Connect with us
Publicitate

Sport

VIDEO / Liga 1 trece la formatul cu 16 echipe. Dinamo evită astfel retrogradarea

Publicat

pe

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, joi, după decizia Comitetului de Urgenţă de majorare a numărului de echipe de la 14 la 16 din Liga I, că noul sistem va oferi la finalul sezonului 2020-2021 şansa unei formaţii din play-out de a juca în cupele europene în urma unui baraj cu o grupare din play-off, după cum scrie Agerpres.

„Azi am avut o videoconferinţă cu membrii Comitetului Executiv, o ultimă consultare înaintea Comitetului de Urgenţă. În ceea ce priveşte sezonul 2020-2021 azi s-a decis creşterea numărului de echipe de la 14 la 16. Acest lucru presupune că nicio echipă nu va retrograda direct din Liga I. Indicatorii care fac referire la sistemul competiţional cu 16 echipe sunt audienţele TV, incertitudinea rezultatului de pe teren, numărul de spectatori, infrastructură, dar şi stabilitate financiară.

Considerăm că acest sistem este mai atractiv şi ne va ajuta la creşterea veniturilor cluburilor din Liga I. Acest sistem rezolvă şi anumite minusuri ale sistemului cu 14 echipe, adică diferenţa de meciuri ale cluburilor din play-off şi cele din play-out. De asemenea, în actualul format trebuie să recunoaştem că au fost meciuri fără miză sportivă, lucru care se va schimba”, a spus Burleanu.

Două echipe retrogradate direct şi două la baraj
„În ceea ce priveşte finalul sezonului 2020-2021 vom avea o schimbare a sistemului de retrogradare/promovare. Aşadar vom avea 2 echipe retrogradate direct din Liga I şi 2 echipe care vor merge la baraj. Ceea ce presupune implicit că din Liga a II-a vom avea 2 echipe promovate direct şi 2 care vor disputa baraj. De asemenea, vom introduce o miză în play-out unde nu va mai fi doar o luptă pentru evitarea retrogradării, ci inclusiv vom oferi posibilitatea de a calificare în cupele europene.

Publicitate

Pentru acest lucru vom avea un baraj între ocupanta locului 7 şi ocupanta locului 8 din play-out (n.r. – locurile 1 şi 2 ale clasamentului play-out-ului). Deci cele mai bune echipe din play-out vor disputa un baraj într-o singură manşă pe terenul echipei mai bine clasate. Învingătoarea va disputa un nou baraj cu ultimul loc calificabil în cupele europene”, a adăugat el.
Oficialul FRF a explicat că actuala ediţie a Ligii I se încheie azi şi că nicio partidă restantă nu se va mai disputa.

„Sezonul 2019-2020 se încheie azi. Clasamentul se îngheaţă, fiecare echipă îşi păstrează locul ocupat azi indiferent câte meciuri a jucat. De asemenea, niciun meci nu se mai dispută, nici în play-off, nici în play-out. Această îngheţare este o măsură similară luată la toate celelalte eşaloane inferioare. Păstrăm acelaşi concept unitar pentru toate eşaloanele competiţionale care nu îşi pot încheia competiţia pe teren.

Ţinând cont că echipele din Liga a II-a şi-au încheiat competiţia pe teren, dreptul acestora de promovare va fi protejat. Astfel principiul ca 2,5 echipe din Liga a II-a să promoveze în Liga I va fi protejat. Acest lucru presupune că ocupanta locului 3 din Liga a II-a, CS Mioveni, va disputa un baraj de promovare cu locul 14 din Liga I, mai exact Chindia Târgovişte, la 9 şi 12 august. Este un moment oportun de creştere de la 14 la 16 a numărului de echipe pentru a nu mai aştepta încă un sezon.

Mă bucur de susţinerea importantă pe care acest proiect a primit-o din partea cluburilor din Liga I, pentru că 13 din 14 au susţinut această creştere la 16 echipe”, a mai spus Burleanu.

Dinamo, salvată de mărirea numărului de echipe din Liga 1
Comitetul de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal a decis, joi, după consultarea online a membrilor Comitetului Executiv, majorarea numărului echipelor din Liga I de la 14 la 16 începând cu sezonul 2020-2021, hotărâre prin care Dinamo, formaţie aflată pe penultimul loc al clasamentului pentru că nu şi-a putut disputa cinci meciuri ca urmare a cazurilor de COVID-19 din lot, scapă de retrogradare.
La 3 august, Comitetul de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal a păstrat programarea meciurilor de baraj pentru menţinerea/promovarea în Liga I la 9 şi 12 august după ce 7 din cele 8 echipe din play-out-ul Ligii I s-au arătat de acord cu aceste date.
Ca urmare a deciziei Comitetului de Urgenţă din 3 august, echipa FC Dinamo nu mai avea timp să dispute cele cinci partide restante şi încheia sezonul pe 7, poziţie retrogradabilă în Liga a II-a. Cele 5 meciuri restante ale formaţiei conduse de Gheorghe Mulţescu sunt: Dinamo – Chindia (etapa a 3-a), FC Hermannstadt – Dinamo (etapa a 4-a), Chindia – Dinamo (etapa a 10-a), Dinamo – FC Hermannstadt (etapa a 11-a) şi Sepsi OSK – Dinamo (etapa a 12-a).
Din cauza numărului mare de jucători infectaţi cu noul coronavirus şi a regulamentului de izolare impus de autorităţi în astfel de cazuri, echipa Dinamo nu a putut juca, ea ocupând poziţia a 7-a, penultima, cu 25 de puncte după ultima etapă a play-out-ului Ligii I disputată miercuri.

foto: digisport.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes