Connect with us
Publicitate

Social

VIDEO / Legendarul avion IAR 823, care a fost produs la Brașov, zboară din nou pe cerul României. Cum arată celebra aeronavă

Publicat

pe

Publicitate

Un avion legendar pentru industria aviatică românească zboară din nou. După ani de muncă, Aeroclubul României a reușit să revitalizeze și să modernizeze un aparat IAR 823, produs la Brașov, înainte de Revoluție. Este singurul exemplar de acest fel de la noi din țară, în stare de funcționare, anunță stiri.tvr.ro.

YR-IAR este numărul de înmatriculare al singurului IAR 823 care zboară la noi. Aparatul a fost refăcut de specialiștii Aeroclubului și, vara aceasta, a primit toate aprobările pentru a zbura din nou, după mai bine de 30 de ani.

„Anii de muncă, pentru că au fost ani, au fost răsplătiți de senzația pe care o ai la manșă când zbori. Pe lângă asta, reușim să ținem în aer istoria vieții noastre. A trebuit să căutăm foarte mult documentația lui, după aceea am mers către Autoritatea Aeronautică Civilă Română care ne-a sprijinit în obținerea aprobărilor pentru a putea fi ridicat în aer. Inclusiv un inspector al autorității a fost implicat în zborurile de testare”, a declarat George Rotaru, directorul Aeroclubului României.

IAR 823 a fost produs la Brașov, din 1974 și până în 1983. De pe linia de fabricație au ieșit în jur de 80 de aparate. Înainte de Revoluție, avionul a fost folosit de Forțele Aeriene Române pentru formarea piloților.

Publicitate

„Avioanele zburau la Bobocu, la Focșani, din ce am urmărit și eu istoria de care sunt pasionat și erau foarte apreciate atunci. Au zburat cu ele și în Angola și au fost câteva aparate la Aeroclubul României și în Ungaria”, a mai spus Rotaru.

În prezent, în lume mai sunt câteva zeci de avioane IAR 823. Foarte multe dintre ele zboară în SUA. În curând, în România vor mai zbura încă două avioane de acest fel. Aeroclubul României are la Craiova, în secția de reparații, încă două astfel de aparate.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes