Connect with us
Publicitate

Administrație

VIDEO / Guvernul anunță primele măsuri bugetare: Salariul minim va fi majorat, ratele la bănci vor putea fi amânate pentru 9 luni

Publicat

pe

Publicitate

Premierul Florin Cîţi a anunţat, luni, primele măsuri bugetare care vor fi luate săptămâna aceasta de Guvernul pe care îl conduce.

În esenţă, salariile bugetarilor nu vor creşte în 2021, dar va fi majorat salariul minim, cu 3,1%, iar ratele la bănci vor putea fi amânate pentru o perioadă de 9 luni, cu posibilitatea de prelungire pentru anumite categorii şi că va fi aprobată o schemă de sprijin pentru sistemul HoReCa.

„Am avut o discuţie cu patronatele şi sindicatele despre salariul minim. Salariul minim va creşte peste rata inflaţiei – cu 3,1% anul viitor”, a spus premierul, conform presei centrale, precizând că, în vreme ce sindicatele îşi doreau o creştere mai mare, de peste 7%, reprezentanţii angajatorilor au solicitat contrariul, ajungându-se astfel la o măsură de compromis.

În ce priveşte salariile bugetarilor, premierul a dat asigurări că acestea „nu vor fi tăiate”. „Analizăm dacă legea salarizării e eficientă, au apărut tot felul de anomalii şi excepţii, vom face o analiză amplă. Până atunci, veniturile angajaţilor din sectorul public central şi local se menţin la nivelul decembrie 2020 până când vom avea o analiză a excepţiilor de la lege, aşa cum a fost ea modificată şi aplicată greşit, spun eu, în ultimul an”, a mai arătat premierul.

Publicitate

DigiFM notează că, după şedinţa de Guvern de luni, Florin Cîţu a anunţat că bugetul va fi construit cu un deficit bugetar în jur de 7% din PIB, iar politica fiscală va rămâne stimulativă în 2021. 

„Am avut discuţii referitoare la amânarea ratelor la bănci. Ştiţi foarte bine că există o decizie a EBA – Autoritatea Bancară Europeană – care spune că se pot amâna aceste rate până la nouă luni. Dar în acest moment am găsit o soluţie prin care vom putea să prelungim, pentru anumite categorii, această facilitate. Zilele viitoare vom veni şi cu detalii, dar vreau să îi asigur pe români că am lucrat în această perioadă şi ne apropiem de o soluţie care să permită celor afectaţi de această perioadă de criză să poată să beneficieze în continuare de această facilitate”, a declarat prim-ministrul. 

În ce priveşte măsurile ce vor fi adoptate în şedinţa Guvernului de miercuri, Florin Cîţu a anunţat prelungirea măsurile active până în 30 iunie 2021: indemnizaţia acordată pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, acordarea de ajutor angajatorilor pentru decontarea unei părţi a salariilor angajaţilor menţinuţi în muncă, etc. 

„Munca flexibilă este o măsură care cred că se va permanentiza în România. În continuare sunt acele măsuri de ajutor de stat prin intermediul IMM Invest. Noutatea este Agro IMM Invest, va fi aprobată în şedinţa următoare, este o măsură pe care o aşteaptă cei din sectorul agricol cu garanţii de până la 1 miliard de lei”, a spus Cîţu. 

De asemenea, va fi aprobată schema de ajutor de stat pentru acordarea de sprijin financiar pentru HoReCa: schema are un buget de 500 de milioane de euro.

Conform premierului, va continua şi anul viitor acordarea voucherelor de vacanţă în valoare de 1.450 de lei, iar cei din HoReCa vor fi scutiţi de impozite. 

De asemenea, angajatorii pot „restructura” datoriile care au ajuns până în 31 decembrie 2020, nu doar pe cele până în 31 iulie 2020. 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes