Connect with us
Publicitate

Social

VIDEO / Petiție pentru salvarea hanului de la Pietrele lui Solomon. Primarul Brașovului, Allen Coliban vrea ca această clădire să redevină restaurant și loc de popas

Publicat

pe

O parte din istoria Brașovului dispare văzând cu ochii din cauza indiferentei celor care ar trebui sa păstreze și să promoveze locurile pline de farmec. Clădiri cu o istorie de secole au devenit ruină, iar unele dintre ele s-au prăbușit după ce au fost lăsate de izbeliște. Hanul de la Pietrele lui Solomon, un simbol al orașului, a fost distrus in totalitate. Era atracția principală a cartierului Șchei și a turiștilor care se întorceau din drumeții, de pe poteci de munte.

Publicitate

Construit la sfârșitul secolului al 19-lea, hanul de la Pietrele lui Solomon a fost ridicat pe locul unei vechi mori de apă. Legenda spune că în această zonă, regele Solomon al Ungariei s-a ascuns de dușmanii săi care încercau să îl ucidă. În cinstea capului încoronat, localnicii din Șcheii Brașovului au ridicat un han care a devenit o atracție a orașului. După anii 90, clădirea a fost cumpărată de alți proprietari care nu au mai investit niciun leu în reabilitare. Acum, dintr-o bijuterie arhitecturală, imobilul a ajuns o ruină.

Hanul era una dintre cele mai pitorești atracții ale Brașovului, dar acum acesta a devenit acum o ruină. La parter se afla restaurantul unde turiștii își puteau potoli foamea și setea, iar la etaj oamenii se puteau caza în câteva camere. Tot ce a mai rămas în picioare din clădire este hornul, dar și fațada pe care încă este inscripționată o pictură celebră a regelui Solomon al Ungariei.

Pentru a salva și ultimele rămășițe din celebra clădire, primarul Brașovului, Allen Coliban a creat o petiție online și strânge semnături pentru salvarea monumentului istoric. Până acum, petiția a fost semnată de aproape 800 de persoane.

Publicitate

„Hanul de la Pietrele lui Solomon trebuie cumpărat, reconstruit și redat brașovenilor fix așa cum a fost în trecut – restaurant, loc de popas și de socializare. Toată zona (han, fond forestier, giratoriu stradal și parcare) este proprietate privată. Proprietarii sunt acum dispuși să vândă toate aceste obiective către municipalitate. Putem face această achiziție. Aceasta are la bază o negociere făcută deja, pe baza unui raport al unui evaluator independent. Decizia de achiziție este la Consiliul Local Brașov. Chiar dacă, în numele tuturor brașovenilor, le-am propus în mai multe rânduri membrilor Consiliului Local să facem această achiziție, până acum, cei din majoritate au refuzat. În aceste condiții, este necesară mobilizarea fiecăruia dintre noi, a comunității brașovene, astfel încât vocea să ne fie auzită de către membrii Consiliului Local Brașov”, a transmis Allen Coliban, pe contul oficial de Facebook.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes