Connect with us
Publicitate

Fapt divers

VIDEO / Imagini rare, surprinse în munții Făgăraș. Un râs a fost filmat de activiștii Conservation Carpathia

Publicat

pe

Cea mai mare felină din Europa, și unul dintre cele mai frumoase animale sălbatice care trăiesc în pădurile din România, a fost surprinsă în imagini de activiștii de mediu de la Conservation Carpathia. Aceștia au postat pe pagina oficială de Facebook un videoclip de aproape un minut în care apare un exemplar din specia râs, în timp ce se plimbă printr-o pădure din munții Făgăraș.

În filmare se poate vedea un râs care pășește grațios prin zăpadă, cel mai probabil este în căutare de hrană. Animalul trece prin fața camerelor video montate de specialiștii de la Conservation Carpathia și își continuă nestingherit drumul, printre copaci. Imaginile postate pe internet au strâns aproape 100.000 de vizualizări în aproape două zile, în jur de 5.000 de aprecieri și zeci de comentarii.

„Un carnivor extrem de discret, râsul este cea mai mare felină a Europei. Trăiește izolat și se ferește de contacul cu oamenii. Ca și celelalte carnivore mari, râsul este indicatorul unui ecosistem sănătos și echilibrat. Pentru a-i asigura habitatul avem nevoie de un Parc Național în munții Făgăraș”, au transmis reprezentanții Conservation Carpathia.

Râșii au mărimea asemănătoare cu cea a câinelui. Au între 70 și 150 cm lungime, cu coadă relativ scurtă — de 5–25 cm. Vârful cozii la toate speciile este de obicei negru, iar în vârful urechilor sunt smocurile de peri negri, ceea ce deosebește râșii de alte feline. Culoarea perilor este diversificată și depinzând de specia și condițiile climatice, variază între castaniu și bej sau chiar alb. De asemenea, toți râșii au perii albi la piept, pântece și partea interioară a gambelor. Ca toate felinele, râșii au gheare ascuțite și retractile care ajung lungimea de 4–6 cm. Râșii trăiesc aproximativ 20 ani.

Publicitate

Râșii pot fi găsiți mai ales în păduri din regiuni muntoase, dificil accesibile, bogate în vânatul potențial. Ei sunt capabili să se cațăre dar de obicei vânează la nivelul pământului. Râșii nu acceptă vulpile și pisicile sălbatice în compania lor și le îndepărtează, prezentând un comportament ostil față de ele.

Prada lor constă în diverse animale forestiere și cele care trăiesc în câmpuri, cum ar fi șoareci, iepuri, cerbi, coluni și diverse specii ale păsărilor. Uneori consumă și animale domesticite, cum ar fi găini, rațe, gâște, curcani, oi, etc.

Râșii se mișcă repede și fără zgomot, ceea ce le permite să atace prada pe neașteptate. Pot și sări la o distanță de 4-6 metri în orice direcție. Auzul și mirosul râșilor sunt foarte dezvoltate. De asemenea, ca majoritatea pisicilor, râșii pot vedea bine seara și noaptea.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes