Fapt divers
VIDEO / Imagini inedite cu o turmă de mistreţi, în Munţii Bucegi. Animalele surprinse când aleargă „în şir indian”

În Munții Bucegi trăiesc multe exemplare de porci mistreți. O turmă a fost surprinsă de camerele amplasate în Parcul Natural Bucegi, alergând prin dreptul unei căderi de apă.
Dacă în zonele de câmpie, porcii mistreți fac ravagii în lanurile de porumb și grâu, în păduse se pot mișca în voie și au hrană din belșug. O turmă numeroasă de mistreți în mișcare a fost surprins într-o pădure a Parcului Natural Bucegi, adevarul.ro.
„Arealul mistrețului în România este larg răspândit, trăind din zona de câmpie, în Delta Dunării şi până în zona de munte, preferând desișurile și pădurile care îi oferă adăpost. Femelele și puii de mistreț trăiesc în cârduri, conduse de scroafele cele mai bătrâne. Masculii trăiesc separat, în grupuri sau, cei mai puternici, solitar”, spun rangerii Romsilva.
Hrana mistrețului este majoritar vegetală şi constă în rădăcini, tuberculi, tulpini, fructe, dar în dieta sa intră şi larve, râme, gasteropode, ouă și resturi animale.
Administrația Parcului Natural Bucegi, situat în centrul țării, este unul din cele 22 de parcuri administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Parcul are o suprafață de peste 32.000 de hectare, din care aproape 21.500 de hectare sunt păduri.
Rezervație de mistreți, decimată de pesta porcină
În 2019, rezervaţia de mistreţi de la Bolovani (Dâmboviţa) a fost afectată grav de pesta porcină, care a distrus toată populaţia de porci sălbatici. În faţa situaţiei-limită, administratorii rezervaţiei au făcut un prim pas pentru repopulare. Au adus cerbi lopătari, iar în viitor vor fi aduşi, din nou, mistreţii.
În rezervaţia de la Bolovani au fost introduse mai multe exemplare de cerbi lopătari adulţi (femele) şi iezi. Pe viitor, reprezentanţii Direcţiei Silvice Dâmboviţa spun că vor să aducă şi mufloni, dar că în final vor să repopuleze pădurile cu mistreţi.
Complexul a fost afectat, în anul 2019, de un focar de pesta porcină africană, moment în care au murit 277 exemplare de mistreţi.
Complexul de vânătoare Bolovani are o istorie de peste o jumătate de secol: a fost înfiinţat în 1970 şi se întinde pe o suprafaţă împrejmuită de 402 hectare. Aici au fost crescuţi intensiv mistreţi.
-
Fapt diversacum 3 zile
Oktoberfest Brașov se mută într-o locație nouă. A 14-a ediție a celui mai mare festival al berii din România va avea loc în Parcul Tractorul
-
Economicacum 3 zile
Pasaj rutier subteran de 600 de metri, proiectat la Sinaia
-
Fapt diversacum 3 zile
Cine este ruda din Covasna a Regelui Charles și prietenul de suflet al monarhului britanic
-
Fapt diversacum 3 zile
FOTO / Imagini inedite cu un urs în Munţii Făgăraş. În plină vară, se dă în zăpadă pe „derdeluş”: „Se da pe burta, pe zapada”
-
Culturalacum 3 zile
Monica Anghel, pe scena Filarmonicii Brașov. Celebra cântăreață va susține două spectacole la închiderea celei de-a 145-a stagiuni
-
Culturalacum 3 zile
Turneul Flautul Fermecat ajunge în luna iunie la Braşov
-
Evenimentacum 3 zile
VIDEO / Un turist s-a filmat chiar înainte de a rămâne blocat pe Valea Caraimanului, în Munţii Bucegi. Bărbatul, salvat cu un elicopter de la Braşov
-
Evenimentacum 3 zile
Viteză extremă pe ciotul de autostradă dintre Cristian şi Râşnov. Un şofer care avea şi trei copii în maşină a fost surprins cu 243 km/h. Le arăta cât de puternică este maşina