şi-a deschis în localitatea natala o discotecă cu numele Braşov, a închis-o, iar de curând şi-a deschis un restaurant cu numele oraşului nostru.

„Aveam 19 ani și terminasem cu un an înainte liceul. Am primit o bursă de studii din partea statului costarican şi a statului român, erau întâlniri între ei. Am ajuns la București și de acolo m-au trimis la Timișoara. Peste câteva luni am dat un examen și apoi am plecat la Brașov. Acolo am stat, am făcut Facultatea de Silvicultură. Sunt inginer silvic, de fapt și lucrez, acum veneam de la muncă, am dat jos uniforma. Sunt directorul general aici din punct de vedere tehnic al Regiunii Nordului din ţară, la Ministerul Mediului. După ce termin acolo vin aici la restaurant.”, spune Fausto Roberto Alfaro Morales despre prima întâlnire cu România şi despre viaţa lui din Costa Rica.

Chiar dacă a plecat din România în 1987, atunci când a terminat facultatea, domnul Fausto încă vorbeşte foarte bine, nu a uitat limba şi se bucură mereu când are ocazia să o vorbească. La fiecare 5 ani bine la poalele Tâmpei pentru a se întâlni cu foştii colegi de şcoală.

Publicitate

„Am fost la București, am stat cam un an de zile și după șapte ani și ceva m-am întors în ţară. Eu merg aproape din cinci în cinci ani ca să mă întâlnesc cu colegii. Facem o întâlnire la Brașov, și când am două – trei zile, o săptămână, deja încep să vorbesc din nou un pic mai mult, și de multe ori, multă lume pe care nu o cunosc, spun că sunt român, nu cred, spun că sunt din Ardeal.”, mai spune Fausto Roberto Alfaro Morales.

Acum şi-a deschis în localitatea în care locuieşte un restaurant care poartă numele „Braşov”, şi chiar dacă în meniu nu are preparate româneşti, domnul Fausto spune că mereu face mâncăruri specifice româneşti şi îi serveşte pe cunoscuţi.

„Fac sarmale foarte bune zic cei care au mâncat, ciorbă de burtă. Acum câteva zile, cu băieții și fetele care lucrează aici cu mine, am fost la mare cu toți, le-am făcut ciorbă de perișoare Şi le place? Da, da, da, da, sigur! Cel mai mult sarmale, sau ciorbă  care îmi place foarte mult.”, spune domnul Fausto.

Despre oraşul de la poalele Tâmpei vorbeşte cu mare emoţie şi cu lacrimi în ochi. Spune că este a doula lui ţară şi că abia aşteaptă să îl revadă.

„Brașovul este orașul dumneavoastră de suflet din România? Da! V-a plăcut cel mai mult? Da, sigur, este a doua ţară a mea… Când ajung în România îmi vine să plâng. Îmi amintesc de multe lucruri și stau acolo. Mă duc în parcul din Brașov sau în niște locuri din faţa facultăți şi plâng, dar e frumos, e ceva foarte frumos.”, spune domnul Fausto despre Braşov.

„O parte din sufletul meu este acolo (N.r: Brașov). De fapt din anul 1991 până în 1996 am avut o discotecă care se numea Braşov. A fost foarte frumos. Acum după atâția ani, 25 de ani lumea îmi spunea când mai deschid odată Brașov, de ce am închis, nu mai avem unde să mergem. Așa am zis să fac nu mai fac discotecă pentru că oamenii care merg acolo sunt deja sunt mai în vârstă. Și am făcut un restaurant.”, mai spune Fausto Roberto Alfaro Morales.

video
play-sharp-fill

Localul condus de domnul Fausto este cel mai apreciat restaurant din Quesada conform recenziilor de pe platforma TripAdvisor. Acolo puteți savura o bere „Dracula”, departe de casă.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes