Connect with us
Publicitate

Turism

VIDEO / Judecătorii au amânat, din nou, cauza pentru custodia Cetățuii Brașovului. Imaginile filmate cu o dronă arată cât de mult s-a degradat fortificația

Publicat

pe

Publicitate

Unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Brașovului se degradează pe zi ce trece, iar autoritățile nu pot interveni. Procesul pentru custodia Cetățuii de pe Dealul Straja se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar în ședința de marți, 1 martie, magistrații au decis să amâne, din nou, cauza pentru data de 17 mai, la ora 9.00

Cu o istorie de peste 500 de ani, Cetatea Brașovului ar putea deveni în curând doar o amintire. Timpul și-a pus amprenta pe clădire, iar fortificația pare că se destramă zi de zi. Monumentul istoric stă cu lacătul pe ușă de aproape șapte ani, iar în tot acest timp clădirea s-a degradat văzând cu ochii. În imaginile filmate cu o dronă, în urmă cu câteva zile, se poate observa că din zidurile exterioare au început să răsară buruieni, iar din această cauză bucăți de cărămidă s-au desprins și au căzut efectiv la pământ. Sunt probleme și la acoperiș pentru că acolo în ultimii ani, printre țigle, au răsărit copaci.

Primăria Brașov și compania Aro Palace se luptă în instanță pentru dreptul de proprietate al cetății, dar procesul decurge extrem de greu. Nimeni nu poate face reparații până când magistrații vor stabili cine va primi custodia edificiului pentru administrare.

Aro Palace deține monumentul din 1990. În urmă cu câțiva ani, reprezentanții firmei private au anunțat că vor să vândă cetatea. Au cerut peste 5 milioane de euro, bani pe care Primăria Brașov nu a fost de acord să îi ofere. S-au făcut expertize care au arătat că valoarea reală ar fi de aproximativ 3,3 milioane de euro. Municipalitatea și-a exercitat dreptul de preemțiune și a oferit la schimb terenuri și bani, dar tranzacția nu s-a mai finalizat. Așa că acum soarta pentru custodia obiectivului turistic a ajuns în mâinile judecătorilor ICCJ.

Publicitate

Istoria monumentului, care se întinde pe o suprafață de peste 5000 de metri pătrați, a început în anul 1524, atunci când a fost ridicat un turn de veghe în formă de potcoavă. Un sfert de veac mai târziu au fost înălțate ziduri de piatră și patru turnuri, însă toată construcția a fost distrusă în urma unui incendiu. În 1625 cetatea a fost refăcută aproape în întregime, iar în 1630 a căpătat și cele patru bastioane de la colțuri. De-a lungul anilor cetățuia a funcționat ca închisoare, depozit, cazarmă, iar până să fie închisă aici exista chiar și un restaurant.

Drona Cetatuia Brasovului
play-sharp-fill

Drona Cetatuia Brasovului

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes