Connect with us
Publicitate

Administrație

VIDEO / Pentru a scoate marii poluatori din oraş, Primăria Braşov vrea să închidă Fabrica de var de pe strada Carierei şi staţia de asfalt de pe strada Lanurilor

Publicat

pe

Publicitate

Primăria Brașov continuă programul de îmbunătățire a calității aerului la nivelul municipiului, prin eliminarea sau reducerea impactului factorilor poluatori, astfel încât brașovenii să respire un aer din ce în ce mai curat. Acesta este și motivul pentru care Brașovul și-a asumat, la nivel european, două ținte curajoase: reducerea cu 55% a emisiilor CO2 până în anul 2030 și neutralitate climatică până în 2050. Unul dintre factorii poluatori care afectează semnificativ calitatea aerului este poluarea industrială, astfel că Municipalitatea continuă demersurile pentru eliminarea agenților economici poluatori din zonele industriale.

„Brașovenii au dreptul la un aer curat, iar responsabilitatea noastră, a autorităților publice, este de a ne asigura că le putem oferi acest lucru. Primăria derulează o serie de proiecte care au ca obiectiv final reducerea poluării la nivelul municipiului, fie prin oferirea unui sistem de transport prietenos cu mediul, fie prin investiții în modernizarea sistemului de termoficare și transformarea lui într-o opțiune reală pentru cetățeni, fie prin eliminarea poluării din zonele industriale. Am început cu Fincodrum, care ani de zile i-a poluat pe brașovenii din cartierul Bartolomeu, folosindu-se de scăpările legislative, continuăm cu Fabrica de var de pe Carierei, care a transformat întreaga zonă într-o mare de praf, și cu stația de asfalt de pe strada Lanurilor, care poluează la mai puțin de 200 de metri de școala nr. 14. De aceea, am cerut Agenției de Protecție a Mediului să nu reînnoiască viza anuală pentru autorizația de mediu pentru cele două întreprinderi. Vorbim de două zone în care PUG-ul încadrează aceste tipuri de facilități de producție la categoria funcțiunilor interzise. Sperăm ca, în curând, brașovenii din aceste cartiere să nu mai aibă în fața ochilor praful care iese prin sistemele de evacuare ale acestor agenți economici”, a precizat primarul Allen Coliban.

La sfârșitul lunii noiembrie, Primăria Municipiului Brașov a comunicat Agenției de Protecție a Mediului, în cadrul procedurii de obținere a autorizației de mediu pentru Fabrica de var de pe str. Carierei, că există numeroase petiții cu privire la poluarea din zonă. În același timp, potrivit documentațiilor de urbanism, Fabrica de var Stejeriș funcționează într-o zonă rezidențială, iar, conform Planului Urbanistic General, această fabrică se încadrează la categoria funcțiunilor interzise. Opinia  Municipalității este că nu ar trebui să mai primească autorizație de mediu și, implicit, să își relocheze activitatea într-o zonă industrială.

Și în ceea ce privește autorizația de mediu pentru stația de asfalt de pe str. Lanurilor nr. 5, poziția Municipalității este aceeași ca în cazul Fincodrum: o astfel de stație nu poate funcționa în interiorul unei zone rezidențiale. Vorbim de o stație care produce asfalt și care se află la o distanță de aproximativ 180 de m de Școala nr. 14, corp B; la 260 de metri  față de grădinița privată Universul Montessori; la  450 m față de Grădinița nr. 5, de pe Str. Inului, și la 300 m de locul de joacă și agrement al parcului aferent Str. Agricultorilor nr. 2.

Publicitate

Ținând cont că există un Ordin al Ministerului Sănătății care impune, pentru stațiile de asfalt, o distanță minimă de 500 de metri față de zonele rezidențiale, PUG- ul interzice funcționarea unităților de producție poluante în apropierea zonelor rezidențiale, iar Planul integrat de calitate a aerului în Municipiul Brașov conține măsuri foarte clare cu privire la eliminare poluării industriale din zonele rezidențiale, primăria consideră că eliberarea unei noi autorizații de mediu nu ar fi oportună.

fabrica de var
play-sharp-fill

fabrica de var

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes