Connect with us
Publicitate

Economic

VIDEO / Mugur Isărescu: Nu suntem pe locul 1 la inflație în Europa. Sunt alte 7-8 state cu o inflație mai mare decât a României

Publicat

pe

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, joi, într-o conferință de presă la sediul instituției, a precizat că România nu are cea mai mare inflație din Europa, ci sunt alte 7-8 state cu o inflație mai mare decât a țării noastre.

Publicitate

Vă prezint raportul asupra inflaţiei pe trimestrul 1. Începând cu iulie 2021 avem o crșetere extrem de rapidă a prețurilor, ceea ce reflectă un şoc și un fenomen de criză. Reflectă un eveniment advers deosebit. La o analiză, în spatele acestor creșteri a prețurilor de consum din România şi din lume se află o creștere a prețurilor de producție” a declarat Mugur Isărescu la începutul conferinței.

„Nu suntem pe locul 1 la inflație. Sunt alte 7-8 state cu o inflație mai mare decât a României”, a continuat guvernatorul BNR.

Conform graficului prezentant, Lituania se apropie de 16%, iar Estonia în jur de 15%, Cehia aproape 12.

Publicitate

„Și Bulgaria are inflație mai mare. (…) N-au deficitele fiscale pe care le are Romania”, a afirmat el.

El a remarcat la începutul prezentării că au fost episoade de panică în rândul consumatorilor, amintind de ulei și de euro la casele de schimb valutar

„Suntem o economie deschisă, nu mai stabilim prețul la petrol, energie, gaze naturale. Nu noi stabilim aceste preturi. Suntem sub impactul lor pentru ca am deschis economia din 1990. Nu avem cum să o protejam decât cu subventii. Dacă vrei cu subventii ai nevoie de o situație fiscala buna”, a afirmat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, noi nu mai avem o situație fiscală bună de ani buni.

  • Nu mai avem de unde sa reducem impozite, sa acordăm ajutoare.

Faptul că depindem mai puțin de gaze naturale și petrol din Rusia, ne ajută, dar nu suficient, ca să contracarăm impactul. Nu suntem independenți nici la gaze naturale și nici la petrol.

Publicitate
  • Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu. Deci e un sfat bun. Exagerările sunt specifice dar nu fac bine.
  • Avem cheltuieli fixe, rigide de aproape 90% din venituri. Mai ai și cheltuieli cu armata, în afară de salarii. Am avut și o pandemie. Toate astea duc la deficit. Mai întrebi de unde mai poți să faci investiții?
  • „Să se mai reducă impozitele”. Păi, de unde? Suntem în situația în care suntem. De unde sa mai reduci când veniturile fiscale în PIB au scăzut sub 30%?
  • Investitiile merg, dar nu fantastic. Constructiile sunt afectate de costul materialelor de construcții. Constructorii se plâng de acest lucru. Ai și ei dreptatea lor.
  • Avem o cerere, e pe credit.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes