Connect with us
Publicitate

Fapt divers

VIDEO / Pe DN 1, în zona Perşani, se montează garduri virtuale pentru ca animalele sălbatice să nu intre pe carosabil

Publicat

pe

Publicitate

Angajații Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov continuă montarea de garduri virtuale care descurajează pătrunderea animalelor sălbatice pe șoselele intens circulate. După ce astfel de sisteme au fost implementate pe DN 1, la Timișul de Jos, acum gardurile au fost montate pe o porțiune de 2 kilometri, în zona Perșani. În locul unde sistemul este funcțional, accidentele în care sunt implicate animale sălbatice au fost reduse de la câteva zeci la aproape zero, spun inițiatorii proiectului.

„În urmă cu aproape doi ani am instalat primul gard virtual din România, în zona Brașovului, în zona Timișului de Jos, pe o distanță de doi kilometri, într-o zonă în care am avut foarte multe incidente și accidente cu specii de faună sălbatică, în special din specia urs. Înainte, în toată zona am avut peste 30 de urși omorâți, în ultimii șase ani. După instalarea gardului nu am mai avut niciun accident în zona respectivă, cu excepția anului trecut în care un pui de urs a fost accidentat în zona gardului virtual, dar acolo a fost un cumul de factori, fiind atras de mâncarea pusă pentru câinii hoinari din parcare. Ca și o continuare a lucrărilor de pe Timiș o să prelungim gardul cu încă un kilometru pentru că în apropiere de Dâmbul Morii încă există o zonă foarte vulnerabilă în care în continuare am avut accidente ”, a spus Mihai Fedorca, cercetător la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” Brașov.

Gardul virtual funcționează pe timpul nopții și este alcătuit dintr-o baterie care se încarcă pe timpul zilei cu panou solar. Are doi senzori care sesizează farurile mașinilor, pe timpul nopții, două leduri galben și albastru, care avertizează luminos animalele sălbatice, dar și un difuzor care, la rândul lui, avertizează fauna.

„Acum ne aflăm în zona Perșani, la fel o zonă în care am avut multe accidente. De o parte și de alta a drumului avem pădure, automat animalele preferă să treacă prin aceste zone fiindcă pădurea oferă un adăpost și atunci e mult mai simplu să traverseze drumul. O să montăm pe o distanță de doi kilometri același tip de gard virtual care a fost montat și pe Timiș și sperăm că și aici să reducem accidentele cât mai aproape de zero sau chiar să le stopăm în totalitate”, a mai spus cercetătorul Mihai Fedorca.

Publicitate
Gard virtual împotriva animalelor sălbatice - 31.03.2022
play-sharp-fill

Gard virtual împotriva animalelor sălbatice - 31.03.2022

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes