Connect with us
Publicitate

Social

VIDEO / Legea „Anastasia” a intrat în vigoare. Șoferii băuți, drogați sau fără permis, care provoacă accidente mortale, vor fi trimiși în spatele gratiilor

Publicat

pe

După ce Anastasia, o fetiță de 4 ani din București, a fost ucisă în fața casei de o șoferiță care nu avea permis, parlamentarii a decis schimbarea legii și pedepsirea mai aspră a șoferilor care produc astfel de accidente rutiere. Posibilitatea suspendării executării pedepsei cu închisoarea a fost eliminată în cazul celor care provoacă accidente mortale și sunt prinși băuți, drogați sau fără permis de conducere.

Publicitate

Reprezentanții IPJ Brașov spun că unele din principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere sunt reprezentate de consumul de băuturi alcoolice și/sau de substanțe stupefiante, precum și conducerea unui autovehicul fără a deține permis de conducere auto. Indiferent de cauza generatoare, urmările accidentele rutiere nu sunt transpuse numai în forma unor pagube materiale, ci uneori rezultatul este vătămarea gravă a persoanelor implicate și chiar și pierderi de vieți omenești.

Indiferent de calitățile personale sau de experiență la volan, conducătorii auto aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante nu percep corect mediul înconjurător, își supraevaluează aptitudinile, iar reacțiile la stimuli sunt fie întârziate, fie inexistente, rezultatul fiind încălcări ale regulilor de circulație, care pot avea urmări dintre cele mai grave.

În acest context, precum și în contextul creșterii numărului de accidente mortale provocate de conducători auto care nu dețin permis de conducere, s-a constatat necesitatea implementării unor demersuri legislative care să modifice reglementările în vigoare.

Publicitate

Astfel, în data de 10.07.2023, a fost publicată în Monitorul Oficial legea numărul 213/2023, cunoscută și cu denumirea de Legea Anastasia (intitulată astfel în memoria unei fetițe accidentată mortal de către un șofer care nu deținea permis de conducere auto).

Această lege, vine în completarea art.91 din Legea nr. 286/ 2009 privind Codul Penal și prevede la art. Unic un nou aliniat : “3 ind. 1- nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art.192, alin. 2 și 3, dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau art. 336”.

Toți participanții la traficul rutier, indiferent de calitatea acestora, au obligația legală de a adopta o conduită preventivă, care să ducă la evitarea producerii accidentelor, a pagubelor materiale și a pierderilor de vieți omenești.

Pentru deplasarea în siguranță Poliția Brașov recomandă conducătorilor auto:

  • Să nu consume băuturi alcoolice dacă urmează să se urce la volan
  • Să nu se urce la volan dacă în seara precedentă au consumat băuturi alcoolice până târziu. Efectele consumului de alcool persistă în organism, peste limitele legale, chiar și în dimineața următoare
  • Să evite să se urce în autovehiculul al cărui conducător auto a consumat băuturi alcoolice.
  • Să nu se urce la volan dacă nu dețin permis de conducere.
Legea Anastasia

Legea Anastasia

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes