Connect with us

Turism

VIDEO / În weekend se așteaptă un număr mare de turiști pe pârtiile din Poiana. Autoritățile deschid pârtia Lupului – inferior pentru a reduce din presiunea pe instalațiile de transport pe cablu

Redactia

Publicat

pe

Deoarece fluxul de turiști din Poiana Brașov este în continuă creștere și urmează vacanța elevilor, ceea ce va crea o presiune foarte mare la instalațiile de transport pe cablu, firma care asigură amenajarea pârtiilor, Comprest, a lucrat intens în ultimele 36 de ore, astfel că sâmbătă, 30.01, va fi deschisă și partea inferioară a pârtiei Lupului, devansând termenul stabilit inițial, respectiv începutul săptămânii viitoare. 

Publicitate

video

,,Aveam o veste bună pentru cei care vor veni la schi începând de mâine în Poiana Brașov, se deschide și partea inferioară a pârtiei Lupului. A fost un efort fantastic, atât al firmei care se ocupă de amenajarea pârtiilor, cât și a firmei care se ocupă de administrarea transportului pe cablu,ca acest lucru să fie posibil. De ce este importantă Pârtia Lupului-inferior? Pentru că acolo există telescaunul de patru locuri, care deservește doar această pârtie, astfel încât schiorii nu vor mai interacționa cu cei care vor să urce pe tot domeniul schiabil”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Publicitate

Deschiderea acestei pârtii înseamnă și punerea în funcțiune a Telescaunului Lupului, ceea ce reprezintă o alternativă la celelalte sisteme de transport pe cablu și ar mai reduce din numărul de schiori existent la telegondolă și la telescaunul Ruia. 

Unul dintre avantajele deschiderii pârtiei Lupului – inferior este faptul că un mijloc rapid de transport pe cablu, telescaunul, deservește doar această pârtie, astfel că cei care aleg să schieze în această zonă nu mai sunt nevoiți să aștepte foarte mult la îmbarcare. Pentru utilizarea telescaunului Lupului sunt anulate 3 puncte de pe ski-pass.

Publicitate

În acest moment se schiază pe Kanzel, Lupului, Doamnei, Ruia, Drumul Roșu, Sulinar,  Subteleferic, Bradul și Stadion. 

 Starea pârtiilor este foarte bună, mai ales că, în ultimele zile, au fost temperaturi negative și ninsori; stratul de zăpadă are o grosime de 90 de centimetri. În această dimineață, la ora 9.00, temperatura în zona domeniului schiabil era – 8 grade. 

 Funcționează următoarele instalații de transport pe cablu: cele două telecabine, Kanzel și Capra Neagră, telegondola, telescaunul Ruia, teleschiurile Ruia, Bradul și Stadion, snowpark Bradul.

Valabilitatea punctelor rămase pe ski-pass-urile din sezonul 2019-2020, se prelungește, automat, până în 28 martie 2021.

Cupa Corona la schi

Totodată, cei care vor veni la schi în data de 30.01.2021, în Poiana Brașov, trebuie să știe că pe pârtia Ruia va avea loc Cupa Corona la Schi, astfel că pe partea dreaptă a pârtiei  accesul va fi restricționat. Serviciul public Salvamont îi sfătuiește pe schiori să nu depășească și să nu intre în zonele marcate, deoarece se pot interpune cu traseele sportivilor, lucru care ar putea genera evenimente nedorite. În același timp, să dea dovadă de înțelegere și să schieze cu viteză redusă și atenție sporită în această zonă.

Publicitate

Instalații pe cablu și de unde procurăm bilet

Pentru accesul spre partea superioară a masivului, schiorii vor putea utiliza telegondola și cele două telecabine. În zona de schi se vor putea utiliza telescaunul și teleschiul Ruia, teleschiul Subteleferic, iar în partea inferioară, cele două teleschiuri Bradul și Stadion. Ultima urcare va fi la ora 15.45.

Pentru achiziționarea ski-pass-urilor, există în total 3 puncte de vânzare (casieriile de la telegondolă, de la telecabina Kanzel și de la telecabina Capra Neagră) și două automate amplasate în parcarea multietajată din Poiana de Jos. În plus, pentru recuperarea garanției de 10 lei, plătită pentru ski-pass, pe lângă casierii, vor funcționa și două automate, la telecabina Capra Neagră și la telegondolă. La toate casieriile este posibilă și plata cu cardul.

Tarife de transport pe cablu

Prin decizia Consiliului Local, tarifele la transportul pe cablu au rămas la același nivel ca anul trecut.

Tarifele variază de la 45 lei o cartelă de 10 puncte pentru adulți, la 570 de lei pentru o cartelă cu 240 de puncte. Există și posibilitatea achiziționării unui ski-pass în valoare de 1.050 lei pentru acces nelimitat timp de zece zile pentru un adult. Pentru copii, o cartelă cu 10 puncte costă 25 de lei, iar una cu 240 de puncte, costă 300 de lei. Copiii până la 6 ani beneficiază de gratuitate la transportul pe cablu.

Ca în fiecare an, există o gamă foarte largă de variante de ski-pass-uri, de la cele cu un număr fix de puncte la cele tip abonament, cu puncte nelimitate, dar cu valabilitate pe zile sau pe ore.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Turism

Pârtiile din Poiana Braşov sunt pline şi astăzi. Stratul de zăpadă măsoară între 40 de centimetri şi un metru

Redactia Brasov

Publicat

pe

Weekendul înseamnă relaxare şi distracţie, iar pârtiile de la munte par şi astăzi locul potrivit pentru acest lucru, iar turiştii simt pe pielea lor.

Publicitate

În Masivul Postăvaru stratul de zăpada măsoară chiar şi un metru în unele zone, aşa că autorităţile au prelungit sezonul de schi.

Cu peste un metru de zăpadă în zona superioară a masivului Postăvarul și cu un ochi la rata de contaminare Covid, autoritățile au prelungit, și în mod formal, sezonul sporturilor de iarnă. La baza pârtiilor Subteleferic şi Drumul Roşu, stratul de zăpadă are aproximativ 40 de centimetri grosime. Este o zi numai bună pentru practicarea sporturilor de iarnă, iar pârtiile arată extrem de bine.

Publicitate

Pentru moment, termenul dat de autorităţi este de 18 aprilie, însă există şanse ca în masiv să se poată schia până la sfârșitul lunii. Termenul fixat în mod formal este relevant pentru schiori, câtă vreme de el depind valabilitatea cartelelor de transport pe cablu și operațiunile de întreținere a pârtiilor, relatează observatornews.ro.

Publicitate
Citește mai mult

Turism

Florin Ioani, primarul din Viştea: „Ne străduim să ieșim din noroiul satului românesc. Vrem să creăm o destinație independentă, Țara Făgărașului”

Redactia Brasov

Publicat

pe

România are multe povești nedezvăluite, ce pot fi ”citite” doar printr-un turism intern responsabil. ”Țara Făgărașului” este unul dintre cele mai recente proiecte de promovare a României, dezvoltat de autoritățile locale din Făgăraș, cu ajutorul ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism) și Young ANAT. Florin Ioani, unul dintre promotorii proiectului, președinte al Asociației Dezvoltării Intracomunitare, dar și primar al Comunei Viștea, a declarat că principalul scop al tuturor activităților este ”scoaterea României din noroiul de la sat”.

Edilul își dorește ca zona în care activează să devină cât mai cunoscută turiștilor români, iar pentru aceasta a investit, alături de alți reprezentanți locali, 30.000 de euro în crearea unui brand local. Acesta precizează că inițiativa are la bază patru mari direcții, după cum urmează:
  1. încurajarea turismului,
  2. dezvoltarea durabilă,
  3. dezvoltarea turismului,
  4. infrastructura.

”Ne străduim să ieșim din noroiul satului românesc. Iar pentru aceasta avem nevoie de infuzie de fonduri în promovarea zonei, mai ales în ceea ce privește infrastructura, deoarece aceasta nu aparține operatorilor economici, aici avem nevoie de implicarea instituțiilor publice avizate”, a declarat Ioani, în cadrul unei conferințe de presă.

Publicitate

Acesta a explicat faptul că o administrație sănătoasă trăiește din taxe și impozite, acestea din urmă fiind generate cu ușurință de turism.

”Vrem să creăm o destinație independentă, Țara Făgărașului, ținând cont de trei mari aspecte: munte, apă și deal. Acestea sunte date de existența munților Făgăraș din zonă, a râului Olt și a podișului Hârtibaciu”, a mai spus edilul, reamintind că cele trei forme de relief se regăsesc pe o distanță de 20 de kilometri.

Publicitate

Ioani a mai precizat că Țara Făgărașului cuprinde mai multe obiective turistice, printre care sate românești, sate săsești, dar și biserici fortificate.

”Transfăgărășanul, Mănăstirea Sâmbăta de Sus, dar și Cetatea Făgărașului sunt doar câteva dintre locurile care merită vizitate”, a continuat acesta.

Publicitate

Nu în ultimul rând, Ioani a menționat că intenționează să discute cu operatorii economici pentru dezvoltarea mai multor puncte gastronomice, ca să poată oferi turiștilor o imagine completă a zonei, prin împletirea dintre natură, obiceiuri și tradiții. Acesta a declarat că Țara Făgărașului trebuie să rămână plămânul Europei, relatează wall-street.ro.

Publicitate
Citește mai mult

Turism

Catacombele subterane de După Ziduri se transformă în muzeu. Aici va funcţiona primul muzeu de arte new media din țară

Redactia Brasov

Publicat

pe

Proiectul de integrare prin cultură a galeriilor subterane de După Ziduri în viața orașului desfășurat de Asociația Amural în parteneriat cu Primăria Brașov intră într-o nouă etapă.

Publicitate

Prin proiectul de intervenție culturală co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și cu sprijinul partenerilor locali, galeriile subterane se pregătesc să devină BUM – Brașov Underground Museum – primul muzeu de arte new media din țară.

ISTORICUL PROIECTULUI

Publicitate

Galeriile au fost săpate în dealul Warthe în Al Doilea Război Mondial pentru a servi drept adăpost antiaerian. Din 2015 galeriile subterane au fost, alături de întreaga zonă După Ziduri, în centrul preocupărilor Asociației Amural.

În 2020 Asociația a lansat viziunea Parc Cultural După Ziduri, ce conține 7 puncte pentru transformarea zonelor din jurul cetății medievale într-un parc natural și cultural. Unul dintre aceste puncte este transformarea galeriilor subterane în galerii de arte digitale. Proiectul s-a bucurat de susținerea comunității.

Publicitate

După 7 ani de existență a Amural Festival Vizual, arta care îmbină tehnologia a ajuns la maturitate. Iar galeriile au calitatea de a fi cufundate în întuneric și compartimentate, formând un spațiu perfect pentru lucrări de lumină, sculptură, artă video și arte ce folosesc noile tehnologii în general.

NOUL SPAȚIU DE CREAȚIE ȘI INOVAȚIE DIN BRAȘOV

[BUM] Brașov Underground Museum este un proiect de activare culturală și regenerare urbană prin artă și noi tehnologii, menit să configureze un nou spațiu alternativ pe harta culturală a Brașovului. Prin reconversia galeriilor ignorate până nu demult, se propune constituirea unui spațiu de artă contemporană redat comunității și reintegrat în țesutul urban.

Proiectul cultural va debuta în luna aprilie 2021 cu o cercetare istorică a spațiului pentru a afla mai multe despre trecutul său. În paralel, Primăria încheie amenajările inițiale. Va urma un apel pentru artiști new media în zilele următoare și amenajarea exponatelor primului muzeu de artă și tehnologie. Prima expoziție underground va fi vernisată în iunie 2021. Aceasta va fi deschisă în tot sezonul cald cu respectarea regulilor de siguranță sanitară, ca orice alt muzeu sau galerie de artă. Până în toamnă se vor organiza dezbateri cu public – consultări, mese rotunde cu partenerii locali și membri ai societății civile și grupuri de inițiativă civică așteptate să ia parte la dialog.

NOU MODEL DE PARTENERIAT

Mai mult de atât, prin proiectul [BUM], Asociația Amural pilotează un parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov pentru a crea condiții de colaborare în viitor între administrație și societatea civilă atât în mediul cultural cât și în alte aspecte ale vieții orașului.

Publicitate

Asociația anunță și primul său partener privat – George, partenerul de internet banking de la BCR. Deschiderea echipei BCR pentru proiectele de artă și tehnologie va duce proiectul mai aproape de scopul său final de a deveni un muzeu permanent de artă new media.

BUM – Brașov Underground Museum este un proiect de intervenție culturală coordonat de Asociația Amural și co-finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>