Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO / Ministrul Energiei, victimă a unei tentative de deepfake. Pe rețelele de socializare a circulat un videoclip fals în care Sebastian Burduja promitea venituri de 9000 de lei lunar pentru investiții într-o companie de energie

Publicat

pe

Inteligența artificială pare să devină un instrument perfect folosit de infractori pentru a păcăli oameni din orice colț al lumii. Un caz recent îl are în prim plan pe Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Imaginea politicianului a fost folosită într-un videoclip fals care a devenit viral pe rețelele de socializare.

Publicitate

În filmuleț, Sebastian Burduja pare că explică urmăritorilor ce trebuie să facă pentru a câștiga sume fabuloase de bani dacă investesc într-o companie de energie din România. La o primă vedere, videoclipul pare real, însă cei care analizează cu atenție imaginile pot observa că vocea ministrului este puțin distorsionată, iar mișcările feței nu arată natural.

„În data de 19 ianuarie 2024, pe pagină falsă de Facebook denumită „HTPPY”, a fost postat un videoclip deepfake în care am fost reprezentat promovând fals o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL. Videoclipul a folosit în mod fraudulos imaginea mea și vocea mea pentru a convinge publicul să investească într-o platformă fictivă. Această acțiune nu doar că a înșelat publicul, dar a și denigrat reputația mea și a instituției Ministerului Energiei”, a transmis Sebastian Burduja.

Oficialul mai spune că tehnologia deepfake, care utilizează inteligența artificială pentru a crea conținut fals, devine o amenințare tot mai mare la adresa democrației constituționale prin răspândirea dezinformării.

Publicitate

„Fac un apel ferm către toți cetățenii să rămână vigilenți și să evite capcanele deepfake, precum și site-urile fictive care solicită transferuri financiare. Este crucial să conștientizăm că, în domeniul energetic, atunci când se anunță vânzarea de acțiuni sau emiterea de obligațiuni, acestea se fac întotdeauna prin canale oficiale și sigure, cum ar fi Bursa de Valori sau alte instituții financiare recunoscute. Vreau să subliniez că nicio companie serioasă nu va solicita plăți prin canale electronice nesigure sau prin linkuri plasate în comentariile postărilor de pe rețelele sociale. Aceste metode sunt adesea folosite de infractori pentru a înșela și a obține ilegal fonduri de la persoane neinformate. Prin urmare, este esențial ca toți cetățenii să verifice întotdeauna autenticitatea și legitimitatea oricărei solicitări de investiții sau de transferuri financiare”, a mai spus Burduja.

Ministerul Energiei, în colaborare cu companiile de stat din sectorul energetic și toate celelalte instituții implicate, monitorizează orice campanie de dezinformare online care vizează înșelarea cetățenilor și care pune în pericol securitatea energetică a României. Autoritățile spun că vor sesiza prompt organele de urmărire penală, care acum dispun de cadrul legal necesar pentru a identifica rapid astfel de infracțiuni.

[fvplayer id=”1490″]

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes