Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO / Misiune dificilă pentru salvarea unui turist care a alunecat pe o potecă, în munții Făgăraș. Salvamontiștii au rămas blocați din cauza unui versant care s-a prăbușit

Publicat

pe

Publicitate

De o misiune extrem de dificilă au avut parte salvamontiștii din județul Argeș care au fost solicitați să intervină pentru a coborî din masivul Făgăraș un turist care a alunecat pe o potecă și s-a rănit. Incidentul s-a petrecut în apropiere de Vârful Moldoveanu, iar ca să ajungă la bărbatul rănit, salvamontiștii au avut nevoie de câteva ore bune.

Apelul la 112 a venit duminică, în jurul orei 11.30. Bărbatul care a sunat pentru ajutor a povestit că a alunecat pe poteca ce duce spre Vârful Moldoveanu și nu se mai poate mișca. 22 de salvamontiști cu 5 mașini au plecat în misiune, dar în același timp ei au cerut și ajutorul unui elicopter SMURD.

„Acțiunea a fost mult întârziată pentru că la 14 kilometri în aval de Stâna lui Burnei s-a prăbușit un versant. Ni s-a trimis un buldoexcavator de la primăria Nucșoara, căruia i-a luat 2-3 ore să ajungă și să desfacă drumul, ca sa putem trece cu mașinile. Am luat legătura cu un elicopter SMURD care încerca să ajungă pe un traseu ocolitor, prin valea Oltului, pentru a aborda zona dinspre sud”, au spus reprezentanții Salvamont Argeș.

Autoritățile și-au dat seama că elicopterul nu poate trece de Câineni, așa că operațiunea s-a desfășurat exclusiv pe cale terestră. După aproape 12 ore, salvamontiștii au ajuns la victimă și au început misiunea de coborâre.

Publicitate

„Am ajuns la victimă, l-am imobilizat și am început extragerea. Ambulanța era deja intrată pe vale, dar avea nevoie de minimum o oră ca să ajungă la Stâna lui Burnei. Victima avea multiple contuzii, își mișca membrele, dar e posibil să aibă o afecțiune a bazinului, care numai radiologic se poate vedea. După ora 17.00, victima a fost predata ambulantei SMURD. Conștient, cooperant”, au mai spus salvamontiștii.

Salvamontiștii îi avertizează pe turiști să nu se aventureze pe munte, în această perioadă, pentru că riscul producerii de accidente este uriaș. În plus, cei care plănuiesc totuși să meargă în drumeții, trebuie neapărat să fie echipați bine, cu haine de iarnă, pentru a putea rezista frigului și condițiilor meteo schimbătoare.

Salvamont
play-sharp-fill

Salvamont

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes